ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περιπέτειες για τον Κώστα Μπουτάρη: Από τη διάσωση της οινοποιίας στον νέο πλειστηριασμό πολυτελούς ακινήτου στην Υδρα

Μπορεί η Premia να γλίτωσε την οινοποιία Μπουτάρη από τα ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεώσεων που εμφάνιζε προς τους πιστωτές της, ωστόσο οι "φουρτούνες" για την οικογένεια του Κώστα Μπουτάρη συνεχίζονται. Κατά το παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές, που περιουσιακά στοιχεία της βορειοελλαδίτικης εταιρείας με την ιστορία των 140 ετών είχαν βρεθεί μπλεγμένα στη δίνη των πλειστηριασμών και τελικά περισώθηκαν έστω και την τελευταία στιγμή. 

Ωστόσο, αυτήν την φορά το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να στραφεί εναντίον της ακίνητης περιουσίας του Κώστα Μπουτάρη και πιο συγκεκριμένα εναντίον μιας κατοικίας που διατηρεί στην Ύδρα. Αυτή, μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ακίνητο κάνει την εμφάνισή του στην πλατφόρμα, καθώς είχε προγραμματιστεί αρχικά να εκποιηθεί τον Μάιο του 2020, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή. 

Η πρώτη απόπειρα εξυγίανσης για την Μπουτάρη 

 
 
Remaining Time-0:35
Fullscreen
Mute

Έναν χρόνο νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα το 2019, είχε ξεκινήσει η περιπέτεια των πλειστηριασμών για την εισηγμένη, η οποία έβλεπε τις αναρτήσεις για εκποίηση ακινήτων της σε Θήβα, Νάουσα, Νεμέα, Κρήτη, Πάρο, Παιανία και Πικέρμι να διαδέχονται η μια μετά την άλλη. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ηλεκτρονικό σφυρί δεν χτύπησε καθώς υπήρξαν κινήσεις που απέτρεψαν τους πλειστηριασμούς. 

Ήδη, από το 2016, η εταιρεία είχε ξεκινήσει τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων μέσα από τη συμφωνία που υπέγραψε με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ωστόσο ο δρόμος προς την εξυγίανση στην πορεία αποδείχθηκε δύσβατος. Μεταξύ των κινήσεων στις οποίες έπρεπε να προχωρήσει η οινοποιία Μπουτάρη, όπως προέβλεπε το επιχειρηματικό πλάνο, ήταν και η πώληση της θυγατρικής εταιρείας Millesime S.A. στη Γαλλία με δεσμευτική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ, καθώς και ενός ακινήτου ιδιοκτησίας του βασικού μετόχου της μητρικής, του Κώστα Μπουτάρη ως εγγυητή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ. 

Κ. Μπουτάρης: Από τη διάσωση της οινοποιίας στον νέο πλειστηριασμό ακινήτου στην Ύδρα

Οι παραπάνω πωλήσεις δεν κατέστησαν εφικτές λόγω των αρνητικών οικονομικών συγκυριών που επικρατούσαν το 2017 και το 2018 καθώς και του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου που είχε δοθεί στη διοίκηση της εισηγμένης για να αναζητήσει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. 

Η συμφωνία-σωσίβιο με την Premia 

Η αδυναμία της Μπουτάρη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει από την υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες το 2016, οδήγησε μια σειρά από τα περιουσιακά της στοιχεία να βρεθούν στο κατώφλι των πλειστηριασμών. Τέλος σε αυτήν την ολισθηρή πορεία ήρθε να βάλει η Premia Properties. με βασικό μέτοχο τη Sterner Stenhus Greece, συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη. Οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι του 2021 προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιητικής εταιρείας. Μερικούς μήνες αργότερα ανακοινώθηκε και επίσημα ότι οι συζητήσεις είχαν θετική κατάληξη, ενώ τον περασμένο Αύγουστο επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο της Βέροιας η συμφωνία εξυγίανσης ανάμεσα στην Premia και τους πιστωτές της Μπουτάρη. 

