ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα:Η Αίγινα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

 

Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ζώων και με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας κάθε ηλικίας σε θέματα που αφορούν στην φροντίδα και γενικότερα στην ευζωία των τετράποδων και όχι μόνο φίλων μας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αίγινας / τομέας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με φιλοζωικούς φορείς, κτηνιάτρους και το Δήμο της Αίγινας διοργανώνει ένα 6ήμερο δράσεων, για μικρούς και μεγάλους.

Από τα κατοικίδια που αγαπάμε και τα αδέσποτα που σώζουμε και φροντίζουμε, από τους γλάρους και τα ψάρια στη θάλασσα, από τα υπομονετικά γαϊδουράκια και τα ακούραστα αλογάκια της παραδοσιακής άμαξας, από τις αιωνόβιες χελώνες και τα μυρμήγκια στο χώμα ή τα πουλιά, από τις μέλισσες και τα τζιτζίκια επάνω στα δένδρα, μέχρι ένα φανταστικό μονόκερω, έναν Πήγασο ή ένα άγριο ζώο υπό εξαφάνιση, πραγματικά και φανταστικά ζώα συνθέτουν ένα πανόραμα της έμβιας ζωής, που κατοικεί γύρω μας και εντός μας. Αυτό το οικοσύστημα υποχρεούμεθα να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε.

 

Πρόγραμμα

Τρίτη 4 Οκτωβρίου

«Η Κιβωτός των Ζώων»

Στην ιστορία της τέχνης, οι μεγάλοι ζωγράφοι αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της παρατήρησης και της δημιουργικής έκφρασής τους στα αγαπημένα κατοικίδια των ίδιων, σε εκείνα των επιφανών μοντέλων τους, αλλά και στην περήφανη άγρια ζωή που σταδιακά αποκαλύφθηκε μαζί με την εξερεύνηση του πλανήτη. Με την ίδια ακριβώς αγάπη αγκαλιάζουν την ίδια θεματική οι σύγχρονοι δημιουργοί. Αλλά πώς αλήθεια συνάδει αυτό με την κακοποίηση των καλύτερων φίλων μας;

Μια ομαδική εικαστική έκθεση και εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρά και μεγάλα παιδιά με θέμα τον εννοιολογικό και συναισθηματικό ρόλο των ζώων στη σύγχρονη τέχνη και στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας.

Συμμετέχουν οι :

Γιάννης Αδαμάκης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού,  Μαρία Γρηγορίου,  Καλλιόπη Κοπανίτσα,  Παναγιώτης Μαρίνης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γιώργος Σκλάβαινας, Παναγιώτης Σκλάβαινας, Παναγιώτης Τούντας και άλλοι

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης - Ανεξάρτητη Επιμελήτρια

Εγκαίνια: Τρίτη 4 Οκτωβρίου, 19:00

Διάρκεια: Τρίτη 4 – Κυριακή 9 Οκτωβρίου

Ώρες λειτουργίας: 11:00-13:00 & 17:30-19:30

 

Τετάρτη 5 & Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

09:30 Α’ ομάδα  &  11:00 Β’ ομάδα

“Φατσουλες γελαστες-φιλαράκια με ουρές". Φροντίζω-Προστατεύω-Αγαπώ τους τετράποδους φίλους μου

Η Έλενα Φουντούκη (εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και συντονίστρια λειτουργίας του καταφυγίου «Προστασίας ζώων Αίγινας – Αγκιστρίου») και η Μαριάνθη Δημητρούλη, (εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, νηπιαγωγός και ειδική παιδαγωγός) καλούν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας σε μία παιδαγωγική δράση, που σκοπό έχει να τα ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν στις ανάγκες των αδέσποτων ζώων του νησιού μας, καθώς και στην αρμονική συνύπαρξή τους με αυτά.

Η δραστηριότητα χωρίζεται σε δύο φάσεις:

α) Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά θα αλληλοεπιδράσουν με μία ευρεία γκάμα αισθησιοκινητικών ερεθισμάτων (παιχνίδια ρόλων, μουσικοκινητικά ερεθίσματα) και θα βιώσουν την αναγκαιότητα της προστασίας των μικρών τετράποδων φίλων μας.

β) Μέσα από τη βιντεοπροβολή οι μικροί μαθητές θα ενημερωθούν και θα κατανοήσουν πληρέστερα τις πληροφορίες που θα έχουν ήδη λάβει, στα πλαίσια της προηγούμενης βιωματικής δράσης.

