ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Δημητριάδης: «Ας είμαστε ειλικρινείς, βρεθήκαμε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και την ξεπεράσαμε…»

Ο δήμαρχος Πόρου μιλάει στο SM για τις δύσκολες μέρες του Αυγούστου, τα πεπραγμένα του Δήμου, τη ζημιά του εμπορικού κόσμου και τις διαψεύσεις του από την κυβέρνηση.

 

Συνέντευξη στον Μπάμπη Κανατσίδη

 

Ο Αύγουστος του 2020 πέρασε στην ιστορία του Πόρου ως μία από τις δυσκολότερες περιόδους για το νησί, που επλήγη από τη διασπορά του κορονοϊού. Το «Saronic Magazine» μίλησε με τον δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, σε μια πιο ψύχραιμη περίοδο για όλους. Ο κ. Δημητριάδης μάς μίλησε για τις δύσκολες μέρες του Αυγούστου, αλλά και για το αύριο της εποχής της ανασφάλειας.

 

 

 

 

 

 

Κύριε δήμαρχε, τον Αύγουστο ο Πόρος πέρασε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του. Ποια είναι η αποτίμηση σας για τη διαχείριση της κρίσης εκείνων των ημερών, τόσο από την πλευρά του Δήμου Πόρου, όσο κι από την πλευρά της κυβέρνησης; 

Η διαχείριση από την στιγμή της επιβεβαίωσης των κρουσμάτων και μετά ήταν σωστή και αναγκαία. Πρέπει να τονίσω ότι η διαχείριση αυτή σε υγειονομικό επίπεδο αποφασίστηκε αποκλειστικά από την κυβέρνηση, η οποία έχει την σχετική αρμοδιότητα. Ο Δήμος φυσικά συνεργάστηκε στον βαθμό που χρειαζόταν με την Πολιτεία στο στάδιο της εφαρμογής των μέτρων και από την πλευρά του ανέλαβε να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε επίπεδο ενημέρωσης ειδικά του τοπικού πληθυσμού. Στο επίπεδο αυτό θεώρησα σωστό, εφόσον το πρόβλημα είχε ούτως ή άλλως δημοσιοποιηθεί ήδη από τον κ. Χαρδαλιά και είχαν ανακοινωθεί τα έκτακτα μέτρα, να δημοσιοποιήσω όλα τα στοιχεία που ήταν σε γνώση μου. Η επικοινωνιακή αυτή διαχείριση θεωρώ ότι ήταν η σωστή και υπεύθυνη, καθώς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έπρεπε να γνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης και σίγουρα η διαφάνεια έπαιξε ρόλο στον περιορισμό του υγειονομικού προβλήματος. Από την άλλη, η ζημιά στην τουριστική κίνηση ήταν δεδομένη εφόσον οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ, οπότε στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καν το δίλημμα ότι οι αναλυτικότερες πληροφορίες για την υγειονομική κατάσταση θα έπλητταν την τουριστική κίνηση. Όποιος ισχυριστεί, δε, ότι συνέβη κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ειλικρινής. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι βρεθήκαμε σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση και την ξεπεράσαμε χάρη στα μέτρα και χάρη στην ενημέρωση του κόσμου.

 


Αν είχατε τη δυνατότητα να γυρίσετε πίσω το χρόνο, τι διαφορετικό θα κάνατε ως δήμος; 

Το έχω σκεφτεί πολύ και θεωρώ ότι ο Δήμος δεν έκανε κάποιο λάθος στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο την περίοδο των κρουσμάτων, όσο και νωρίτερα. Φυσικά ως άνθρωπος και ως Δήμαρχος κάνω λάθη, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος ήδη από την περίοδο της καραντίνας ήταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις οδηγίες της κυβέρνησης, προβλέποντας και καλύπτοντας κάθε κενό που ήταν λογικό ότι προέκυπτε σε ένα μικρό νησί. Το ίδιο προνοητικοί ήμασταν και το καλοκαίρι και προσωπικά εγώ πήρα την «κακή χάρη» και βγήκα σε ζωντανές συνδέσεις στο ίντερνετ να δώσω οδηγίες και προειδοποιήσεις στους επιχειρηματίες. Αν υπήρχε μια βαθμολογία των Δήμων ανάλογα με τις τοπικές πρωτοβουλίες που έχουν πάρει και την παρεμβατικότητα των Δημάρχων στα θέματα του κορωνοϊού, θα είχαμε βγει πρωταθλητές. Ίσως το μόνο πράγμα που θα άλλαζα θα ήταν ότι θα δημοσιοποιούσα όλα τα έγγραφα που έστελνα το καλοκαίρι χωρίς ανταπόκριση στο Α.Τ. Πόρου και στην ηγεσία του, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την έλλειψη αστυνόμευσης. Αν το είχα κάνει τότε βέβαια, όλοι θα με κατηγορούσαν ότι κάνω ζημιά στην φήμη του νησιού, χωρίς κανείς να μπορεί να συγκρίνει τη ζημιά αυτήν με την πλήρη κατάρρευση της φήμης με την οποία απειλούμασταν (και τελικά συνέβη). Σκεφτείτε ότι ακόμα και μετά τα γεγονότα με τα 50 κρούσματα, υπάρχει μικρή μερίδα κόσμου στον Πόρο που λέει ότι κακώς εξέθεσα την αστυνομία ή κακώς μίλησα στα ΜΜΕ. Φανταστείτε να το είχα κάνει όταν ακόμα δεν είχαν επιβεβαιωθεί κρούσματα στο νησί και η ίδια μερίδα κόσμου ζούσε στο συννεφάκι της θεωρώντας ότι δεν υπάρχει καν κορωνοϊός.

