Σε απόσταση 19 ναυτικών μιλίων από των Πειραιά βρίσκεται το μικρότερο αλλά ταυτόχρονα το πιο κατάφυτο νησί του Σαρωνικού, το Αγκίστρι. Το καταπράσινο μικρό νησάκι αποτελείται από χαμηλούς καταπράσινους λόφους, οι οποίοι καλύπτονται από πευκοδάση, που αποτελούνται από πεύκα, κουκουναριές και σκίνα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο τοπίο του νησιού αποτελεί η περίφημη Λίμνη του Αγκιστρίου – γνωστή και ως «Λεκάνη» για τους ντόπιους.
Ο μοναδικός αυτός υγρότοπος του Αγκιστρίου που για τους περισσότερους κατοίκους του κοντινού λεκανοπεδίου της Αττικής είναι σχετικά άγνωστος, αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης και ανεφοδιασμού για κάποια αξιόλογα είδη της ορνιθοπανίδας που βρίσκονται στην χώρα μας. Η λίμνη έχει επιφάνεια 55 στρεμμάτων και περίμετρο 1.100 μέτρων. Είναι αβαθής με υφάλμυρα νερά που συνήθως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η έκτασή της μειώνεται. Το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι ειδυλλιακό με πευκόφυτους λόφους και μικρούς ελαιώνες ενώ στις όχθες της υπάρχουν θαμνοκυπάρισσα και σκίνα.
Κατά την διάρκεια των μεταναστευτικών τους ταξιδιών πολλά είδη ορνιθοπανίδας σταματούν στο Αγκίστρι για να ξεκουραστούν και να ανεφοδιαστούν. Έτσι φέτος τον χειμώνα εμφανίστηκαν φοινικόπτερα ή όπως τα ξέρουμε όλοι φλαμίνγκο. Τα φλαμίνγκο που βρισκόταν στην λίμνη είχαν ένα θηλυκό ενήλικο και ένα αρσενικό ενήλικο ως οδηγούς για το ταξίδι τους. Κάποιοι ορνιθοπαρατηρητές που γνωρίζουν ότι το Αγκίστρι βρίσκεται στο πέρασμα των αποδημητικών πουλιών επισκέπτονται την περιοχή ώστε να φωτογραφίσουν τα σπάνια είδη που βρίσκονται εκεί.
Για την υλοποίηση του παραπάνω άρθρου ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αγκιστρίου κύριο Δημήτρη Αναστασίου και την Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κυρία Δήμητρα Κυπραίου καθώς και την νεοσύστατη Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης. Αγκιστρίου Ε.Σ.Ε.Δ.Α.Κ. όπου οι αρχηγοί της ομάδας μας μετέφεραν και μας προμήθευσαν με φωτογραφικό υλικό και στοιχεία. Η δημοτική διασωστική ομάδα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα περιπολίες στον υπέροχο αυτό υδροβιότοπο για την προστασία του.