Τελικώς, η μαρτυρία του ναυαγοστώστη Κωνσταντίνου Σαρδάνη στην ERT News για τις συνθήκες θανάτου της άτυχης 79χρονης γυναίκας την Παρασκευή στην πλαζ της Αγίας Μαρίνας, δίνει μια άλλη τροπή και όπως ορθά επισημαίνει ακόμη και το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, «αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις παθογένειες του συστήματος υγείας».
Ιδού το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ στη δημόσια τηλεόραση:
Αίγινα: Δύο ώρες αγωνίας για μια ζωή — Το ασθενοφόρο δεν ήρθε ποτέ
Ένα περιστατικό που αναδεικνύει με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις παθογένειες του συστήματος υγείας σημειώθηκε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στην Αίγινα. Μια γυναίκα εβδομήντα εννέα ετών κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στη θάλασσα, μπροστά στα μάτια δεκάδων λουόμενων. Για δύο ώρες δόθηκε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Το ασθενοφόρο, όμως, δεν ήρθε ποτέ.
Ο ναυαγοσώστης, Κωνσταντίνος Σαρδάνης, περιέγραψε στο ERTNEWS τις δραματικές στιγμές: «Είδα έναν νεαρό να βγαίνει από τη θάλασσα κρατώντας μια γυναίκα. Πήρα το κιτ πρώτων βοηθειών και το φορείο και έτρεξα κοντά. Η γυναίκα είχε τότε ακόμα αισθήσεις, καρδιακό παλμό και ροή οξυγόνου». Παρά τις συνεχείς προσπάθειες ανάνηψης, η μάχη αυτή κράτησε σχεδόν δύο ώρες, χωρίς ιατρική υποστήριξη. Οι λουόμενοι είχαν ήδη καλέσει ασθενοφόρο, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στο Κέντρο Υγείας Αίγινας δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός στη βάρδια εκείνη τη στιγμή.
«Για καλή μου τύχη, υπήρχαν δύο λουόμενες νοσηλεύτριες που με βοήθησαν στις πρώτες βοήθειες. Αργότερα ήρθε και μια γιατρός που βρισκόταν στην παραλία και ήταν εκείνη που διαπίστωσε τον θάνατό της», ανέφερε συγκινημένος ο ναυαγοσώστης.
Λοιπόν, ποιος έχει την ευθύνη;
Και αν αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα που δραματοποιούν τη μεγάλη εικόνα ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ) που βιώνει πια τη μεγάλη κρίση του, διερωτάται κανείς τι νόημα έχει η εξαγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα διατάξει ΕΝΟΡΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ; Μήπως, για να ρίξει το ανάθεμα στους εργαζόμενους του ΚΥΑ Αίγινας και να κρύψει πάλι κάτω από το χαλί τις εγκληματικές ευθύνες του Κράτους για την χρόνια υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας;
Απόψε το βράδυ, η Πρωτοβουλία για το Κέντρο Υγείας Αίγινας καλεί όλους να παρευρεθούν ση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καλούμε τους κατοίκους της Αίγινας και κάθε ενδιαφερόμενο που αγωνιά για τη δημόσια υγεία στο νησί μας να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 27 Αυγούστου, 7.15 μ.μ στην Αίθουσα Δημ. Συμβουλίου “Ιωάννης Πούντος”( Οδός Αγ. Παρασκευής και Ιατρού Γ. Ξυδέα).
Με την παρουσία μας θα δηλώσουμε την ανάγκη και απαίτηση να υιοθετηθεί ως ψήφισμα το κείμενο - αίτημα των 19 Συλλόγων, Σωματείων , κατοίκων και επισκεπτών για την υγεία, για την επικίνδυνη υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Αίγινας, να πάρει θέση ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά στον αγώνα αυτό που αφορά το νησί μας, για την υγεία και τη ζωή μας.
Το Saronic Magazine προσυπογράφει….