ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η σφραγίδα της Άννας Χάνου στον πολιτισμό της σύγχρονης Αίγινας.

      Η  Άννα  Χάνου  από μόνη της είναι ένα κεφάλαιο της νεότερης Αίγινας εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς και της δράσης της. Ήταν μια  πολύπλευρη, πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα  που για πολλές δεκαετίες  κινήθηκε δραστήρια σε  πολλούς  χώρους πάντα με διάθεση προσφοράς όπως του Μορφωτικού Συλλόγου, του Λαογραφικού, του Θεάτρου, της Λαογραφίας, των περιηγητικών εκδρομών, των ποικίλων εκδηλώσεων, της κοινωνικής προσφοράς.

 

   Αριστοκράτισσα  "φύσει και θέσει"  κόμιζε  έναν αέρα  αρχοντιάς και μια αύρα ευγένειας  στους γύρω της. Αυθεντική, εργατική, επίμονη, ειλικρινής, τόμπρα τολμά  να διατυπώνει την άποψή  της, να μην διαπραγματεύεται, να μην βάζει νερό στο κρασί της, να παρεμβαίνει δυναμικά,  να ενοχλεί ίσως κάποιους, αλλά να προσφέρει  στην Αίγινα  και στους ανθρώπους  της. Αυτό δεν μπορεί να  το αμφισβητήσει κανείς.

 

      Η  Άννα  κατάγεται από μεγάλη οικογένεια  της Αίγινας με σημαντική  κοινωνική προσφορά.

    Η εργασία  και η ζωή της Άννας Χάνου ήταν  συνυφασμένη  με  το Μορφωτικό Σύλλογο ο "Ι. Καποδίστριας",  με το Σύλλογο Φίλων  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Χάρη  στην επιμονή και στην υπομονή της είχε δημιουργήσει  ένα  τεράστιο βεστιάριο στο Μορφωτικό Σύλλογο και χάρη  στην εργατικότητα το ταλέντο και το μεράκι της είχε  διακριθεί  για την ενδυματολγική δουλειά  της  σε παραστάσεις  του Θεατρικού τμήματος  του Μορφωτικού Συλλόγου.

 

  Είχε συναναστραφεί με πολλές προσωπικότητες  των γραμμάτων και των τεχνών μέσα από τη δημόσια δράση της και στο πλευρό του συζύγου της Κώστα Χάνου  και είχε παίξει  σημαντικό ρόλο στους αγώνες  που έχουν γίνει  για τη διάσωση  των Καποδιστριακών κτιρίων της Αίγινας.

 

  Επί δεκαετίες  στάθηκε επάξια  στο πλευρό  του  συζύγου της Κώστα Χάνου. Πρωτοστάτησε  και βοήθησε στην έκδοση  του βιβλίου του, ενώ τελευταία εξέδωσε  την ποιητική συλλογή  της  γιαγιάς  της, Πηνελόπης Παπαλεονάρδου.

 

   Τα  τελευταία  χρόνια  διατηρούσε σελίδα  στο Face book  και πλέον από αυτό το μετερίζι παρενέβαινε δυναμικά, σχολιάζοντας, βάζοντας like, ανεβάζοντας πολύτιμες  φωτογραφίες από  την προσωπική συλλογή της  και τα οικογενειακά άλμπουμ  της.

   Αν ανατρέξει  κάποιος  στη σελίδα αυτή θα  βρει πλήθος φωτογραφιών από  τη δράση  της, αλλά κυρίως από τα αγαπημένα πρόσωπα  της ζωής της.

Τελευταία και πριν την εγκαταλείψουν οι δυνάμεις της, έκανε αγώνα και έγραφε για την μαρμάρινη πινακίδα  του Κυβερνείου που δεν τοποθετήθηκε εξωτερικά στο κτίριο μετά  τη συντήρηση του.

 

 Η  Άννα Χάνου ήταν πολύτιμη συνεργάτης για όσους δούλεψαν μαζί της γιατί ήταν ειλικρινής, αυθεντική και πολύ αυστηρή στους στόχους που έβαζε. Κατάφερε πολλά! Έβαλε  τη δική της πέτρα στο οικοδόμημα του πολιτισμού της Αίγινας.

 

Ευγενική αλλά και με κοφτερό λόγο όταν χρειαζόταν, δεν χαριζόταν και δεν έκανε εκπτώσεις. Δεν ήξερε να υποχωρεί και να βάζει νερό στο κρασί της όταν διεκδικούσε και αγωνιζόταν για κάτι. Ήξερε να διαφωνεί γιατί είχε επιχειρήματα, αγωνιζόταν με πείσμα και επιμονή και κέρδιζε.

 

Η Άννα ανήκει στους ανθρώπους που τους υπολογίζεις και τους μετράς στη κοινωνική ζωή ενός τόπου. Γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα και δύναμη.

Αυτή ήταν η Άννα Χάνου που το βράδυ του Σαββάτου της  8ης Ιουνίου έφυγε ήσυχα, αθόρυβα αφού νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες στο Νοσοκομείο Αίγινας.

Η Άννα Χάνου ήταν μια γυναίκα παθιασμένη για τη ζωή και ερωτευμένη με την Αίγινα.

Καλό ταξίδι Άννα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Έκθεση φωτογραφίας  της εκπαιδευτικού κ. Χρυσάνθης Κουλιεράκη.Αίγινα

Η εκπαιδευτική κοινότητα  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας της εκπαιδευτικού του σχολείου κ. Χρυσάνθης Κουλιεράκη με τίτλο: "ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ" στην αίθουσα του Λ...

Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του νέου υπερσύγχρονου καταμαράν MAGIC 1 από Πειραιά για Αγία Μαρίνα και ΎδραΑίγινα

Το πρώτο, παρθενικό (δοκιμαστικό) δρομολόγιο από Πειραιά στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, έκανε το πρωί το νέο υπερσύγχρονο καταμαράν της MAGIC SEA FERRIES, το MAGIC 1, που από την ερ...

Αίγινα: Ο Μορφωτικός Σύλλογος ο 'Καποδίστριας" για την απώλεια  της Άννας Χάνου.Αίγινα

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «ο Καποδίστριας» εκφράζουν τα ειλικρινή και βαθύτατα  συλλυπητήριά τους   για την απώλεια  της  Άννας Χάνου,  της  επ...

Αίγινα: "Το ταξίδι του μικρού πρίγκιπα" Θεατρική παράσταση στο 2ο Γυμνάσιο  Αίγινας.Αίγινα

Το κείμενο  του αριστουργήματος του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ αποδόθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας σε μια παράσταση που δόθη...

Ευρωεκλογές: Χαμηλή συμμετοχή στα νησιά του Σαρωνικού - Δείτε ποιος δήμος είχε συμμετοχή 31,44%Αίγινα

Με χαμηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ευρωεκλογών στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Μεγαλύτερη συμμετοχή είχαμε στο Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων με 40,14% και χαμηλότερη στο Δή...