Ηχηρή απάντηση στις διαμαρτυρίες των Αιγινητών για την απουσία της Πρώτης Πρωτεύουσας του Νέου Ελληνικού Κράτους από τα γυρίσματα της ταινίας του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για τον Πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, δίνει το γραφείο παραγωγής της ταινίας που θεωρεί ότι ο τρόπος συμπεριφοράς της δημαρχιακής αρχής «δεν περιποιεί τιμή πρωτίστως για τον δήμαρχο Κο Ζορμπά.. .Όταν ζητήσαμε κάποιες διευκολύνσεις, όπως συμβαίνει με όλους τους δήμους όπου κάνουμε γυρίσματα, αντιμετωπίσαμε την απόλυτη αδιαφορία και απαξίωση».
Διευκρίνισαν επίσης ότι ο κ. Ζορμπάς δεν (κατα)δέχθηκε ποτέ να τους συναντήσει, παραπέμποντάς τους στην γραμματέα του, η οποία τους αντιμετώπισε με ανάλογη συμπεριφορά.
Οι ανεπίτρεπτες συμπεριφορές του Δημάρχου ξεκίνησαν όταν ο Γιάννης Σμαραγδής και οι συνεργάτες του ζήτησαν (πριν από περίπου δύο χρόνια) έναν χώρο για την τιμητική προβολή του ντοκυμαντέρ «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», προπομπού της ταινίας. Τότε η γραμματέας του κ. Ζορμπά τους δήλωσε πως αν δεν ενέκρινε η ίδια το περιεχόμενο του δημιουργήματός του, δεν θα επέτρεπε να προβληθεί!!!
.
«Όταν τον ντοκυμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά, έκανε πρεμιέρα, στη Γενεύη, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, της κ. Μενδώνη και έτυχε τόσο πολλών επαίνων, πώς είναι δυνατόν να δεχθώ αυτή τη συμπεριφορά,» αναρωριέται ο διεθνής σκηνοθέτης.
Δικαιολογημένα προσβεβλημένος απέσυρε το αίτημά τους και η προβολή πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Κολλάτου. Αλλά δεν άργησε να αντιμετωπίσει ξανά την ίδια και μεγαλύτερη απαξίωση, όταν η …κακή του τύχη τον έριξε και πάλι στην …ανάγκη του δημάρχου Αίγινας.
Ένα χρόνο αργότερα, μετά από θεμιτές παραινέσεις του Αιγινίτη
δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη στενού και σεβαστού φίλου του Γιάννη Σμαραγδή που βεβαιωμένα αγαπάει την Αίγινα, αποφάσισε να προσθέσει πλάνα από το νησί, παρότι δεν είχε προβλέψει γυρίσματα στην Αίγινα λόγω στενότητας στον προϋπολογισμό της ταινίας.
Στις προσπάθειές του να επιτύχει κάποιες διευκολύνσεις από τον Δήμο όπως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις (ακόμη και σε τηλεοπτικές σειρές), το γραφείο παραγωγής δυστυχώς δεν πέτυχε ούτε μια συνάντηση με τον κ.Ζορμπά δοκιμάζοντας μια ακόμη απογοήτευση.
«Όταν όλοι οι δήμοι όπου κάναμε γυρίσματα –Κέρκυρα, Ναύπλιο- μας έστρωναν «χαλιά, μας βοηθούσαν σε κάθε τι, η Αίγινα γύρισε την πλάτη της στην ταινία. Σκεφτείτε ότι ο Δήμος Κέρκυρας –με αφορμή την ταινία σκοπεύει να ανακηρύξει τον σκηνοθέτη επίτιμο Δημότη του νησιού!,» τονίζει το γραφείο παραγωγής.
Χάριν της δημοσιογραφικής έρευνας πήραμε την απάντηση που αναζητούσαμε, καθώς όλοι στην Αίγινα τα είχαμε «βάλει» με τον Γιάννη Σμαραγδή για την απουσία του νησιού μας από την ταινία, δεδομένου ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας με έδρα την Αίγινα έστησε όλο το νέο ελληνικό κράτος.
Ωστόσο τώρα αξιώνουμε εξηγήσεις από τον κ.Ζορμπά. Γιατί αυτή η συμπεριφορά και μάλιστα εν αγνοία μας; Το αξίωμα του δημάρχου του δίνει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει τόσο απαξιωτικά έναν μεγάλο δημιουργό; Και μάλιστα εξ ονόματος όλων των Αιγινητών;
Αν συνδυάσουμε την υποβάθμιση της Αίγινας σε «διοικητικό κέντρο» της καποδιστριακής εποχής –όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα ο δήμαρχος σε εκδήλωση στο Ναύπλιο- με την επί της ουσίας άρνησή του να διευκολύνει τα γυρίσματα στο νησί μας, μήπως πίσω από αυτή την ανεξήγητη συμπεριφορά κρύβεται κάτι άλλο;
Το αποτέλεσμα πάντως είναι θλιβερό. Η Πρώτη Πρωτεύουσα του Νέου Ελληνικού Κράτους απουσιάζει από μια ιστορική ταινία με κεντρικό ήρωα τον Ιωάννη Καποδίστρια… Ο …σκοπός επετεύχθη.
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2020 –στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το ντοκυμαντέρ- ο Γιάννης Σμαραγδής με το συνεργείο του επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας, όπου έλαβε χώρα η ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στις 28 Ιανουαρίου 1826 ως πρώτου Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδας. Εκεί τον συνάντησε το SM και εκεί μάθαμε ότι η Αίγινα δεν επρόκειτο να συμπεριληφθεί στην ταινία.
Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:
«Στη Μητρόπολη της Αίγινας ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης με το συνεργείο του, έκαναν γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ που θα προηγηθεί της ταινίας, η πρεμιέρα του οποίου θα γίνει στην Αθήνα και στη συνέχεια θα προβληθεί στη Γενεύη.
Άλλωστε, όπως μας είπε, η Αίγινα δεν περιλαμβάνεται στους τόπους όπου θα γυριστεί η ταινία, εκτός αν τελικά επικρατήσει ωριμότερη σκέψη (λέμε εμείς…) και τιμηθεί το νησί όπου μεγαλούργησε ο Καποδίστριας, όπως του αξίζει.
Η αλήθεια είναι ότι η εξαίρεση της Αίγινας μας εξέπληξε δυσάρεστα και ο Γιάννης Σμαραγδής το διαπίστωσε αμέσως. «Μου έβγαινε μια ταινία τριών ωρών και όφειλα να την μαζέψω. Σκέπτομαι όμως να βάλω τελικά μια σκηνή στον Ναό της Αφαίας με τον Καποδίστρια να συζητάει με τον Κολοκοτρώνη «γι’ αυτήν ομορφιά» της χώρας μας, τον αρχαίο πολιτισμό καθώς αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο. Γι’ αυτή την ομορφιά αγωνιστήκαμε, έλεγε ο Κολοκοτρώνης. Αυτή η ομορφιά με κρατούσε ζωντανό, απαντούσε ο Καποδίστριας».
Τελικά «αυτή η ομορφιά» δεν παραχωρήθηκε σε μια ταινία –σταθμό για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αλήθεια, η δημοτική αρχή είχε το δικαίωμα να μην το επιτρέψει;
(Η φωτογραφία Σμαραγδή είναι από την επίσκεψή του στην Μητρόπολη της Αίγινας το 2020)












