ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ταξίδι του Θάνου με ένα ιπτάμενο δελφίνι στον Πόρο και την... Ύδρα (φωτογραφίες & βίντεο)

Η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου, μας έκανε να αισθανθούμε σαν να χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που μας έδινε τροφή πνευματική, με μουσική που στόχευε απευθείας στην καρδιά και στο μυαλό μας.  Αριστουργηματική μουσική σε αριστουργηματικούς στίχους και ποιήματα.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τη μουσική του, κατάφερε να μυήσει μια ολόκληρη χώρα, στην ποίηση του Καββαδία, του Ρίτσου, του Καβάφη, του Χικμέτ, του Μπρέχτ, του Μπίρμαν, του Ελευθερίου, του Αναγνωστάκη, του Αλκαίου, του Κακουλίδη, του Τριπολίτη, του Ιωάννου, της Νικολακοπούλου, του Μιχαηλίδη και τόσων άλλων. 

Ο Μικρούτσικος μας ταξίδεψε στα λιμάνια όλου του κόσμου στο πλευρό των ναυτικών, μας ταξίδεψε στα βουνά της Ρούμελης δίπλα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ, μας ταξίδεψε στη Μακρόνησο και στους δρόμους του αγώνα και της φωτιάς, μας ταξίδεψε στο όνειρο των ποιητών, στον έρωτα και την οργή, με τα μπλουζ και τις μπαλάντες της κοινωνίας του πόνου και της εκμετάλλευσης. 

 

 

 

 

Με τις ενορχηστρώσεις του, κατάφερε να μας εφοδιάσει με ενέργεια, αυτοπεποίθηση και θάρρος. Η μουσική επιδρούσε στην ψυχοσύνθεση μας, σαν το μαγικό φίλτρο των Γαλατών. 

Και τώρα που έφυγε, γίναμε πιο φτωχοί και αδύναμοι, με μοναδικό εφόδιο την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε...

 

Με ένα ιπτάμενο δελφίνι στον... Σαρωνικό...

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος αφήνει νωπή τη μνήμη του στους νησιώτες του Σαρωνικού, καθώς την τελευταία πενταετία έδωσε δύο μοναδικές και διαφορετικές συναυλίες σε Πόρο και Ύδρα. Συναυλίες που έγιναν στα λιμάνια των δύο νησιών, δίπλα στη θάλασσα που αποθέωσε μέσα από τα ποιήματα του Καββαδία. 

Οι δύο ιστορικές συναυλίες, θα μείνουν στη μνήμη όλων όσων τις απόλαυσαν, για το διαφορετικό ύφος και τη θεματική που υπαγόρευσαν οι συνθήκες. 

 

 

 

Στον Πόρο, ο Μικρούτσικος εμφανίστηκε στις 18 Ιουλίου του 2015. Δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα και την συγκλονιστική συναυλία του στη μεγαλειώδη συγκέντρωση υπέρ του "ΟΧΙ" μπροστά από τη Βουλή. 

«Η μνήμη όταν επιστρέφει εκδικείται». Αυτός ήταν ο τίτλος της συναυλίας του Θάνου Μικρούτσικου, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Poros Arts Festival, εκείνο το Σάββατο στο κέντρο του Πόρου. 

Τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη πλαισίωσαν οι ερμηνευτές Αφροδίτη Μάνου και Κώστας Θωμαΐδης. Επίσης μαζί τους βρίσκονταν οι μουσικοί Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά) και Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο).

“Πως η ιστορία γίνεται σιωπή”. Τραγούδια με αίμα. Τραγούδια από πέτρα. Τραγούδια για το όνειρο που πάντα θα κυνηγάμε. Τραγούδια για να ξορκίσουμε τους εφιάλτες, που και τότε και τώρα μας περικυκλώνουν. Αυτά ήταν τα τραγούδια που μας έπαιξε. Ήταν τραγούδια της αθωότητάς μας, τραγούδια της μνήμης μας. Και ένας Λαός που έχει μνήμη μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

 

 

 

 

Οι φωνές της Αφροδίτης και του Κώστα ήταν οι πιο κατάλληλες να κάνουν το πέρασμα από το τότε στο τώρα. Δραματική – λυρική και επική ταυτοχρόνως- η Μάνου, με πάθος και ακρίβεια ο Θωμαίδης πλαισιωμένοι από τον πολυσύνθετο Θύμιο Παπαδόπουλο με τα πνευστά του, τον σπουδαίο Θοδωρή Οικονόμου με το πιάνο του και φυσικά από τον ίδιο τον Θάνο στο πιάνο, μας ταξίδεψαν με τραγούδια που μας εμψύχωσαν και μας απογείωσαν.

