Στην αντικατάσταση του προέδρου του Κέντρου Υγείας Αίγινας, Φίλιππου Τζίτζη και της γιατρού υπηρεσίας , καταλήγει το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε για τον καταλογισμό ευθυνών με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 79χρονης γυναίκας στην Αγία Μαρίνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο του MEGA, η ΕΔΕ που διενεργήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αίγινα, αποδίδει ευθύνες μόνο στα προαναφερόμενα πρόσωπα, χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία του προβλήματος που αφορά στη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας, όπως καταγγέλθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ΕΔΕ και το ρεπορτάζ του MEGA, διαπιστώνεται σοβαρή δυσλειτουργία στη στελέχωση των βαρδιών, με κάλυψη μόνο κατά τις βραδινές ώρες, ενώ καθίσταται σαφές ότι υπήρξε οργανωτική ανεπάρκεια και έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματίζεται η μετακίνηση ενός οδηγού ασθενοφόρου στο νησί για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, ενώ επίκειται προκήρυξη θέσης οδηγού με μπλοκάκι.
Νέο κρούσμα χωρίς ασθενοφόρο…
Στο μεταξύ, νέο περιστατικό αδυναμίας άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματία καταγράφηκε στην Αίγινα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο γυναίκας σε παραλία του νησιού, η οποία εξέπνευσε περιμένοντας ασθενοφόρο. Αυτή τη φορά, μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στον ώμο, εντός του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, κατά τη διάρκεια της εορτής της Ανακομιδής των Τιμίων Λειψάνων του Αγίου, παρουσία εκατοντάδων πιστών.
Ωστόσο, όταν κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αίγινας, οι απαντήσεις ήταν απογοητευτικά γνώριμες: δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός. Η τραυματίας παρέμεινε στο έδαφος επί 45 λεπτά, ώσπου τελικά μεταφέρθηκε όχι με φορείο, αλλά με… περιπολικό της αστυνομίας, παρουσία γιατρού και με τη συνδρομή ιερέα που αφαίρεσε το ράσο του για να τη βοηθήσει στην ανύψωση.
Το σκηνικό θύμισε έντονα την τραγική απώλεια της 79χρονης γυναίκας στις 23 Αυγούστου, όταν λιποθύμησε σε παραλία και άφησε την τελευταία της πνοή αναμένοντας βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ. Οι πολίτες της Αίγινας βρίσκονται και πάλι θεατές στο ίδιο έργο, που πλέον έχει μετατραπεί σε χρονικό προαναγγελθέντων τραγωδιών.