ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Δολιοφθορά και αφαίρεση εξώθυρας από τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Παλαιάς Χώρας.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ από  την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας για τη δολιοφθορά και την αφαίρεση της εξώθυρας  του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής στην Παλαιά Χώρα.

 

"Με λύπη επανερχόμαστε στο θέμα  της φύλαξης και της διατήρησης των μνημείων της Παλαιάς Χώρας.

Κατά  τη διάρκεια της τελευταίας μας επίσκεψης στο λόφο της Παλαιάς Χώρας, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου μαζί με ομάδα τριάντα επισκεπτών από την Κρήτη, διαπιστώσαμε τη διάρρηξη και καταστροφή της εξώθυρας  του Ιερού Ναού της Αγίας Κυριακής στην ανατολική πλευρά  του μεσαιωνικού οικισμού.

Κάποιος/ κάποιοι απέσπασαν την πόρτα από τη θέση της, έχουν τραυματίσει την πόρτα και  τα σημάδια πάνω στο ξύλο είναι εμφανή. Επιπλέον την έχουν τοποθετήσει στο εσωτερικό του ναού όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, με αποτέλεσμα ο ναός να είναι ανοικτός.

Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα, συνιστά προσβολή και ασέβεια προς τον χώρο και την ιστορία του, συγχρόνως αποκαλύπτει το μεγάλο πρόβλημα της Παλαιάς Χώρας που είναι η φύλαξη  του χώρου και η προστασία του διότι: «Όποιος θέλει, όποιος κι αν είναι αυτός, μπορεί ανενόχλητος όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας να ανέβει στο λόφο και να κάνει ότι θέλει!!!». Στην κυριολεξία μπορεί να κάνει ότι θέλει, να ζωγραφίσει, να χαράξει, να ανάψει φωτιά, να διανυκτερεύσει, να κλέψει, να καταστρέψει από άποψη ή για χαβαλέ!!!

Οι εικόνες είναι θλιβερές, δυσάρεστες, φρικτές! Δεν τιμούν κανέναν και κυρίως δεν εκπροσωπούν κανέναν άνθρωπο στο νησί που αγαπά  τον τόπο του, την ιστορία  του και τον πολιτισμό του.

Τις ίδιες ημέρες ακριβώς το 2021, τα μέλη της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας σε συνεργασία με την Εφορεία  Αρχαιοτήτων και την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης, τοποθετήσαμε δύο καινούργιες πόρτες και δύο καινούργια παράθυρα στο δίδυμο ναό του Κάστρου.

Η ενέργεια αυτή, που έτυχε μεγάλης αποδοχής, ικανοποίησε το αίτημα πολλών Αιγινητών για ουσιαστική αναβάθμιση του μεσαιωνικού οικισμού, προστάτευσε το μνημείο από φθορές και από την είσοδο πτηνών που ήδη είχαν «λερώσει» το εσωτερικό χώρο του ναού.

Αυτές  τις μέρες σε ένα από τα καλύτερα  διατηρημένα κτίσματα  της Παλαιάς Χώρας, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής έχουμε μια καταστροφή και για να ακριβολογούμε μια διάρρηξη.

Ως πότε;

Αμέσως κινητοποιηθήκαμε και επικοινωνήσαμε με την υπεύθυνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και με την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας.

Ευχόμαστε γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από  την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ας ελπίσουμε  ότι θα είναι η τελευταία φορά  που οι επισκέπτες της Μεσαιωνικής Πολιτείας  της Παλαιάς Χώρας αντικρίζουν τέτοιες εικόνες".

 

Ομάδα  Προστασίας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της ΚΕΔΑ.Αίγινα

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας, στο πλαίσιο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός εορταστικού χωριού στο χώρο του Πύργου του Μαρκέλλου. Μ...

Αίγινα: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο  Δ.Σ. της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας.Αίγινα

                                                                                                                                                                                    ...

Αίγινα: Δελτίο τύπου από το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. για την επίσκεψη της γραμματέως κ. Ράνιας Σβίγκου στην Αίγινα.Αίγινα

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022   πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτική ανοιχτή συζήτηση-εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αίγινας στον φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «ΜΙΡΑΝΤΑ»...

Αίγινα: Τροχαίο ατύχημα τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου στην περιοχή του Μεσαγρού.Αίγινα

Λίγο πριν το χωριό του Μεσαγρού και κοντά στο κοιμητήριο του χωριού σημειώθηκε χθές Σάββατο 18 Νοεμβρίου, τροχαίο ατύχημα μεταξύ δυο διερχομένων αυτοκινήτων. Η σύγκρουση, όπως ανακ...

Αίγινα: Επερώτηση στη Βουλή 17 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας.Αίγινα

 Με πρωτοβουλία του βουλευτή Α΄ Πειραιά Νησιών Θοδωρή Δρίτσα, τις συνυπογραφές των βουλευτών Β΄ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη, Γιάννη Ραγκούση, και Τρύφωνα Αλεξιάδη, 17 συνολικά βουλεύτρι...