ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερμηνείες στην Ερμιονίδα : Αυλαία με συγκίνηση και χειροκροτήματα για το 7ο Φεστιβάλ

 

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, τίμησαν τη μνήμη της Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ.

 

Με την ευγένεια της, την καλλιέργεια του πνεύματος της και την πολυεπίπεδη προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας αλλά και την εξαίρετη φιλανθρωπική της δράση σε όλη την Ερμιονίδα, καταξιώθηκε στις καρδιές μας ως μια προσωπικότητα υψηλού κύρους και διεθνούς βεληνεκούς.

 

Η Ολλανδή σύζυγος του "άρχοντα της Σμύρνης" Κώστα Ηλιού, που αγάπησε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, τιμήθηκε έτσι όπως άρμοζε στη μνήμη της.

 

Στη μνήμη μιας υπέροχης κυρίας, που άφησε πίσω της ένα έργο χάρη στο οποίο η Ερμιονίδα, καταξιώθηκε ως κοιτίδα πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς σε πανελλήνιο επίπεδο.

 

Στον σύγχρονο πολιτιστικό πολυχώρο, (που φέρει το όνομα της), το βράδυ της Κυριακής 30 Αυγούστου, η αυλαία του (καθιερωμένου πια) 7ου Φεστιβάλ θεάτρου "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα", έπεσε μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

 



 

 

 

Παρουσία των παιδιών της, της μονάκριβης εγγονής της και της νύφης της μεγάλης εκλιπούσας, τα μέλη του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, η χορωδία και η ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, σε μια λιτή εκδήλωση, (και υπό το φως ενός υπέροχου Αυγουστιάτικου φεγγαριού) ,τίμησαν τη μνήμη της Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, έναν χρόνο από την εκδημία της.

 

Άλλωστε, σε εκείνη, ήταν αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ.

 

Ο "ερωτικός λόγος" του Γιώργου Σεφέρη, τα τραγούδια και η συγκίνηση...

 

Ο Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας κ. Δημήτρης Σίδερης, "άνοιξε" την εκδήλωση, κάνοντας μια αποτίμηση του φετινού φεστιβάλ, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας.

 

" Οι ερμηνείες στην Ερμιονίδα, είναι ένα ταξίδι τέχνης και πολιτισμού. Ένας τοπικός θεσμός με πανελλήνια αναγνώριση" είπε και στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, πρόσθεσε :

 

"Νομίζω ότι το αποκορύφωμα της προσφοράς της είναι όλα όσα προσέφερε στον Θ. Ο. Ε.

 

Πέρα από τη βοήθεια της να φτιαχτεί μια τέλεια υποδομή, που απολαμβάνει σήμερα όλη η Ερμιονίδα, είναι και το πνεύμα της.

 

Η ενέργεια της η θετική και η ανεπανάληπτη παρουσία της, τόσο στον πολιτισμό όσο και σε όλη την Ερμιονίδα".

 

" Μας πληγώνει η απουσία της, αλλά στην κυρία Μαραΐκε, δεν αρμόζει να τη θυμόμαστε με θλίψη για την απώλεια της.

 

Τι κι'αν λείπει η ίδια; η επιθυμία της, πλανάται στον αέρα σαν ευλογία... " είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα ο κ. Σίδερης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεργασία του Θ. Ο. Ε. και του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης, τόνισε ότι" όσες φορές έχουμε συνεργαστεί, έχουμε μεγαλουργήσει" και έκλεισε την ομιλία του, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων:

 

"Η Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, στάθηκε στο πλευρό όχι μόνο του Θεατρικού μας ομίλου αλλά και του Μουσικού Συλλόγου. Είχε μια εξαιρετική σχέση με τον αξέχαστο μαέστρο Τάκη Μανιάτη.

 

Οι δυο τους, από εκεί ψηλά, μας βλέπουν, εξακολουθούν να μας αγαπούν, να μας στηρίζουν και να χαίρονται μαζί μας απόψε"...

