ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Λαμπρόψωμο, το ψωμί της Λαμπρής

Το Πάσχα στα νησιά το λέμε «Λαμπρή» γιατί είναι η λαμπρότερη γιορτή του χρόνου. Έτσι πήρε το όνομα του το Λαμπρόψωμο ή  ψωμί της Λαμπρής, που φτιάχνεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. 

Εορταστικό ψωμί πλούσιο σε αρώματα και γεύση.

 

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το ψωμί που θα πλαισιώσει το πασχαλινό τραπέζι μαζί με όλα τα υπόλοιπα εδέσματα έχει σαν  χαρακτηριστικό του  το κόκκινο αυγό, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και κυρίως την Αναγέννηση. Το ζυμώνουμε την Μεγάλη Πέμπτη, αφού έχουμε βάψει πρώτα τα αυγά μας.  Το  βράδυ της Ανάστασης θα συνοδεύσει το Αναστάσιμο δείπνο.  Λίγες μέρες πριν το Πάσχα βρεθήκαμε στην περιοχή Φάρος στην Αίγινα, στο σπίτι της κας Χρυσούλας Μαρμαρινού -  Στρατηγού,  εμβληματικής μαγείρισσας στο  εξοχικού κέντρο του συζύγου της Νίκου (εξου και  η επωνυμία  του εστιατορίου “Ο Νίκος Στρατηγός”) στις δεκαετίες  του 60 και του 70. Κόρη του Σπύρου Μαρμαρινού και της Ανθής Μαρμαρινού το γένος Χατζίνα,  μέλος πολυμελούς οικογένειας 10 παιδιών, τήρησε για άλλη μία χρονιά  μαζί με τα άλλα το πολύ παλιό έθιμο του Λαμπρόψωμου, σημαντικού στοιχείου της Χριστιανικής Παράδοσης.

Το μοιράστηκε μαζί μας και εμείς με την σειρά μας σας το παρουσιάζουμε:

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σταρένιο

3 φακ. ξερή μαγιά

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας μέλι

2 κουτ. σούπας γλυκάνισο

1 κουτ. σούπας μαστίχα

Ελαιόλαδο

5 κουτ. σούπας ασπρισμένο αμύγγαλο  

Υλικά για το στόλισμα

1 κρόκο αυγού

Σουσάμι

Ασπρισμένα  αμύγδαλα

Και κόκκινα αυγά για την διακόσμηση. Ένα στο κέντρο ή τέσσερα για να σχηματιστεί ένας σταυρός. 

Εκτέλεση

Σε μία Μπασίνα  βάζουμε 2 κ. σούπας ζάχαρη, την μαγιά 4 κ. σούπας αλεύρι και ρίχνουμε τα 180 ml χλιαρό νερό ανακατεύουμε ώστε να έχουμε έναν χυλό. Αφήνουμε 10 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά (φουσκώσει).  (με το νερό αυστηρά χλιαρό όχι καυτό)

Στην συνέχεια σε μεγάλη λεκάνη  βάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε  το μέλι, το αλάτι, το γλυκάνισο, την μαστίχα, το ασπρισμένο αμύγδαλο, το ελαιόλαδο και την ενεργοποιημένη μαγιά .

Ανακατεύουμε με το χέρι  καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο - λίγο το χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακή και αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

 

Την σκεπάζουμε με πετσέτα πολύ καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι 30αρι να είναι έτοιμο. Ξανά ζυμώνουμε και σχηματίζουμε το ψωμί μας, το διακοσμούμε με πλεξίδες και το στολίζουμε με τα αυγά. 

Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα το ψωμί και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά ενώ ταυτόχρονα  προθερμαίνουμε  τον φούρνο.  Στην συνέχεια αλείφουμε τα ψωμιά μας με το κρόκο του αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τριμμένο, ασπρισμένο αμύγδαλο.  

Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα ( ανάλογα και τον φούρνο) στις αντιστάσεις. Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε σχάρα να μην ιδρώσει. Εκτός από κουλούρες με πλεξούδες, οι παλιές γυναίκες έφτιαχναν και μικρά, ατομικά καλαθάκια με ένα αβγό στο κέντρο που τα πρόσφεραν στα μικρά παιδιά, και χαριτωμένα φιδάκια ή ψαράκια με το κόκκινο αυγό στο στόμα τους. Το  λαμπρόψωμο μαζί με την λαμπάδα ήταν ένα καθιερωμένο δώρο που πρόσφεραν οι νονοί στους βαπτιστικούς τους, καθώς και οι αρραβωνιαστικοί στις αρραβωνιαστικιές τους το Μεγάλο Σάββατο.

Οι νοικοκυρές ζύμωναν με μεγάλη φροντίδα τα λαμπρόψωμα για να τα προσφέρουν σε συγγενείς, φίλους και γείτονες. Επίσης έθιμο από τα παλιά χρόνια η προσφορά των πασχαλινών εδεσμάτων  σε λυπημένους ανθρώπους που είχαν χάσει ένα μέλος της οικογένειας τους και δεν έκαναν τις πασχαλινές ετοιμασίες  λόγω πένθους.

φωτογραφίες Ανέστης Κορνέζος https://www.facebook.com/fotografiakaitexniaegina

Ράνια Κορναράκη - Πετρά

Ελένη Κουνελάκη

 

Διαβάστε επίσης

Νεκτάριος Κοντοβράκης: Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες, με έμφαση στην Τέχνη και στον Πολιτισμό…Αίγινα

Σε μια ανοιχτή συζήτησή του με το «SM», ο Αιγινήτης ζωγράφος και γλύπτης… φιλοτεχνεί την απραξία και την κακοτεχνία της τοπικής εξουσίας, αλλά και προτείνει λύσεις. Γράφει ο Γιώργο...

Αίγινα: Η κορύφωση του Θείου Πάθους και η συνάντηση των Επιταφίων στην παραλία τςη Αίγινας.Αίγινα

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και το Θείο Πάθος κορυφώνεται με τα γεγονότα της Αποκαθήλωσης και Ταφής του Κυρίου. Ο καλός καιρός που είναι σύμμαχος του φετινού Πάσχα, βοηθά τους χιλιάδες...

Αίγινα: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλία της Αίγινας λόγω των εορτών.Αίγινα

Με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα λόγω της μεγάλης προσέλευσης πλήθους επισκεπτών τίθεται σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας...

Αίγινα: Ξεναγήσεις στις εκθέσεις "Το βλέμμα" και "Ιδέες και Σύμβολα" στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο.Αίγινα

Ξενάγηση στην έκθεση «Ιδέες και Σύμβολα» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δήμου Αίγινας Το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου 2025 στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «Ιδέες ...

Οι κάτοικοι του Αργοσαρωνικού και της Τροιζηνίας διεκδικούν στους δρόμουςΑίγινα

Το γενικό κλίμα διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, που επικρατεί παγκοσμίως, φαίνεται να επηρεάζει ακόμα και τις μικρές κοινωνίες, όπως αυτές της Αίγινας, του Πόρου και της Τροιζηνίας...