Αίγινα: Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού "ΑΙΓΙΝΑΙΑ"
Η Αιγιναία, πιστή το καλοκαιρινό της ραντεβού με τους αναγνώστες της, κυκλοφόρησε και φέτοςτο νέο, 33ο τεύχος του περιοδικού, με πλούσια ύλη. Την τιμητική του έχει το αφιέρωμα στο συνεργατικό έργο που υλοποιεί η Αιγιναία σε συνεργασία με την Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας, το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο του νησιού.
Το Ψηφιακό Φωτογραφικό Αρχείο Αίγινας στοχεύει στη συλλογή, φύλαξη και ανάδειξη ψηφιακών αντιγράφων φωτογραφικού υλικού που αφορά την Αίγινα, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των κατοίκων στη διάρκεια του 20ού αιώνα.Η ιδέα προέκυψε από το αυξανόμενο ενδιαφέρον που εκφράζεται από πολύ κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τέτοιο φωτογραφικό υλικό που αναρτάται ωστόσο περιστασιακά, συχνά χωρίς την αναγκαία τεκμηρίωση ή τη δυνατότητα αναζήτησης αντίστοιχων τεκμηρίων.Ήδη πολύς κόσμος δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημα και συμβάλλει με παλιές φωτογραφίες που τηρούνται σε οικογενειακά αρχεία. Άγνωστες στιγμές της καθημερινής ζωής του τόπου, σημαντικές επέτειοι, αλλαγές στο τοπίο, καταγράφονται και γίνονται άμεσα διαθέσιμα μέσα από ένα εύχρηστο, ανοικτό, διαρκώς εμπλουτιζόμενο αρχείο. Το αφιέρωμα στις παλιές φωτογραφίες συνομιλεί και με ένα κείμενο της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού που μας μεταφέρει μέσα από παλιές φωτογραφίες στα σαλόνια των κυριών του νησιού, με τα τραταρίσματα και τις νοσταλγικές κουβέντες. Μπορείτε να αναζητήσετε παλιές φωτογραφίες στον ιστότοπο του Αρχείου: dpaa.gr
Το νέο τεύχος φιλοξενεί επίσης ένα εκτενές αφιέρωμα στην έκθεση του εικαστικού Γιώργου Ξένου, του οποίου η έκθεση Η Ελευθερία του Εγκλεισμού, εγκαινίασε τη λειτουργία των Φυλακών Αίγινας ως χώρου πολιτισμού. Κείμενα και φωτογραφίες μεταφέρουν τον αναγνώστη στις εντυπωσιακές εικαστικές δημιουργίες που εκτέθηκαν στον τόσο ιδιαίτερο αυτό τόπο.
Φιλοξενούνται επίσης ένα εκτενές άρθρο της Προνόης Θεολογίδου για τα σχολεία θηλέων που λειτούργησαν στα χρόνια της καποδιστριακής περιόδου στην Αίγινα αλλά και σε άλλα μέρη του νέου ελληνικού κράτους, της Ίριδας Κρητικού για τη Δημοτική Πινακοθήκη που κάνει τα πρώτα, διστακτικά της βήματα, και της Αλίκης Τσοτσορού Μύστακα που καταθέτει αναμνήσεις της από το χωριό Μαύρη.
Τέλος, στο τεύχος περιλαμβάνεται μία εκτενής σύνοψη των κειμένων για τον γιατρό Παύλο Αιγινήτη του 7ου αιώνα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Αιγιναίας πέρσι τον Σεπτέμβριο. Τα κείμενα πραγματεύονται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο στην ιστορία της Ιατρικής, που συνδέεται - έστω έμμεσα- με την Αίγινα, εξαιτίας της καταγωγής του διαπρεπούς Παύλου, το έργο του οποίου μεταφράστηκε εκτενώς και στα αραβικά και στα λατινικά.
Το τεύχος αυτό της Αιγιναίας, όπως και άλλα παλιότερα, μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο ΛΥΧΝΑΡΙ και στο Κέντρο Τύπου.
Μπορείτε επίσης να ξεφυλλίσετε online παλιότερα τεύχη στην ιστοσελίδα της Αιγιναίας στη διεύθυνση aeginaia.gr
.