image description

Πολιτική αντιπαράθεση στην Ύδρα για το Σαν Τζόρτζι και δημόσιες ευχαριστίες Κουκουδάκη προς Μαρκαντώνη και Τσακίρη

Τις δημόσιες ευχαριστίες του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης στους δημοτικούς συμβούλους και επικεφαλής της μειοψηφίας, Παναγιώτη Μαρκαντώνη και Μανόλη Τσακίρη σχετικά με την ξεκάθαρη θέση που πήραν κατά των συκοφαντικών χαρακτηρισμών κατά των Υδραίων πολιτών και του Δημάρχου προσωπικά.

Ο Δήμαρχος έχει καλέσει να πάρουν θέση και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και κυρίως οι επικεφαλής των άλλων δύο παρατάξεων "Νέοι Ορίζοντες για την Ύδρα" και "ΥΔΡΑ ΠΡΩΤΟ ΝΗΣΙ".

Σχετικά με την θέση του κ. Μαρκαντώνη δήλωσε ο κ. Κουκουδάκης:

"Ευχαριστώ δημόσια τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Παναγιώτη Μαρκαντώνη για την ξεκάθαρη στάση που πήρε και καταδίκασε τους υβριστικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των Υδραίων από τον εκφωνητή εκπομπής στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά κ. Ιωάννη Κεχαγιόγλου στις 24/04/2020. Έχω καλέσει και τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να πράξουν το ίδιο."

Για την θέση του κ. Τσακίρη δήλωσε ο Δήμαρχος: 

"Ευχαριστώ και δημόσια τον Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Μανώλη Τσακίρη. Ο κ. Τσακίρης καταδίκασε με ξεκάθαρο τρόπο τους συκοφαντικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των Υδραίων και του προσώπου μου που διατυπώθηκαν από τον εκφωνητή εκπομπής του δημοτικού ραδιοφώνου του Πειραιά κ. Ιωάννη Κεχαγίογλου στις 24/04/2020. Περιμένω και από τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να πράξουν αντίστοιχα."

 

Τι έχει προηγηθεί

 

Πριν περίπου μια εβδομάδα, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στην Ύδρα μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι υπήρξε αρνητική απόφαση για τη διαφιλονικούμενη με τον δήμο Λαυρεωτικής, νησίδα Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζόρτζη).

 

Μάλιστα το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση με τον πρώην δήμαρχο  Κώστα Αναστόπουλο και τον επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Η Ύδρα μας Ενώνει»  Παναγιώτη Μαρκαντώνη να καλούν τον δήμαρχο Γιώργο Κουκουδάκη να ενημερώσει, επιτέλους, τους δημότες για το θέμα: «Επιτέλους ενημερώστε μας επισήμως τι έχει γίνει με τη νησίδα Άγιος Γεώργιος! Αυτό το θέμα απασχολεί τον τόπο μας αυτές τις μέρες», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αναστόπουλος.  «Ηρεμία Υδραίοι! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Αν όντως ισχύει ότι η νησίδα Άγιος Γεώργιος δεν ανήκει στην Ύδρα και στο συμβούλιο επικρατείας χάσαμε την υπόθεση, οφείλει ο Δήμαρχος Ύδρας να ανακοινώσει την αλήθεια και να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες της Ύδρας. Η σιωπή, δήμαρχε, δεν είναι πάντα χρυσός…. Αν είναι αλήθεια είσαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί στήριξες την εκλογική σου καμπάνια σε κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο και παραπλάνησες τον Υδραίο πολίτη. Σαν σύμβουλος του Δήμου αλλά και σαν πολίτης περιμένω υπεύθυνη ανακοίνωση σου. Δεν έκανα και δεν θα κάνω στείρα αντιπαράθεση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Περιμένω……», αναφέρει ο κ. Μαρκαντώνης.

 

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Ύδρας ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει ότι «απορρίφθηκε μια αγωγή, από τις πολλές που ο Δήμος μας έχει καταθέσει το διάστημα 2014-2019, ζητώντας χρήματα που παρανόμως έχει εισπράξει ο Δήμος Λαυρεωτικής», γεγονός το οποίο «δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε υπάρχει και Εφετείο. Αναμένουμε να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν μας έχει ακόμα γνωστοποιηθεί», προσθέτει.


Αναλυτικά η δήλωση:

«Κάποιοι λίγοι σήμερα άρχισαν να πανηγυρίζουν διότι πληροφορήθηκαν από «έγκριτο» δημοσιογράφο ότι τάχα μου «ο Δήμος Ύδρας έχασε την Νησίδα Άγιος Γεώργιος», την οποία με πολύ μεγάλο αγώνα το διάστημα 2014-2019 επανέφερε στην πλήρη δικαιοδοσία του.

 

Δυστυχώς θα τους απογοητεύσω.

Η νησίδα Άγιος Γεώργιος χάρη στις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής παραμένει στα Διοικητικά Όρια του Δήμου μας. Ως αποτέλεσμα, ο Δήμος μας εξακολουθεί να εισπράττει το ειδικό τέλος από την λειτουργία του αιολικού πάρκου που είναι εγκατεστημένο στην εν λόγω Νησίδα.

