ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγική πτήση πάνω από την βυθισμένη πόλη των Αλιέων στο Πορτοχέλι (βίντεο)

Τα... ιπτάμενα βίντεο του Ramas Haanity από τοπία της Ελλάδας, γίνονται πάντοτε viral από την στιγμή της ανάρτησης τους. Το τελευταίο βίντεο, αφορά τη βυθισμένη πολιτεία των Αλιέων στο Πορτοχέλι Ερμιονίδας.
5ος αιώνας π.Χ.... η "Πόλη της Πορφύρας". Απολαύστε μια πτήση πάνω από τα τείχη, τις οδούς και τα οικήματα της άλλοτε ένδοξης πόλης των Αλιέων. Οι πρώτοι κάτοικοι των Αλιέων ήταν γηγενείς Δρύοπες. Το 468 π.Χ. μετά την καταστροφή των Μυκηνών και της Τίρυνθας από τους Αργείους, εγκαθίστανται στην πόλη Δωριείς Τυρίνθιοι οι οποίοι κατέφυγαν στην Ερμιονίδα στους συγγενείς φυλετικά Δρύοπες, μετά από χρησμό του ιερού του Απόλλωνα. Οι δύο πληθυσμοί έμελλαν να συμβιώσουν για ενάμισι περίπου αιώνα.Το όνομα της πόλης οφειλόταν στην κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, που ήταν η αλιεία, συλλογή και επεξεργασία κοχυλιών πορφύρας, η οποία ήταν περιζήτητη την εποχή εκείνη. Η ακμή των Αλιέων βασίστηκε στην εξαγωγή της πορφύρας, στην παραγωγή λαδιού και κρασιού και στη σημαντική θέση της Ακρόπολης και του φυσικού λιμανιού της, που ήταν ένα από τα τρία λιμάνια της Ερμιονίδας (μαζί με αυτά της Ερμιόνης και του Μάσητα). Το 303 π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής την καταστρέφει ολοσχερώς, βοηθούμενος από τους παλαιούς κατοίκους Δρύοπες.

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα"Ερμιονίδα

Κυκλοφόρησε το 18 Τεύχος (Απρίλιος 2016) του Περιοδικού "Στην Ερμιόνη άλλοτε και τώρα". Περιοδική έκδοση για την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Ερμιόνη...