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του Θ. Ο. Ε. για την επιτυχία (και) του φετινού-7ου - φεστιβάλ και πρόσθεσε :

 

" Η βραδιά είναι ξεχωριστή, γιατί είναι αφιερωμένη στη μνήμη μιας μεγάλης κυρίας, που αγάπησε πολύ τον τόπο μας.

Η Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, αφιέρωσε τον εαυτό της και την ψυχή της στην διαρκή προσφορά.

Με την προσωπικότητα της αλλά και τη γενναιοδωρία της, ανέβασε ψηλότερα τον πήχη στα πολιτιστικά δρώμενα της Ερμιονίδας και όχι μόνο.

Βοήθησε σε πολλούς τομείς την Ερμιονίδα, που την αγάπησε τόσο πολύ.

Θέλω να πω στα παιδιά της, να τη θυμούνται πάντα με αγάπη.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Θεατρικό Όμιλο και στον Μουσικό Σύλλογο για την συνεργασία τους.

Μέσα από τέτοιες συνεργασίες, η Ερμιονίδα, καταξιώνεται ως κοιτίδα πολιτισμού και τα οφέλη τα απολαμβάνουμε όλοι".

 

Ακόμη, με θερμά λόγια για την Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, εκφράστηκε ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Δημήτρης Βαρσόπουλος, που υπενθύμισε ότι η ίδια είχε τιμηθεί ως επίτιμο μέλος του ΜΣΕ:

 

" Μας λείπει η παρουσία της και οι συμβουλές της. Η κυρία Μαραΐκε, υπήρξε γνώστρια του πολιτισμού.

Ήταν μια καταλυτική παρουσία δίπλα μας.

Θα θυμάμαι πάντα, ότι μετά τον απρόσμενο χαμό του μαέστρου μας, Τάκη Μανιάτη, μας παρηγόρησε και μας έδωσε δύναμη και κουράγιο.

Μην ανησυχείτε μας έλεγε. Εγώ είμαι εδώ...

Η Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, αναμφίβολα έχει περάσει στην ιστορία του τόπου μας, στην ψυχή και στην καρδιά μας.

Υπήρξε μια αληθινή κυρία.

Με το γαλανό της βλέμμα και το υπέροχο χαμόγελο.

Έτσι θα την θυμόμαστε πάντα... ".

 

Το δικό του ξεχωριστό δώρο στα παιδιά της αλλα και στον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, έκανε ο χοροδιδάσκαλος της Χορευτικής Ομάδας Ερμιόνης κ. Κωστής Σκούρτης.

 

Δώρισε το άλμπουμ,( που αποτελεί παραγωγή της Χ. Ο. ΕΡ.) με τίτλο " Ερμιονίτικοι σκοποί. Η Ερμιόνη του χθες, τραγουδισμένη σήμερα", που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης δουλειάς και συνεργασίας.

 

Στη συνέχεια, εξήρε το ήθος, την προσωπικότητα και την σημαντική προσφορά της Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ ενώ θύμισε ότι η βοήθεια της στην υλοποίηση του εγχειρήματος του άλμπουμ, υπήρξε καταλυτική.

 

Ακολούθως, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης κ. Ευστάθιος Αρβανίτης, αφού παρουσίασε τα μέλη της ορχήστρας, αναφέρθηκε στη Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, λέγοντας:

 

"Τέτοιοι άνθρωποι, που έχουν στηρίξει τον πολιτισμό, αξίζουν την ευγνωμοσύνη μας.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση, εκφράζουμε με τον δικό μας τρόπο, το ευχαριστώ και συνεχίζουμε να βαδίζουμε στον δύσκολο δρόμο της διαρκούς πολιτιστικής συνεισφοράς στον τόπο μας και τους ανθρώπους του".

 

Έπειτα," μιλησαν" τα τραγούδια...

 

Οι συντελεστές της όμορφης βραδιάς, έκαναν το δικό τους ξεχωριστό αφιέρωμα στη μνήμη ενός σπουδαίου ερμηνευτή, που" έφυγε" από κοντά μας, μόλις λίγες ημέρες πριν :

Του Γιάννη Πουλόπουλου.