Να σημειωθεί ότι αυτό που έκανε την Premia να στρέψει, από την πρώτη στιγμή, το βλέμμα της και να τείνει χέρι βοηθείας στην ταλαιπωρημένη από οικονομικές "φουρτούνες" βορειοελλαδίτικη οινοποιία είναι το αξιοζήλευτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η τελευταία, το οποίο εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης, η επόμενη μέρα βρίσκει την οινοποιία Μπουτάρη με διαχωρισμένο τον τομέα που σχετίζεται με την καθαρά οινοποιητική και εμπορική της δραστηριότητα, που πέρασε σε μια νέα οντότητα, την SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε., και τον κλάδο των ακινήτων της, τα οποία μεταβιβάστηκαν στο χαρτοφυλάκιο της Premia.

Στο στόχαστρο το ακίνητο στην Ύδρα 

Η διάσωση της εταιρείας δεν σήμανε απαραίτητα και την εξαφάνιση του μαύρου σύννεφου των πλειστηριασμών που στέκεται πάνω από το ακίνητο στην Ύδρα που ανήκει στον πρώην βασικό της μέτοχο, τον Κώστα Μπουτάρη, ο οποίος είχε εγγυηθεί το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ στην παλαιότερη συμφωνία αναδιάρθρωσης. 

Συγκεκριμένα, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια κίνηση για την αποτροπή της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.636,58 τ.μ., το οποίο βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του εντός των ορίων του οικισμού της πόλεως της Ύδρας, κατά την ενορία Αγίων Αναργύρων και επί τριών δρόμων, κατά δε το υπόλοιπο τμήμα εκτός των ορίων του οικισμού. 

Στη συγκεκριμένη έκταση εντοπίζονται μια διώροφη κατοικία, η οποία αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 236,67 τ.μ. και πρώτο όροφο επιφάνειας 236,67 τ.μ., ένα ισόγειο κτίσμα επιφάνειας 44,26 τ.μ., ένα ισόγειο επιφάνειας 38,44 τ.μ. με υπόγειο κτίσμα (ξενώνας) επιφάνειας 26,37 τ.μ. και μια ισόγειος αποθήκη επιφάνειας 29,98 τ.μ. Τέλος, στο οικόπεδο υπάρχει και ένα μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι, ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάς καθώς και μια πισίνα επιφάνειας 70 τ.μ. 

Σύμφωνα με την εξωτερική αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω κτίσματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση συντήρησης, προσαρμοσμένα στην επιτρέπουσα αρχιτεκτονική του οικισμού. Πρόκειται για κτίσματα κατασκευασμένα από λιθοδομή όπως και η περιμετρική περιτείχιση του ενιαίου οριοθετημένου οικοπέδου. 

Ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την doValue Greece ενώ το ποσό για το οποίο έγινε η αναγκαστική κατάσχεση του ακινήτου ανέρχεται στις 209.000 ελβετικά φράγκα. Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,3 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: Capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Το πρόγραμμα του εορτασμού του Πολιούχου Νεομάρτυρα Αγίου Κωνσταντίνου του ΥδραίουΎδρα

    Ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Ι. Μητρόπολης Ύδρας ότι:   Το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου 2022, εορτάζει η Νήσος Ύδρα με λαμπρότητα την Ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Νεομά...

Δωρεάν στειρώσεις στις αδέσποτες γάτες από 10 έως 13 Νοεμβρίου από τον Δήμο ΎδραςΎδρα

Η Αντιδήμαρχος Ύδρας Μαίρη Κάτσικα πληροφορεί τους πολίτες με ανακοίνωσή της, σχετικά με το πρόγραμμα στειρώσεων για το έτος 2022. Αναφέρει τα ακόλουθα προς κάθε ενδιαφερόμενο:   Ο...

“Η Άλλη Θάλασσα” πλέοντας από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ έφτασε στην Ύδρα των Καλών Τεχνών που φιλοξενεί από σήμερα την υπέροχη Ομαδική Εικαστική ΈκθεσηΎδρα

Η ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ   ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΣΚΙΑΘ...

Πυρκαγιά στην περιοχή Μανδράκι ΎδραςΎδρα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μανδράκι Υδρας όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχει εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο της Υδρας...