ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μικρές ιστορίες από το νησί που λατρεύουμε, τη μονάκριβη Ύδρα - Άρθρο του Μανόλη Τσακίρη

 

ΘΑ ΒΓΩ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΔΡΑΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ

 

Θα συνεχίσω με  σειρά από μικρές ιστορίες μέσα από τα πενήντα σχεδόν χρόνια που ζούμε στο νησί. Ιστορίες για πρόσωπα, καταστάσεις, ταβερνάκια από μια αξέχαστη  Ύδρα. Ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια ανάμεσά μας και που υπήρξαν για μας παράδειγμα ήθους και περηφάνειας.

 

ΥΔΡΑ

 

Προχωρημένο φθινόπωρο. Τα πρωτοβρόχια  είχαν από καιρό ξεπλύνει  τα δρομάκια του νησιού από όλες τις μουστιές , καθώς οι περισσότεροι Υδραίοι  έφτιαχναν μόνοι τους το κρασί.

 

Στα Καλά Πηγάδια τότε είχαν συγκεντρωθεί πολλοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, φιλόσοφοι και λοιπά. Ένας απ΄ αυτούς ήταν ο  ζωγράφος, σπουδαίος ποιητής, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών, Νίκος Εγγονόπουλος, ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός, που συζούσε χρόνια με την Φρανσουάζ Πικάσο , πρώην σύζυγο ενός από  τους μεγαλύτερους  ζωγράφους όλων των εποχών, φανατικού  φιλέλληνα και δημοκράτη,  Πάμπλο Πικάσο.

 

Η Φρανσουάζ είχε κι εκείνη αγοράσει σπίτι στα Καλά Πηγάδια, αλλά προτιμούσε να μένει με την κόρη της την Παλόμα, στο σπίτι του φανατικού πολύτιμου φίλου της Ύδρας, ευπατρίδη Παντιά Σκαραμαγκά.

 

Η Φρανσουάζ ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη και είναι σήμερα 99! ετών  σε πλήρη διαύγεια, όπως άλλωστε,  και ο φίλος της ο Παντιάς, που είναι μόλις ένα χρόνο μκρότερός της, ζωή νάχουνε!

 

Η οικογένεια Πικάσο λάτρευε και λατρεύει την Ύδρα, ιδιαίτερα ο γιός του είναι φανατικός φιλυδραίος. Κάθε χρόνο επισκέπτεται διακριτικά το νησί. Το μόνιμο στέκι του είναι οι Πλάκες στον Βλυχό και φίλοι του είναι ο αυτοδημιούργητος Υδραίος  επιχειρηματίας, Αντώνης Ράμπιας, και η Χρυσούλα μας, που την  γνωρίζουμε από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας της.

 

Στο σπίτι του Παντιά, φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς πολλές  διάσημες  προσωπικότητες, ανάμεσά τους  και ο Ίαν Φλέμινγκ, ο διάσημος δημιουργός των ταινιών του Τζέϊμς Μποντ, πράκτορα 007.

 

 Ο Ίαν Φλέμινγκ τελείωνε ένα σενάριο με συμπρωταγωνιστή του Τζέϊς Μπόντ, τον Κρίστοφερ Λη, γνωστό από τους ρόλους του που υποδύονταν τον δράκουλα. Ένα απογευματάκι από εκείνα τα μοναδικά ηλιοβασιλέματα στην Ύδρα, στη βεράντα, γύρισε και είπε στον Παντιά:

 

 « Μπορώ να βάλω τ΄όνομά σου σε έναν κακοποιό που τον υποδύεται ο Κρίστοφερ Λη σ αυτή την ταινία?»

 

Ο Παντιάς, του απάντησε:

 

«Βεβαίως, Ίαν. Αρκεί να μην έρχεται το βράδυ να με τρομάζει στον ύπνο μου».

 

Και σκάσανε κι οι δυο στα γέλια.

 

 Ελπίζουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να γράψουμε πάρα πολλά τέτοια σημειώματα για τα παλιά ωραία στέκια, τα ταβερνάκια, τους ξεχωριστούς ανθρώπους του νησιού, πετράδες, αγωγιάτες, ναυπηγούς, ξυλουργούς  και για όλους  εκείνους που τους χρωστάμε αυτό το αιώνιο θαύμα.

 

Το επόμενο σημείωμα θα είναι αφιερωμένο στη βόλτα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Νίκου Εγγονόπουλου, από τα Καλά Πηγάδια ως τον Χριστό. Θυμίζουμε ότι ο Ν.Χ.Γκίκας, ο μεγάλος αυτός Υδραίος και ωραίος Έλληνας ήρθε όλες κι όλες τρεις φορές στο νησί που λάτρευε,  από τότε που κάηκε το εμβληματικό σπίτι του από εγκληματική αμέλεια.

 

 

Μανόλης Τσακίρης

Συγγραφέας

 

 
Φωτό: Πόπη Μανιά-Τσακίρη 
 

Διαβάστε επίσης

Με δωρεά Α. Βερούκα καλλωπίστηκαν οι δημοτικοί κήποι στην Πλατεία Βότση στην ΎδραΎδρα

Για άλλη μια χρονιά ο Ζωγράφος Αλέξης Βερούκας ανέλαβε το κόστος περιποίησης και καλλωπισμού των δημοτικών κήπων στην πλατεία Βότση και την πλατεία των πέντε Υδραίων Πρωθυπουργών. ...

Συνάντηση Γ. Κουκουδάκη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη ΠλακιωτάκηΎδρα

Συνάντηση είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη στο γραφείο του Υπουργού. Μαζί με τον Δήμαρχο ήτα...

Ξεκίνησε η διάθεση προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ύδρας για τον μήνα ΜάιοΎδρα

Ξεκίνησε χθες (18/5/2020), η διάθεση προϊόντων στους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ύδρας για το μήνα Μάιο. Η Αντιδήμαρχος Ύδρας, Μαίρη Κάτσικα ευχαριστεί για α...

Σε κλίμα συγκίνησης η Ιερά πανήγυρις στο Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής στην ΎδραΎδρα

Τελέστηκε την Κυριακή 17 Μαΐου στο Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής στην Ύδρα, ημέρα της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, η ιερά πανήγυρις προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ύδρας...