ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οκτώ χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον φίλο, τον δάσκαλο

Πέρασαν οκτώ χρόνια από τον βίαιο θάνατο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, παγκοσμίου φήμης, Θόδωρου Αγγελόπουλου που ταυτόχρονα ήταν ένας απλός, τρυφερός άνθρωπος  και θαυμάσιος οικογενειάρχης.

 


Για τους συνεργάτες του όλων των βαθμίδων και για μένα, υπήρξε δάσκαλος και οικογενειακός μας φίλος. Ήταν ένας από τους σπουδαίους ‘Έλληνες δημιουργούς  που μας έκαναν υπερήφανους. Το έργο του αναγνωρίζεται μεταξύ των μεγαλύτερων σκηνοθετών στον πλανήτη, όπως ο Κουροσάβα, ο Ταρκόφσκι, ο Φελίνι, ο Βισκόντι, ο Μπερτολούτσι, ο Μπέργκμαν,  ο Φασμπίντερ, ο Βέντερς, ο Αντονιόνι, τον οποίο θεωρούσε μέντορά του.

 


Είχα την τύχη και την ευλογία να περάσω αμέτρητες ώρες κουβεντιάζοντας μαζί του για τον κινηματογράφο κυρίως, αλλά και την πολιτική. Μου επέτρεπε να κρατάω σημειώσεις για ορισμένα περιστατικά, όπως τις συναντήσεις με τον Φελίνι, με τον Κουροσάβα, τον Αντονιόνι, αλλά και με κορυφαίους σεναριογράφους.

 


Θυμάμαι μια συνάντηση με δείπνο στο ‘La Strada”, όπου ήθελε να μας γνωρίσει με τον σπουδαίο σεναριογράφο, Τονίνο Γκουέρα. Στην παρέα μας τότε ήταν και ο αξέχαστος φίλος, Σεραφείμ Φυντανίδης ,διευθυντής επί 20 χρόνια της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ,  η σύζυγός του Φοίβη, πολύτιμη συνεργάτιδα του και μητέρα των τριών παιδιών του και η Πόπη Μανιά-Τσακίρη.

 


 Η Ελένη, η μικρότερη κόρη του, προσπαθεί  να συνεχίσει  το έργο που δεν μπόρεσε να τελειώσει ο πατέρας της. Έχει ταλέντο αυτό το κορίτσι  και όλοι όσοι συνεργαζόμασταν με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ανάλογα με την εξειδίκευση του ο καθένας, θα την βοηθήσουμε με όλη μας την καρδιά.

 


Στο γραφείο του, στο σπίτι του ή στο καφέ του Ψυχικού, τις «ΠΟΡΤΕΣ», περνούσαμε ώρες κουβεντιάζοντας  και πολύ συχνά στο ιστορικό εστιατόριο ΙΝΤΕΑΛ. Η  χώρα μας ορφάνεψε τα τελευταία 40 χρόνια..Σεφέρης, Ρίτσος, Βάρναλης, Ελύτης,  Λειβαδίτης, Αναγνωστάκης, Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος, Ν.Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Μαν. Ανδρόνικος, Κουν, Τσαρούχης, Τέτσης, Βασιλείου, Σακελλαράκης, Πρεβελάκης, Πεπελάσης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Παν.Κανελλόπουλος, Κακογιάννης, Μινωτής, Παξινού, Κούνδουρος  και τόσες άλλες σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής.

 

 

Δεν ξεχνάω το ταξίδι μας στην Κύπρο. Ψάχναμε να βρούμε μια κυματισμένη θάλασσα από όπου, σύμφωνα με το σενάριο, θα έβγαινε η Αφροδίτη και θα συναντούσε την μικρή της κόρη στην ακρογιαλιά. Διασχίσαμε όλη την ελεύθερη Κύπρο μας,  ώσπου βρήκαμε αυτό που ζητούσαμε κοντά στην Πάφο, στην «Πέτρα του Ρωμιού». Εκεί η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζει, από όπου και η φωτογραφία της Πόπης Μανιά-Τσακίρη. Ο Θόδωρος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του: «Εδώ θα γυρίσουμε».  Όμως το γύρισμα δεν έγινε ποτέ.

 

 

Μετά το ταξίδι μας αυτό στο Νησί της Αφροδίτης, ήρθε για ξεκούραση με την Φοίβη στη μονάκριβη Ύδρα και έμεινε, όπως πάντα, στο σπίτι μας, όπου ολοκλήρωσε την 102η εκδοχή  του σεναρίου  της ταινίας  «Η Άλλη Θάλασσα».

 

 

Φωτο Νο 1: ο Θόδωρος στη βεράντα του σπιτιού μας στην Ύδρα, με θέα το λιμάνι.

 

 Φωτο Νο 2: Στην αυλή του σπιτιού της Ίνας με απείραχτο το βραχώδες  φυσικό τοπίο της Ύδρας, ο Θόδωρος, η Ίνα, η Φοίβη, σύντροφός του, δεξί του χέρι και μητέρα των τριών κοριτσιών του και ο Μανόλης Τσακίρης, στενός φίλος και επί πολλά έτη συνεργάτης του.

Η Ίνα υπήρξε για πολλά χρόνια στενή συνεργάτης προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Ο  Θόδωρος εκτιμούσε πολύ τις γνώσεις της για τον κινηματογράφο, την ζωγραφική, την λογοτεχνία.


Φωτο Νο 3: Η σύντροφος του μεγάλου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, Λαρίσσα Ταρκόφσκαγια με τον σεναριογράφο του και τον Μανόλη Τσακίρη, σε εκδήλωση των ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ , με πρόεδρο την Ζωζώ Λιδωρίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Φωτο Νο 4: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος  με τον Μανόλη Τσακίρη, στην "ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ" στην Κύπρο.

 


 

Μανόλης Τσακίρης

 

Συγγραφέας

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978

Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

Μέλος του Δ.Σ. του ICOMOS ( Τεχνικού Συμβούλου ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ελλάδα)

Επί πολλά χρόνια γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και σήμερα επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός παραβρέθηκε στον Εσπερινό για την ενότητα των Εκκλησιών στην ΡώμηΎδρα

Κάθε χρόνο η εβδομάδα 18 - 25 Ιανουαρίου σε όλο τον κόσμο είναι αφιερωμένη στην προσευχή για την ενότητα των Χριστιανών. Με αφορμή αυτό το γεγονός  μέσα σε πνεύμα αγάπης πραγματοπο...

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Νησιών Σαρωνικού: "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολλέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια"ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Νησιών Αργοσαρωνικού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν ως στόχο την απόσυρση του Άρθρου 50, του υπό ψήφιση Νομ...

Ο Δήμαρχος Ύδρας στην τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας του Πριγκιπάτου του ΜονακόΎδρα

Στην τελετή ευλογίας της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας του Πριγκιπάτου του Μονακό, παραβρέθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου ο Δημάρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.   Παρουσία το...