 

 

 

Σε τι επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται το νησί σήμερα και ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον δύσκολο χειμώνα; 

Από τα τέλη Αυγούστου και μετά δεν υπάρχει καμία πληροφορία για κρούσματα και είναι βέβαιο ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων απαλλαγήκαμε -τουλάχιστον για την περίοδο αυτή- από την διασπορά του ιού, σε βαθμό που καμία άλλη περιοχή δεν θα μπορούσε να το ισχυριστεί. Ο σχεδιασμός για τον χειμώνα μπορεί να γίνει μόνο σε συνάρτηση με τα μέτρα που θα ισχύουν σε όλη την χώρα ή την Αττική, επομένως στο μυαλό μου υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. Η εκτίμησή μου είναι ότι σύντομα θα έχουμε σκληρότερα μέτρα, ακόμα και λοκντάουν, και στο σενάριο αυτό, εφόσον στον Πόρο εξακολουθούν να μην εμφανίζονται κρούσματα, ο Δήμος είναι έτοιμος να ζητήσει εξαίρεση του Πόρου από την εφαρμογή των σκληρότερων μέτρων, με παράλληλη απαγόρευση μετακινήσεων προς το νησί, όπως ίσχυε και την Άνοιξη

 


Ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν στον Πόρο;

Καταρχήν, να επισημάνω ότι η αρμοδιότητα του Δήμου περιορίζεται στις μειώσεις δημοτικών τελών, τις οποίες είχαμε κάνει ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, μηδενίζοντας μάλιστα τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για όλους. Κάθε άλλη μορφή στήριξης χρειάζεται νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρέπει να γίνει σαφές ότι υπάγεται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Όπως έχω δημοσιοποιήσει, έχω στείλει από τις 8 Αυγούστου σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και έκτοτε έχω επαναφέρει το θέμα εγγράφως σε όλους τους τοπικούς βουλευτές και προφορικά σε ορισμένους Υπουργούς με τους οποίους έχω μιλήσει. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση της κυβέρνησης ούτε στην έκκληση του Δήμου, ούτε στο αντίστοιχο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου, ούτε στις θεσμικές παρεμβάσεις όλων σχεδόν των τοπικών βουλευτών. Μέχρι στιγμής δικαιούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση αυτή.

 

 

 

Τι σχεδιάζετε να κάνετε ως δήμος, για να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του νησιού, για την επόμενη σεζόν; 

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για την επόμενη σεζόν, γιατί ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι τα δεδομένα με τον κορωνοϊό. Αν τα δεδομένα είναι παρόμοια με το 2020 (όπως φοβάμαι πάρα πολύ), πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των μέτρων είναι η μόνη παράμετρος από την οποία εξαρτάται η φήμη του νησιού. Ο επισκέπτης θέλει να βλέπει τους εργαζόμενους να φοράνε μάσκες, να βλέπει καθαριότητα και απολυμάνσεις, να βλέπει αντισηπτικά πάνω στα τραπέζια, να μην βλέπει συνωστισμούς κτλ. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά όταν πλησιάσει η ώρα θα πρέπει να δούμε σοβαρά τι πήγε λάθος το περασμένο καλοκαίρι σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και κακής λειτουργίας συγκεκριμένων καταστημάτων.