Διάρκεια δράσης: 50’.

Μετά την λήξη της παρουσίασης κάθε τμήματος θα προσφερθούν χυμοί και μπισκότα στα παιδιά.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 22970 22067.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Σάββατο  8 Οκτωβρίου

11:00: «Ζωγραφίζοντας το αγαπημένο μου ζώο» Εργαστήρι Ζωγραφικής  για παιδιά 7 + ετών. Σχεδιασμός - Υλοποίηση:  Νεκτάριος Αποσπόρης

 

19:00 - 21:00: Ομιλίες - εισηγήσεις

  • «Δήμος & Ζώα συντροφιάς»: Εισηγήτρια: Σοφία Χατζίνα, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας Δήμου Αίγινας
  • «Το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Νόμος 4830/2021»: Εισηγήτρια: Μαρία Φράγκου, Υποδιοικητής του Α.Τ. Αίγινας /Υπαστυνόμος Β σε συνεργασία με τον Ελευθέριο Παπαντωνίου, Ανθυπαστυνόμο.
  • «Πρόληψη η καλύτερη θεραπεία»: Εισηγητής: Φώτης Πούντος, Κτηνίατρος
  • «Γνωρίζοντας το σκύλο σας»: Εισηγητής:Νεκτάριος Αποσπόρης, Πτυχιούχος εκπαιδευτής σκύλων, Συνοδός-χειριστής σκύλων ειδικών σωμάτων, εκτροφέας σκύλων.
  • «Η Προσωπική μου Εμπειρία»: Εισηγήτρια: Κατερίνα Γιαννακα, Εικαστικός
  • «Προστασία Ζώων. Παρόν & Μέλλον»: Εισηγήτρια: Ειρήνη Μολφέση, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Προστασίας Ζώων Αίγινας Αγκιστρίου

Συντονισμός: Μαριλένα Γιαννούλη

Μετά το πέρας των ομιλιών οι ομιλητές  θα δεχθούν ερωτήσεις από το κοινό.

 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου

10:00-11:30  

"Φτιάχνουμε όμορφες καρφίτσες για το πετο" Εργαστήρι Για παιδιά 10 + ετών. Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Αλίκη Σήμαν.

 

 

11:30-13:00  «Τα ζώα στην Τέχνη» Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για όλη την οικογένεια & Εικαστικό Εργαστήριο για παιδιά. Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Σταθούλα Μαρίνη.

Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για όλη την οικογένεια με θέμα τα ζώα στις Τέχνες. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση, μέσω προβολής, με θέμα Τα Ζώα στις Τέχνες ανά τους αιώνες. Η παρουσίαση θα είναι μια χρονική αναφορά, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τις πρώτες απεικονίσεις ζώον από τους ανθρώπους, καταλήγοντας στο σήμερα.

Σκοπός του Προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την

σημαντικότητα των ζώων στην Τέχνη, την συχνή αναφορά τους, αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες που εξυπηρετούν ανα τους αιώνες η αποτύπωση τους. Παράλληλα θα παρατηρήσουμε τις διαφορετικές τεχνοτροπίες, τα υλικά και την εντύπωση των έργων, ενώ θα αναφερθούμε στο δικαίωμα στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και την ευθύνη μας στην προστασία των ζώων. Οι συμμετέχοντες θα ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην παρουσίαση (να απαντούν ερωτήσεις κλπ). Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα τα Ζώα.

Διάρκεια 90 λεπτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: Λένα Μαρίνη Υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος / Κ.Ε.Δ.Α.  τηλ. 2297022067 & 6944372520

 

Διοργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αίγινας

Σε συνεργασία με :

ΕΛ.ΑΣ. Α.Τ. Αίγινας

Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία

Καταφύγιο «Προστασίας ζώων Αίγινας – Αγκιστρίου»

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Νέα εξαγορά και νέα καταστήματα από την ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ στην Κρήτη.Αίγινα

Η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην ΚΡΗΤΗ και θα αριθμεί πλέον συνολικά 25 καταστήματα. Στα 8 υπάρχοντα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ έρχονται να προστεθούν με την εξ...

Αίγινα: Παρουσίαση προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας για την Παλαιά Χώρα.Αίγινα

Το απόγευμα  του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, μέλη της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του σχολείου, παρουσίασαν στο κοινό της Αίγινας το πρόγρα...

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής ΠΟΡΟΣ

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη πραγματοποίησαν τα στελέχη του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στα γραφεία του Δικτύου σ...