ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά το φονικό σεισμό στη Σάμο, τι κάνουμε στον Πόρο; - Άρθρο του Γιάννη Ντούσκου

Είναι γνωστό ότι ολόκληρη η χώρα μας είναι σεισμογενής και είναι επίσης γνωστό ότι τα νέα κτήρια οικοδομούνται με βάση το νέο αντισεισμικό κανονισμό που είναι αυστηρότατος. 


Το ερώτημα όμως είναι, τι κάνουμε στον Πόρο με τα παλαιά κτήρια, που κατασκευάστηκαν τον περασμένο και τον προπερασμένο αιώνα, δηλαδή προτού ανακαλυφθεί το τσιμέντο, άρα ο στατικός φορέας τους που είναι η λιθοδομή, που αποτελείται από πέτρες πελεκημένες και απελέκητες οι οποίες είχαν σαν συνδετικό υλικό μεταξύ τους κοσκινισμένο χώμα με λίγο ασβέστη, αν υπήρχε. 


Επίσης τα πρέκια πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρα ήταν ξύλινα. Αλλά το βασικότερο όλων είναι η θεμελίωση τους, ειδικά τα σπίτια της παραλίας, που ήταν και τα υψηλότερα (τριώροφα) και η πρόσοψη τους ήταν θεμελιωμένη πάνω σε μπαζώματα και "πατούσαν" κυριολεκτικά πάνω σε πλέγμα "ψάθα" από κορμούς άγριων δένδρων (βένιες), όπως η παλιά αγορά του Πόρου.


Υπάρχουν όμως έως σήμερα, σπίτια και μαγαζιά στο ισόγειο, που χτίστηκαν μετά το 1950 με οπλισμένο μπετόν, με παλιές αντισεισμικές προδιαγραφές, που και αυτών η θεμελίωση, κυρίως στην πρόσοψη τους, "πατάει" πάνω σε μπαζώματα.


Μεγάλο θέμα είναι ότι κατά την έκδοση αδείας, που αφορά κυρίως επισκευές σοφάδων και στεγών, προηγείται η έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία ενδιαφέρεται μόνο αν τα κεραμίδια είναι βυζαντινού κι όχι ρωμαϊκού τύπου και τα σοβατίσματα να έχουν την ίδια μορφή με τους παλαιούς σοβάδες που καθαιρούνται δηλαδή δοντάκια, κολονάκια, κιονόκρανα κ.λ.π., τα δε πατώματα να είναι ξύλινα, όπως τα παλαιά. Όμως κανείς, ούτε η Αρχαιολογία, ούτε η Πολεοδομία, που είναι η πλέον υπεύθυνη, δεν ενδιαφέρονται αν το κτήρια είναι στατικώς επαρκές, δηλαδή αν αντέχει σε κάποιον μικρό ή μεγάλο σεισμό, ώστε να επιβάλουν να γίνει πρώτα στατική μελέτη, του υπάρχοντος παλαιού κτηρίου και σε περίπτωση ανεπάρκειας, που είναι σχεδόν εκατό τοις εκατό σίγουρο, να προτείνουν να γίνει πρώτα στατική ενίσχυση του κτηρίου, είτε με εσωτερικό μπετονένιο σκελετό και αγκύρωση της λιθοδομής πάνω σε αυτόν, είτε με γκανάϊτ (gunite) δηλαδή εκτοξευόμενο μπετόν με συνθετικές ίνες και πλέγμα μεταλλικό ανοξείδωτο, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια για την ενίσχυση του ρολογιού του Πόρου.


Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν παλαιά κτήρια με πολλούς κληρονόμους που είναι αδύνατον να επισκευαστούν σύντομα και παραμένουν σε ερειπώδη  κατάσταση, οπότε πρέπει άμεσα να χαρακτηριστούν "επικινδύνως ετοιμόρροπα" και να προστατευθούν οι γείτονες τους και οι διερχόμενοι, με προστατευτικά μέτρα γύρω από αυτά σκαλωσιές, λινάτσες κλπ. 
Αλλά και να ήθελαν οι ιδιοκτήτες τους να τα επισκευάσουν, Αρχαιολογία απαγορεύει κάθε χρήση μπετόν εσωτερικά και εξωτερικά, όπως συνέβη με το Α' Δημοτικό Σχολείο του Συγγρού, που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να επισκευαστεί γιατί είχε γίνει περιορισμένη χρήση μπετόν, η οποία δεν θα ήταν εμφανής μετά το σοβάτισμα του κτηρίου.


Τέλος θέλω να προτείνω στη Δημοτική Αρχή να ζητήσει από την Πολεοδομία Πειραιά που είναι αρμόδια, ποια κτήρια στον παραδοσιακό οικισμό (Σφαιρία) έχουν κριθεί έως τώρα, επικινδύνως ετοιμόρροπα και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την στήριξη τους, προτού θρηνήσουμε θύματα όπως στη Σάμο.

 


Με εκτίμηση 
Γιάννης Ντούσκος 
Πολιτικός Μηχανικός     

 

Διαβάστε επίσης

Δήμαρχοι 16 νησιωτικών δήμων ζητούν να εφαρμοστεί η απαγόρευση μετακίνησης μη-μονίμων κατοίκων προς τα νησιάΕλλάδα

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, 16 Δήμαρχοι νησιωτικών Δήμων ζήτησαν με κοινή επιστολή τους την αφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακίνησης μη-μονίμων κατ...

Πένθος στον Πόρο από την απώλεια της διευθύντριας του Γυμνασίου Πόρου Βάσως ΚογιώνηΠΟΡΟΣ

Σε πένθος βυθίστηκε σήμερα ο Πόρος, μετά την θλιβερή είδηση της πρόωρης απώλειας της διευθύντριας του Γυμνασίου Πόρου, Βάσως Κογιώνη.  Η Βάσω Κογιώνη υπήρξε αγαπητή στην κοινωνία τ...

Ο Τ. Χατζηπέρος για την αγωγή του εναντίον του Γ. Δημητριάδη - Επιστολή στο Saronic MagazineΠΟΡΟΣ

Από τον τέως Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και νυν Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής Παναγιώτη Χατζηπέρο, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή σχετικά με την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Δημάρχου...

Δήμαρχος Πόρου: Διευκρινήσεις για τους κανόνες που ισχύουν στην εστίασηΠΟΡΟΣ

Προς ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων εστίασης, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:    Μετά την δημοσίευση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης γ...