 


Ποια είναι τα κυριότερα θέματα που τρέχουν αυτό τον καιρό στον Δήμο Πόρου; 

Βρισκόμαστε σε φάση σοβαρής αναδιάρθρωσης του Δήμου. Ο Δήμος Πόρου απέκτησε για πρώτη φορά Γενικό Γραμματέα, ο οποίος αποτελεί την διοικητική κεφαλή κάτω από τον Δήμαρχο (μάλιστα είμαστε πλέον ο μικρότερος Δήμος που έχουμε Γ.Γ.), ενώ το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύεται με δύο εξειδικευμένους ειδικούς συνεργάτες Δημάρχου. Παράλληλα, γίνονται ανακατατάξεις στα γραφεία και μέχρι το τέλος του έτους αλλαγές ρόλων σε υπαλλήλους της διοίκησης. Μεγάλη τομή είναι επίσης ότι, εκμεταλλευόμενοι το σύγχρονο νομικό πλαίσιο, ιδρύουμε μαζί με τους υπόλοιπους Δήμους των νησιών της Αττικής Αναπτυξιακό Οργανισμό, μέσω του οποίου θα υποστηρίζεται πλέον η Τεχνική μας Υπηρεσία.

Εκτός από αυτά, πολλά σημαντικά έργα βρίσκονται σε κρίσιμη φάση σχεδιασμού ή επανασχεδιασμού, με κυριότερο εκείνο της αποκατάστασης του Βιολογικού, αλλά και σε φάση υλοποίησης, με κυριότερο εκείνο της αυτοματοποίησης – τηλεμετρίας όλου του δικτύου ύδρευσης.

Τέλος, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα που θα μας απασχολήσει είναι ότι ο Δήμος παρέλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος την Μελέτη για την δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο βόρειο τμήμα του νησιού. Η Μελέτη προβλέπει ότι το 1/5 του νησιού (2.689,83 στρέμματα θάλασσας και αντίστοιχος χερσαίος χώρος σε απόσταση 1χλμ από την ακτογραμμή) περνάει στον έλεγχο της εταιρίας ιχθυοκαλλιέργειας και η σύγκρουση δραστηριοτήτων μεταξύ τουρισμού και ιχθυοκαλλιέργειας λύνεται οριστικά με την εφαρμογή του αναπτυξιακού μοντέλου της ιχθυοκαλλιέργειας. Πρόκειται για ένα σχέδιο αποικιοκρατικού τύπου που είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε τεράστια σύγκρουση μεταξύ της επένδυσης και της τοπικής κοινωνίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε κατηγορηματικό Ψήφισμα κατά της προοπτικής αυτής, αλλά η ιστορία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι η Πολιτεία δεν λογαριάζει καθόλου τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και κινείται πάντα σύμφωνα με τις επιθυμίες κάποιων λίγων ιχθυοκαλλιεργητών.

Διαβάστε επίσης

Τι κάνουμε τώρα; Μένουμε Πόρο!Λαθρεπιβάτης

Μια ιστορία που ξεκίνησε σε ένα πλοίο τον Σεπτέμβριο του 1999 και άλλαξε ριζικά τη ζωή δύο νέων ανθρώπων…   Γράφει η Χριστίνα Παπαδοπούλου-Μπερή   Οι επιβάτες με προορισμό τον Πόρο...

Ερωτήματα και προβληματισμοί των Δημάρχων των νησιών για την κατηγοριοποίηση της Π.Ε. Νήσων στον Χάρτη Covid19Ελλάδα

Με κοινή επιστολή τους, οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για την κατηγοριοποίηση της Π.Ε. Νήσων στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφ...

Ενημέρωση προς καταναλωτές ύδρευσης επαγγελματικών τιμολογίων Δήμου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος στην καθαρογραφή και εφαρμογή της απόφασης καθορισμού τελών ύδρευσης-αποχέτευσης έτους 2020, με αποτέλεσμα οι υπολογισμοί οφ...

Πόρος: Ο θαλάσσιος τουρισμός... αντιστέκεται στις επιπτώσεις της πανδημίας (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Το ημερολόγιο δείχνει 12 Οκτωβρίου και η τουριστική σεζόν στον Πόρο, πλησιάζει στο τέλος της. Μια τουριστική σεζόν που που σημαδεύτηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας.  Ωστόσο το ...

Απίστευτο περιστατικό στον Πόρο! Τουρίστες παραβίασαν λεωφορείο και έκαναν βόλτες με αυτό γυμνοί!ΠΟΡΟΣ

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου στον Πόρο. Μια παρέα βορειοευρωπαίων τουριστών, πιθανότατα σε κατάσταση μέθης, παραβίασαν ιδιωτικό λεωφορ...