Το αν απορρίφθηκε μια αγωγή, από τις πολλές που ο Δήμος μας έχει καταθέσει το διάστημα 2014-2019, ζητώντας χρήματα που παρανόμως έχει εισπράξει ο Δήμος Λαυρεωτικής δεν έχει καμία σημασία. Άλλωστε υπάρχει και Εφετείο. Αναμένουμε να διαβάσουμε το σκεπτικό της απόφασης, το οποίο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, δεν μας έχει ακόμα γνωστοποιηθεί.

 

Βιάστηκαν λοιπόν να χαρούν αυτοί οι λίγοι. Άνθρωποι που κατά την δική τους θητεία, ως αιρετοί, κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν, τώρα απέκτησαν «δήθεν» ενδιαφέρον, το οποίο βεβαίως υποκρύπτει την ελπίδα τους να πάει κάτι στραβά για την Ύδρα μας, προκειμένου να εκδικηθούν εμένα.

Όσο για τον «έγκριτο» δημοσιογράφο έχει ήδη δοθεί εντολή σε δικηγόρο να καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Θα υπάρξει σύντομα νέα ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Προκαλώ αυτούς τους λίγους, αν μπορούν, να χτυπήσουν εμένα και όχι την Ύδρα μας και τα συμφέροντά της!»

 

Να σημειωθεί ότι η βραχονησίδα ‘Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζόρτζη) αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια μήλον της έριδας μεταξύ των δήμων Ύδρας και Λαυρεωτικής, καθώς είναι μεγάλα τα οικονομικά οφέλη του ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται διοικητικά. Η ακατοίκητη νησίδα βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ. Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα το 2017 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.

 

Μήνυση Κουκουδάκη 

Στην αντεπίθεση πέρασε ο δήμαρχος Ύδρας Γ. Κουκουδάκης καθώς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για «συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση» κατά του κ. Ιωάννη Κεχαγιόγλου εκφωνητή ραδιοφωνικής εκπομπής στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά (ΚΑΝΑΛΙ-1 90,4) για το θέμα γύρω από τη νησίδα Άγιος Γεώργιος, ενώ ενημέρωσε σχετικά και το δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

 

Ο ίδιος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Κατατέθηκε σήμερα (27/04/2020) η μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση κατά του κ. Ιωάννη Κεχαγιόγλου εκφωνητή ραδιοφωνικής εκπομπής στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά.

Οι συκοφαντικές δηλώσεις και οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί του εκφωνητή κ. Ιωάννη Κεχαγιόγλου κατά των Υδραίων, του Προσώπου μου αλλά και του Θεσμού του Δημάρχου που υπηρετώ δεν μου άφησαν άλλη επιλογή παρά να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του.


Είναι το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω για να υπερασπιστώ την Τιμή και την Αξιοπρέπεια του Υδραϊκού Λαού και την δική μου.

Ταυτόχρονα είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο Δήμαρχο Πειραιά κ. Ιωάννη Μώραλη και του απέστειλα και σχετική επιστολή. Με την επιστολή μου τον ενημέρωσα για όλα αυτά τα προσβλητικά σχόλια για την Ύδρα που ακούστηκαν από εκφωνητή του δημοτικού ραδιοφώνου του Πειραιά.

Συνομίλησα επίσης τηλεφωνικά με την Πρόεδρο του Υδραϊκού Συνδέσμου Πειραιά κ. Άννα Βάρκα και της απέστειλα σχετική επιστολή με την οποία ζητώ, ως Δήμαρχος και μέλος του Υδραϊκού Συνδέσμου, να πράξει τα δέοντα.


Καλώ τους Δημοτικούς Συμβούλους της μειοψηφίας να καταδικάσουν δημόσια αυτή την προσβολή κατά των Υδραίων.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την Νησίδα Άγιος Γεώργιος».

 

 

Πληροφορίες από Φωνή της Ύδρας και aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΎδρα

Κάνει κάλεσμα στους απόδημους Έλληνες να συνεορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση Συνέντευξη στην εφημερίδα των αποδήμων Ελλήνων της Αμερικής στην Νέα Υόρκη, "Εθνικός Κήρυκας...

image descriptionΎδρα

Ένα περίεργο φαινόμενο αντίκρισαν σήμερα οι κάτοικοι της Ύδρας στην ακτογραμμή ολόκληρου του νησιού. Διαπιστώθηκε μια κίτρινη εκτεταμένη σκόνη, στις παραλίες του Λιμανιού, Αυλακιού...

image descriptionΕλλάδα

Ποσό συνολικού ύψους 28.050.000 ευρώ κατανέμονται σε όλους τους δήμους της χώρας προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής α...

image descriptionΎδρα

Η Δημοσιογράφος και Εκδότρια της "Φωνής της Ύδρας" Ελένη Χριστοδούλου μιλά για την υπόθεση της νησίδας Σαν Τζόρτζι: "Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη νησίδα Σαν...

image descriptionΎδρα

  Σε ενημέρωση προέβη ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης σχετικά με την διακοπή των δρομολογίων της HSW, όπου αναμένεται αύριο η εκ νέου δρομολόγηση των ταχυπλόων, καθώς επίσης ...

image descriptionΎδρα

  Την παραλαβή ικανής ποσότητας υγειονομικού υλικού από την Περιφέρεια Αττικής έκανε σήμερα ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μπελεγρή και τη βοήθεια τ...