 

 

«Η πιο όμορφη θάλασσα», «ο Ντικ», «η Δίκοπη ζωή» ακούστηκαν εκεί. Όπως και οι… «Κρύες γυναίκες» σε μια «Πιρόγα» συνάντησαν τη «Ρόζα». «Η Ταράτσα», «τα Κελιά» και το «Μιλώ» του Μίκη ήταν εκεί.

 

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος, αισθάνθηκε στον Πόρο οικεία. Άλλωστε ο δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης που τον προσκάλεσε είναι ο ανιψιός της μεγάλης μούσας του, της Μαρίας Δημητριάδη και της ερμηνεύτριας του, Αφροδίτης Μάνου. 

Ο Μικρούτσικος "αναγκάστηκε" να εκτελέσει και να ερμηνεύσει ένα τραγούδι του εκτός προγράμματος, έπειτα από υπενθύμιση του δημάρχου. Το "Κακοήθες Μαλάνωμα" σε στίχους Άλκη Αλκαίου, με το "Ιπτάμενο δελφίνι στον Πόρο και την Σαντορίνη". Εκείνο το δημοφιλές, σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, με ξεκάθαρη αναφορά στον Πόρο, είχε γραφτεί από εκείνον. 

 

 

 

 

 

Στην Ύδρα, ο Μικρούτσικος εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα την 1η Ιουνίου 2017. Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας τον προσκάλεσαν σε μουσική εκδήλωση - αφιέρωμα στους αυριανούς Πλοιάρχους της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας με τραγούδια από τον "Σταυρό του Νότου" και άλλα αγαπημένα ακούσματα. 

 

 

 

 

Σε εκείνη τη συναυλία ο Μικρούτσικος πλαισιώθηκε από τον ερμηνευτή Χρήστο Θηβαίο και τον μουσικό Θύμιο Παπαδόπουλο. 

Όπως και στον Πόρο, η συναυλία συγκλόνισε το κοινό που την παρακολούθησε. Με τους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού να βρίσκονται στο κοινό, η συναυλία του Θάνου, απέκτησε εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τα ποιήματα του ναυτικού Νίκου Καββαδία. 

 

 

 

Ο Σαρωνικός σήμερα θρηνεί την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου. Το πέρασμα του από τα νησιά, θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη όλων μας. 

Σε ευχαριστούμε μαέστρο... 

Αντίο.

 

Μ. Κανατσίδης 

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Γκιώνης, Νίκος Παύλου, Μπ. Κανατσίδης

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα εορτασμών για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια στον Πόρο και οι ευχές του Δήμου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Ανακοινώθηκε από τον Δήμο Πόρου το εορταστικό πρόγραμμα για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Ακολουθεί η πρόσκληση στις εορταστικές εκδηλώσεις και η κάρτα με τις ευχές του Δήμου Πό...

Ο Γιώργος Αθανασίου για πάντα στην αίθουσα της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου...Επιλεγμένα Άρθρα

Με την παρουσίαση του βιβλίου του «Ο Πόρος στους ζωγράφους του 19ου αιώνα» τίµησε ο Πόρος τη µνήµη του Γιώργου Αθανασίου.   Του Μπάµπη Κανατσίδη     Αίθουσα «Γεωργίου Αθανασίου», π...

Δώρα σε εκατοντάδες παιδιά μοίρασε ο Άγιος Βασίλης στη "Γειτονιά των Χριστουγέννων" στον ΠόροΠΟΡΟΣ

Με παιδικές φωνές και χαμόγελα, γέμισε η "Γειτονιά των Χριστουγέννων" στον Πόρο, με τον Άγιο Βασίλη να πραγματοποιεί την καθιερωμένη επίσκεψη του, για να μοιράσει δώρα σε όλα τα πα...

Γιορτινός... Τσαλίκης στη "Γειτονιά των Χριστουγέννων" στον Πόρο (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Μια καταπληκτική χριστουγεννιάτικη βραδιά είχαν την τύχη να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στη "Γειτονιά των Χριστουγέννων" στον Πόρο, την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, συντροφιά με τον Γιώργο Τσαλ...

Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων του Εθνικού Κτηματολογίου σε περιοχές της Περιφέρειας ΑττικήςΕλλάδα

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημητρίου Οικονόμου, δίνετ...

Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στον Α.Ο. Πόρου και τον Α.Ο. Κορυδαλλού την Κυριακή 22 ΔεκεμβρίουΠΟΡΟΣ

Ένας φιλικός, φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου, θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Πόρου την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 13:30, ανάμεσα στον Α.Ο. Πόρου 1929 και τον Α.Ο. Κορυδαλλού....