Με τον Βασίλη Δαπόντε να ερμηνεύει με εξαιρετικό τρόπο, μια από τις κορυφαίες επιτυχίες του :

Το "έπεφτε βαθιά σιωπή".

 

Ακολούθησαν αγαπημένα τραγούδια από την χορωδία και την ορχήστρα του Μουσικού μας Συλλόγου, στο ενδιάμεσο των οποίων, μέλη του Θ. Ο. Ε., διάβαζαν αποσπάσματα από τον " ερωτικό λόγο" του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με ειδικό προτζέκτορα, προβάλλονταν φωτογραφίες και αποσπάσματα δηλώσεων της Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, που το κοινό παρακολουθούσε με συγκίνηση και με αμείωτο ενδιαφέρον, υπό τους ήχους του "βαλς των χαμένων ονείρων" του Μάνου Χατζιδάκι.

 

Όμως, χάρη στην ανεπανάληπτη παρουσία της υπέροχης Μαραΐκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, το όνειρο να είναι η Ερμιονίδα, πρωταγωνίστρια των πολιτιστικών δρωμένων σε πανελλήνιο επίπεδο, δεν χάθηκε...

 

Βρήκε τη δική του στέγη, στην περιοχή" Αρτίκι" σε μια υποδομή, εντός της οποίας γίνεται μια σπουδαία δουλειά, από δικούς μας ανθρώπους.

 

Από ανθρώπους της "διπλανής πόρτας", που "ζουν και αναπνέουν" για να μας χαρίζουν τέτοιες πολιτιστικές βραδιές.

 

Τέτοιες βραδιές, που τους περιποιούν τιμή.

 

Γιατί μέσα από τέτοιες βραδιές, η προσφορά και η μνήμη μιας αληθινά σπουδαίας κυρίας, δεν θα σβήσει ποτέ.

 

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της βραδιάς.

Να συνεχίσουν να δημιουργούν και να μας χαρίζουν την τέχνη τους, το ταλέντο τους και το εθελοντικό τους μεράκι.

Χάρη στο οποίο, ο τόπος μας, έχει καταστεί κοιτίδα πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς...

 

"... Ρόδο άλικο του ανέμου και της μοίρας,

μόνο στη μνήμη απέμεινες, ένας βαρύς ρυθμός

ρόδο της νύχτας πέρασες, τρικύμισμα πορφύρας

τρίκυμισμα της θάλασσας... Ο κόσμος είναι απλός...".

Απόσπασμα απο τον "ερωτικό λόγο" του Γιώργου Σεφέρη...

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://eikonoskopionews.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης

Αργολίδα: Δυο νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο Δήμαρχος ΕρμιονίδαςΕρμιονίδα

Για δυο θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα, ενημέρωσε πριν από λίγο ο Δημαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος ανέφερε: "Μετά τα μεσάνυχτα, ε...

Με τιμή 2,70 ευρώ το κιλό έφυγε το συνεταιριστικό ελαιόλαδο της Ερμιονίδος το καλοκαίριΕρμιονίδα

  Σε ρηχά νερά κινήθηκε η αγορά του ελαιολάδου μέσα στον Αύγουστο για τις βασικές παραγωγικές ζώνες, με κύριο χαρακτηριστικό, την έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, λόγω της μείωσης ...

Αυλαία για το 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου Ερμηνείες στην Ερμιονίδα με εκδηλωση τιμής στη μνήμη της Μαράϊκε Ηλιού Ντε ΚόνινγκΕρμιονίδα

  Το κλείσιμο του φετινού Φεστιβάλ έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης, παλαιοί γνώριμοι και με πολλές επιτυχίες στο ενεργ...

Ερώτηση Γ. Γκιόλα: «Γιατί καθυστερεί η μεταφορά νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα;»Ερμιονίδα

  Στην από 12.12.2019 συνεδρίαση της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδης απάντησε στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα με αντικείμενο την υλοποίηση του,υψη...