ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: "Γυ(μ)νή αλήθεια" μια παράσταση χοροθέατρου που συζητήθηκε.

Η επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης ενός κινηματογραφικού έργου, μιας  συναυλίας μετριέται από την αύρα που θα αφήσει, από τις εντυπώσεις, τις εικόνες αλλά  κυρίως από τις συζητήσεις  που θα προκαλέσει.

Η παράσταση  χοροθέατρου του Βαγγέλη Πιτσιλού και του γυμναστηρίου "ΝΑΜΑ" που παρουσιάστηκε στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου δεν συγκέντρωσε μόνο συνολικά πάνω από 500 άτομα και τις δύο βραδιές, δεν κρίνεται από αυτό, αλλά προκάλεσε και ταρακούνησε συνειδήσεις, στερεότυπα και αποκάλυψε μια αλήθεια. Αυτήν της συνεχιζόμενης εν έτει 2023 κακοποίησης της γυναίκας.

Γιατί την γυμνή αλήθεια όλοι μπορεί να την επιζητούν αλλά  όλοι την φοβούνται. Η γυμνή αλήθεια  αποκαλύπτει, σοκάρει, ξαφνιάζει, ενοχλεί!  Η γυμνή αλήθεια λέει τα πράγματα με το όνομα  τους. Δεν χαρίζεται, δεν συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει σε συμβιβασμούς, δεν κάνει υποχωρήσεις.

 Η παράσταση μίλησε για τη γυναίκα. 23  γυναίκες εξέθεσαν και κατέθεσαν επί σκηνής τη δική τους αλήθεια, τα πάθη, τις στερήσεις, τους φόβους, τις αγωνίες, την αδικία και τη βία που ανέχτηκαν. Τόλμησαν να μιλήσουν , να εκτεθούν και νίκησαν.

Χάρισαν στο πολυπληθές κοινό τους ένα βράδυ διαφορετικό γεμάτο ανάταση ψυχής. Δηλαδή άκρως  ψυχαγωγικό. Καθώς η πρόζα διαδεχόταν τη μουσική, και τα χορευτικά σύνολα έδιναν τη θέση τους στις ακίνητες φιγούρες που εξιστορούσαν, ο θεατής εισερχόταν σε έναν τόπο , σε έναν κόσμο τόσο γνώριμο, τόσο κοντινό και οικείο μα και τόσο  - αλίμονο – προσεκτικά κρυμμένο από τα φώτα.

Η παράσταση μίλησε για τη ζωή, για την αλήθεια, για τη γυναίκα. Ήταν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην κακοποίηση της γυναίκας, στην εκμετάλλευση, στην φίμωση της, στην υποταγή της.

Η  «Γυμνή αλήθεια» συγχρόνως αποκάλυψε 23  ταλαντούχα άτομα. Γυναίκες κάθε ηλικίας που ζουν δίπλα  μας, που καθημερινά συναναστρεφόμαστε και μιλάμε μαζί τους. Πόσο ταλέντο αλήθεια  κρύβεται δίπλα μας και πνίγεται πολλές φορές από τα παλιά και βασανιστικά στερεότυπα, από αναχρονιστικές αντιλήψεις.

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι υπάρχουν δίπλα μας τόσο χαρισματικά άτομα!

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι έδωσαν ότι καλύτερο είχαν για να παρουσιάσουν αυτήν την παράσταση.

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι – ναι – έχουμε στην Αίγινα πολύ ταλαντούχα πρόσωπα που παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν!!! Είναι  κακό αυτό;

Γιατί «Γυμνή αλήθεια» είναι ότι στην Αίγινα ακόμα δεν έχουμε έναν χώρο για να ξεδιπλωθούν αυτά τα ταλέντα, αυτή η δουλειά, αυτές οι παραστάσεις.  Αυτό είναι κακό!

«Γυμνή αλήθεια» είναι ότι στην Αίγινα ο πολιτισμός προχωρά και με τους ανθρώπους και δόξα τω Θεώ είναι πάρα πολλοί που δουλεύουν και εκφράζονται μακριά και έξω από τα τοπικά πολιτιστικά  στεγανά!

«Γυμνή αλήθεια» είναι ότι ο Βαγγέλης Πιτσιλός είναι ο δικός μας άνθρωπος που ξέρει και μπορεί να μεγαλουργεί! Είμαστε περήφανοι όλοι γι’ αυτόν και περιμένουμε πολλά ακόμη από τη δουλειά  του.

Συγκεκριμένα  τους ρόλους ερμηνεύουν οι:

Ξανθή Πανταζή, Έλενα Φουντούκη - Δήμητρα Παπαδά - Λυώ Καμαρού - Κατερίνα Λιάπη - Αγγελική Στουραΐτη Σαΐνη.

Χορεύουν οι:

Άννα Αρακαδάκη - Κωνσταντίνα Βασιλείου - Μαρία Γιαννούλη - Ντια Γκάρνερ - Χριστίνα Γρυπαίου - Στέλλα Ζαρίφη - Μελίνα Καλαμάκη - Λυώ Καμαρού - Μαριλένα Κάτσα - Έλενα Λέκκα - Κατερίνα Λιάπη - Δήμηητρα Νάνου - Ξανθή Πανταζή - Δήμητρα Παπαδά - Σοφία Πρωτονοταρίου - Ιακωβίνα Ρούσου - Εύα Σισκαμάνη - Δώρα Σκρέκα - Αγγελική Στουραΐτη Σαΐνη - Μάρω Τζίτζη - Μαρία Φίνου - Τζέσυ Φούντα - Έλενα Φουντούκη.

 

Διαβάστε επίσης

Μαγική βραδιά στην αυλή του Λαογραφικού από το σύνολο «Μουσικά Χρώματα Αίγινα»Αίγινα

Την ώρα που τα βαριά σύννεφα είχαν κάνει απειλητικά την παρουσία τους, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες, το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, για δεύτερη σ...

Πόρος:Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών κατατέθηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση στον ΠόροΑίγινα

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου οι υποψήφιοι Βουλευτές Γεωργία Γεννιά, Θοδωρής Δρίτσας και ο πρώην βουλευτής Κώστας Δουζίνας εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. παραβρέθηκαν σε ανοιχτή εκδήλωση για ...

Η Σίλα Αλεξίου για την υδροδότηση Αγίας Μαρίνας - Αλώνων: «Κάλιο αργά…, αλλά χωρίς συγχωροχάρτι!»Αίγινα

Σε μια έντονα επικριτική ανακοίνωση τύπου προέβη η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας Σίλα Αλεξιου, με αφορμή την καθυστερημένη, όπως την χαρακτήρισε, δρομολόγηση του έργου της υδροδότησης ...

Αίγινα: Μια βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας.Αίγινα

Δεκάδες χορευτές και χορεύτριες γέμισαν την πλατεία  του αμφιθεάτρου Καψάλη, χθες Τετάρτη 14 Ιουνίου στη διάρκεια  της ετήσιας χορευτικής εκδήλωσης  του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας. ...

Στην Αυλή με αγάπη για τη μουσική!Αίγινα

Μια συναυλία γεμάτη αγάπη για τη μουσική διοργανώνεται το Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 19:00, στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Πρόκειται για τη φετινή καλοκαιρινή συναυλία π...