Αίγινα: Ο Δήμος Αίγινας για το συνέδριο: "Οι γεωγραφίες του Ι.Καποδίστρια"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ»
ΑΙΓΙΝΑ 8 & 9/4/2022
Ο Δήμος Αίγινας στο πλαίσιο του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» πραγματοποίησε ιστορικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Οι γεωγραφίες του Ιωάννη Καποδίστρια»με φυσική παρουσία ομιλητών και συνέδρων. Το συνέδριο είχε αναβληθεί το 2021 λόγω της πανδημίας. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος επιφανείς ιστορικοί και ερευνητές με στόχο την ανάδειξη των πολύπλοκων και πολλαπλών γεωγραφιών του Ιωάννη Καποδίστρια, που υπήρξε πολύ περισσότερο από Κυβερνήτης της Ελλάδας με ευρωπαϊκή ακτινοβολία. Η θεματολογία και οι σχετικές αναλυτικές συζητήσεις περιλάμβαναν ενδιαφέρουσες πτυχές της ακατάπαυστης δράσης του, που αναπτύχθηκαν σε τρεις συνεδρίες.
Ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς στην εναρκτήρια ομιλία παρουσίασε το θέμα «Καποδιστριακή Πολιτική και Ευρωπαϊκή Νομιμοποίηση»,ηΤένιαΡηγάκου «Δωρεές και αφιερώσεις εικόνων της οικογένειας Ιωάννη Καποδίστρια σε μονές και ναούς», η Ελένη Ράπτη «Η ίδρυση του πρώτου Εθνικού Μουσείου στην Αίγινα από τον Ιωάννη Καποδίστρια», ο Γιώργος Τσατήρης«Η δημιουργία δικαίου επί Καποδίστρια» και η Αμαλία Παππά «Τα Αρχεία στο Καποδιστριακό Κράτος: η ματαιωμένη προσπάθεια».
Ο Νίκος Καραπιδάκηςανέπτυξε το θέμα «Ο Καποδίστριας ως διαμεσολαβητής, η περίπτωση της Κεφαλονιάς», η ΆνταΔιάλλα «Πατριώτες και πατριωτισμοί στο Συνέδριο της Βιέννης (1815): Καποδίστριας και Τσαρτορίσκι», ο Νίκος Κουρκουμέλης«Σχόλια σε δυο προεπαναστατικά κείμενα του Ιωάννη κόμη Καποδίστρια: Στην επιστολή της 6ης/18ης Απριλίου 1819 προς τους Έλληνες παλαιούς συνεργάτες του αρματολούς και στο εμπιστευτικό υπόμνημα της 1ης/13ηςΟκτωβρίου 1819 προς τον λόρδοHenry 3rd EarlBathurst», η Έλλη Δρούλια«Οι προσδοκίες των Ελλήνων για την έλευση του Καποδίστρια», οΠαναγιώτης Πασπαλιάρης«Λαϊκή ιστοριογραφία και Καποδίστριας», ο Κώστας Λιβιεράτος «Πρωτεύουσες, οικισμοί και παροικίες στην αυγή της νεώτερης Ελλάδας» και ο Σπύρος Καράβας«Η Ελλάδα της Επανάστασης και οι Ελλάδες του Καποδίστρια»
Ο Χρήστος Λούκοςανέλυσε το θέμα «Η αντίδραση του Ιωάννη Καποδίστρια στην αίτηση των Ελλήνων επαναστατών για αποκλειστική προστασία της Αγγλίας (1825)», η Πόπη Πολέμη και η Άννα Ματθαίου «Η αναζήτηση του νέου αναγνωστικού κοινού. Η μαρτυρία των συνδρομητών στα χρόνια του Καποδίστρια», ο Δημήτρης Γεωργόπουλος «Επαρχία Ναυπλίας 1828-1831. Επιστροφή στην κανονικότητα» και ο Χάρης Ξανθουδάκης «Ο Καποδίστριας και η μουσική».
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα συνθετών των χωρών και της εποχής που έζησε ο Καποδίστριας.Στο πιάνο ήταν η κα Λορέντα ΡάμουΑναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο τραγούδι ο κ. MarcinHabelaβαρύτονος, Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Γενεύης.
Αυτή η πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Α. Καποδίστριας», του οποίου την Προεδρία είχε η Αίγινα από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι τον Ιανουάριο 2022, αποτελεί τον επίλογο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στο Δήμο Αίγινας.