ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με καταστροφή απειλείται μοναδική πολιτιστική διαδρομή της Αίγινας λόγωαυθαιρεσιών του ΑΔΜΗΕ
Η παράκτια διαδρομή μήκους 2,5 χιλιομέτρων που ξεκινάει από τον αρχαίο λιμένα και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και περνάει από πολλά τοπόσημα του νεωτέρου πολιτισμού του νησιού της Αίγιναςκινδυνεύει με καταστροφή. Ο μοναδικός αυτός περίπατος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σπίτι της διηγηματογράφου Ιουλίας Περσάκη, τον ιστορικό Πύργο του Ράλλη, την οικία του σημαντικού γερμανού αρχαιολόγου Γαβριήλ Βέλτερ, τα σπίτια-εργαστήρια των μεγάλων ζωγράφων Νίκου Νικολάου και Γιάννη Μόραλη (το τελευταίο, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη), την ιστορική οικία Μπενιζέλου –με πολύτιμα κειμήλια από την εποχή που περνούσε εκεί τις διακοπές του ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης (1929-1935)– τον παλιό φάρο του Μπούζα με το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, την επιβλητική οικία Δηλαβέρη, το σπίτι του ποιητή Γιάννη Νεγρεπόντη, το μουσείο του μεγάλου γλύπτη Χρήστου Καπράλου, και καταλήγει στο σπίτι του μεγάλου μας συγγραφέα ΝίκουΚαζαντζάκη, όπου ολοκλήρωσε την περίφημη «Οδύσσεια». Την διαδρομή αυτή, που ξετυλίγεται μέσα σε ένα τοπίο μεγάλου φυσικού κάλους, κοσμούν μάλιστα και δύο εμβληματικά γλυπτά του Μόραλη και του Καπράλου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά κεφάλαια του νησιού, το οποίο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική ανάπτυξη της Αίγινας.
Ένα κομμάτι του ιστορικού αυτούπεριπάτου–και μάλιστα το κομμάτι που περνάει μπροστά από το Μουσείο Καπράλου και την οικία Καζαντζάκη– επέλεξε ο ΑΔΜΗΕ για να κατασκευάσει σταθμό και να περάσει εναέρια καλώδια με τσιμεντένιες στήλες καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το σημαντικό αυτό τοπίο που, αμετάβλητο μέσα στον χρόνο, ενέπνευσε τόσους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Και όλα αυτά με ψευδή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και περιφρονώντας την θέληση των κατοίκων του νησιού όπως εκφράστηκε επίσημα από τον Δήμαρχο της Αίγινας Γιάννη Ζορμπά.
Όλη αυτή η καταστροφή γίνεται6 χρόνια μετά από την έγκριση της αρχικής μελέτης για υποθαλάσσια σύνδεση της Αθήνας με την Κρήτη, η οποία προβλέπει έναν μικρό υποσταθμό στη νησίδα Σταχτορρόη, που θα λειτουργούσε μεν με γεννήτρια και φωτοβολταϊκά, αλλά που αποφασίστηκε αυθαίρετα στην πορεία ότι θα ήταν προτιμότερη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικήακτή. Με πρόφαση την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας (!) επιλέχθηκε η κοντινότερη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο, που οδηγεί στην ιστορική αυτή ακτογραμμή, ενώ, με απλή προσθήκη ακόμα 2 χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου, θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει, ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει προβλέψει ο Δήμος για τέτοιου είδους συνδέσεις, στην θέση Λεόντι.
Αλλά ακόμα και στην λύση που τελικά επικράτησε, θα περίμενε κανείς ο εργολάβος και ο ΑΔΜΗΕ να σεβαστούν την συμφωνία που είχαν κάνει με τον Δήμο και αφ’ ενός να αποκαταστήσουν την καταστροφή που έχουν ήδη δημιουργήσει στο σημείο προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και αφ’ ετέρου να κατασκευάσουν στην στεριά μια υπόγεια σύνδεση με το δίκτυο της Αίγινας που δεν θα προσέβαλλε την ιστορική αυτή διαδρομή. Αντί λοιπόν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους προσπαθούν με παραπλανητικά δημοσιεύματα να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι ο Δήμος της Αίγινας, για «ασήμαντους» λόγους «αισθητικής» παρακωλύει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης (!). Στην πραγματικότητα το μόνο που καθυστερεί την ηλεκτροδότηση της Κρήτης είναι οι παλινωδίες, οι αυθαιρεσίες και πιθανώςη επιλογή της πλέον συμφέρουσας λύσης γιατον εργολάβο του έργου υπό την ανοχή του ΑΔΜΗΕ.
Από τον κ. Γιώργο Καλόφωνο