ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η τιμή και η αγάπη των Αιγινητών προς τον Άγιο Νικόλαο.

Ιδιαίτερη μέρα για τα νησιά μας η 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης  του Αγίου -προστάτη των  ναυτικών - Νικόλαου. Η τιμή στις νησιώτικες πολιτείες και στα μεγάλα και μικρά νησιά είναι μεγάλη. Ο Άγιος προστατεύει τους ναυτικούς και τις οικογένειες  του από κάθε κίνδυνο και γίνεται βοηθός και προστάτης στα ταξίδια  τους.

Στην Αίγινα η παρουσία  του Αγίου είναι έντονη με μεγάλο αριθμό μικρών και μεγάλων εκκλησιών που είναι αφιερωμένες στη μνήμη του.

Από τα  βάθη των αιώνων συναντάμε μικρές εκκλησιές  στην Παλαιά Χώρα , τη μεσαιωνική καστροπολιτεία  της Αίγινας, όπου οι κάτοικοι της είχαν οικοδομήσει  τρεις ναούς προς  τον Άγιο για να τους προστετεύει από τις επιθέσεις  των πειρατών. Τις είχαν κοσμήσει με τάματα και επιγραφές που μαρτυρούσαν την αγωνία και την προσπάθεια  τους να επιβιώσουν από τις σφαγές και επιδρομές  των πειρατών.

Στην πλαγιά  του Όρους υπήρχε μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Νικάλαο, ενώ ξωκλήσια συναντάμε στο Βαθύ, στην Κυψέλη, στο Σφεντούρι, στον Ασώματο. 

Στην πόλη δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου του Στεριανού που είναι συνδεδεμένος με την εποχή των σφουγγαράδων, κτισμένος με χρήματα ναυτικών οικογενειών κυρίως που διέμεναν στην περιοχή του.

Τέλος ο εμβληματικός ναός  του λευκού Αγίου Νικολαόυ στο λιμάνι - σήμα κατατεθέν  του λιμανιού και της πολιτείας  της Αίγινας, υποδέχεται τους ταξιδιώτες και κατευοδώνει  τους ψαράδες στα μικρά και μεγάλα καθημερινά ταξίδια τους.

Η ύπαρξη  τόσων ναών δηλώνει τη μεγάλη σχέση των Αιγινητών με τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη τους κυρίως σε εποχές που η ενασχόληση με τη θάλασσα αποτελούσε μια από τις πηγές επιβίωσης  των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Δελτίο τύπου της οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ:Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος των νοικοκυριών ενόψει των εορτών.Αίγινα

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι, Η Οργάνωση μας συνεχίζει τη καμπάνια κατά της ακρίβειας με ανάρτηση πανό στη κοινότητα Μεσαγρού Αίγινας,παράλληλα ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ τ...

Αίγινα: "Η γιαγιά Singer" παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος του Γ. Μπήτρου.Αίγινα

Πρόσκληση Σας  προσκαλούμε σε μια Χριστουγεννιάτικη βραδιά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου  του Γιώργου Μπήτρου, «Η γιαγιά Singer », την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στ...

Αίγινα: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου για τους Δήμους         Αίγινα

     Η απόφαση αυτή «Συνιστά νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας»    και την πλήρη δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που είχε εξαρχής και με επι...