ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Το παμπάλαιο πανηγύρι στην κορυφή της Αίγινας - Μοναδικές εικόνες

 

Άναψαν οι φωτιές στην κορυφή του Όρους. Ένα παμπάλαιο έθιμο και πάλι αναβίωσε για πολλούς προσκυνητές. Ο λόγος είναι  το πανηγύρι – η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου κατά την οποία εορτάζει το ξωκλήσι  στην κορυφή του Όρους της Αίγινας.

 

Το εκκλησάκι που το  ακουμπούν στην κυριολεξία  τα σύννεφα μερικές φορές. Οι παλαιοί Αιγινήτες συνήθιζαν να ανεβαίνουν από την προηγούμενη ημέρα και να διανυκτερεύουν στο «πανηγυρόσπιτο» που είχε κτιστεί για αυτόν ακριβώς το λόγο. Εκεί στηνόταν ένα μικρό πανηγύρι που κρατούσε ως την άλλη ημέρα – ανήμερα της εορτής. Η ανάβαση γινόταν ακολουθώντας τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή από πολλές πλευρές  του Όρους. Τα ζώα, μουλάρια και γαϊδουράκια φορτωμένα με όλα τα «χρειαζούμενα» για τη διανυκτέρευση δημιουργούσαν ένα μικρό καραβάνι.

 

Έτσι και φέτος με ζώα οι συνεπείς πανηγυριστές ανηφόρισαν στο Όρος με τα ζώα τους. Πρωτοστάτης ο γνωστός παραδοσιακός οργανοπαίχτης Δημήτρης Μπόγρης.

 

Οι εικόνες από την κορυφή της Αίγινας  μοναδικές, θυμίζουν άλλες εποχές και ήθη από  παλιά Ελλάδα.

 

Η  εορτή της Αναλήψεως προβάλει σαράντα ημέρες από την Ανάσταση  του Χριστού. Οι παλαιοί Αιγινήτες θεμελίωσαν εκεί στα αψηλά  της Αίγινας  τούτο το κάτασπρο εκκλησάκι θέλοντας έτσι να δείξουν πως ο τόπος  είναι ιερός και πως πάντα εκεί  οι κάτοικοι του νησιού λάτρευαν τους Θεούς τους. Παλαιότερα το Δία, σήμερα εκεί  γιορτάζουν  το γεγονός  της Ανάληψης  του Κυρίου που συνέβη  στο Όρος Χωρήβ.

 

Όρος  Θεών και ανθρώπων λοιπόν σε υψόμετρο μόλις 532 μέτρων. Και όμως πόσα πράγματα έχει να δει ο οδοιπόρος. Σουβάλες, αρχαία ιερά, ξωκλήσια, πέτρινα μονοπάτια, αλώνια. Με δυο λόγια αυτή είναι η άλλη Αίγινα, η άγνωστη, που κανείς δεν γνωρίζει ή δεν φαντάζεται πως θα συναντήσει. Η πιο όμορφη πλευρά του νησιού που αξίζει κάποιος να την ανακαλύψει.

 

Τα  τελευταία  χρόνια πληθαίνουν και μεγαλώνουν οι ομάδες των περιπατητών που αποφασίζουν να ανέβουν ως την κορυφή του Όρους της Αίγινας. Για  την  ακρίβεια του ψηλότερου βουνού του νησιού που έχει υψόμετρο μόλις 532 μ. αλλά η θέα που προσφέρεται στον επισκέπτη είναι μοναδική.

 

Το Όρος της Αίγινας έχει συνδεθεί με τη μυθολογία του νησιού, με πολλές αντιλήψεις αλλά κυρίως με τη λατρεία του Δία και την κατοίκηση των πρώτων οικιστών του νησιού.

 

Όρος  λοιπόν Θεών και ανθρώπων, το μοναδικό αυτό βουνό της Αίγινας, το υψηλότερο και απρόσιτο για  τους πολλούς, μιας που πρέπει να διαθέτεις όρεξη και πολλά κουράγια για να σκαρφαλώσεις ως την κορυφή του. Όταν όμως το καταφέρεις η θέα  που θα αντικρίσεις θα σε μαγέψει. Όλος ο Σαρωνικός στα πόδια  σου. Όλος ο Σαρωνικός ο μικρός ο μέγας, με τα νησιά, τις νησίδες και τα πάμπολλα πλεούμενα  να τον οργώνουν.

 

Σε αυτόν τον ορεινό όγκο της Αίγινας λοιπόν είναι αφιερωμένο ένα από τα αναρίθμητα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθική παράδοση, ο πρώτος βασιλιάς του νησιού και γενάρχης του γένους των Αιακιδών, ο Αιακός, καρπός του έρωτα του Δία για τη Νύμφη Αίγινα (κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού), ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του νησιού, για να παρακαλέσει εκ μέρους όλων των Ελλήνων τον πατέρα του να στείλει την πολυπόθητη βροχή ύστερα από την καταστροφική ξηρασία που είχε πλήξει την Ελλάδα. Ο Δίας ανταποκρίθηκε στην επίκληση του γιου του, κι ο φημισμένος για τη δικαιοσύνη του αιγινήτης βασιλιάς, θέλοντας να τον ευχαριστήσει, ίδρυσε στην κορυφή του βουνού ιερό αφιερωμένο στον Ελλάνιο Δία.

 

    Όσοι επισκέπτονται σήμερα την Αίγινα και αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά το Ελλάνιο όρος βλέπουν δίπλα στα ερείπια του ιερού του Ελλάνιου Δία την εκκλησία των Ταξιαρχών και, σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, το ξωκλήσι της Υπαπαντής - Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

 

   Όσοι πάλι αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ελλάνιου όρους, σε υψόμετρο 532. Εκεί, δίπλα στο ξωκλήσι της Αναλήψεως ή  και  Προφήτη Ηλία, θα απολαύσουν την υπέροχη θέα σε ολόκληρη την Αίγινα και τα παράλια της Αττικής.

 

Φωτογραφίες από τον κ. Χρήστο Νεστορίδη.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

  Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής που εκτελούνται στο νησί της Αίγινας.    Συγ...

image descriptionΑίγινα

Το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και το Λιμεναρχείο Αίγινας, εξέδωσαν κοινό ενημερωτικό σημείωμα με θέμα τους τροχονομικούς ελέγχους που διενεργούνται στο νησί, μετά την άρση των περιορ...

image descriptionΑίγινα

  Με ένα μοναδικό για την ελληνική βιβλιογραφία βιβλίο, κάνει την συγγραφική του πρεμιέρα ο γνωστός δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής, η οικογένεια του οποίου διατηρεί σπίτι στην Αίγινα ...

image descriptionΑίγινα

Ανακοινώθηκε η δημόσια πρόσκληση από το Δήμο Αίγινας για τη χορήγηση άδειας για απλή χρήση  ή εκμετάλλευση  μέρους του αιγιαλού με σκοπό την άσκηση δραστηριοτήτων  για την αναψυχή ...