ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Μια όμορφη νοσταλγική βραδιά στην πλατεία της Κυψέλης. Παρουσίαση του 3ου τεύχους του περιοδικού "Αιγινήτες"

Παρουσιάστηκε  χθες Κυριακή 3 Ιουλίου το απόγευμα στο χώρο της πλατείας  της Κυψέλης, το 3ο τεύχος  του περιοδικού «Αιγινήτες» που είναι αφιερωμένο στο πρόσωπο ενός παλαιού Κυψελιώτη του Γεωργίου Μαρίνη.

Την εκδήλωση που παρακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός θεατών, προλόγισε ο κ. Γ.Μπήτρος και ακολούθως η κ. Μαίρη Σταυρίδου διάβασε αποσπάσματα από το κείμενο του περιοδικού. Για  το πρόσωπο του Γεωργίου Μαρίνη μίλησε εκτενώς η εγγονή  του κ. Κατερίνα Λεούση η οποία γράφει για τον παππού της στο περιοδικό. Ένα πλήθος παλαιών και σπάνιων φωτογραφιών προβλήθηκαν παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους την εικόνα μιας άλλης Κυψέλης.

Την εκδήλωση παρακουλούθησαν ο αντιδήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, η δημοτική σύμβουλος κ. Καίτη Σαλπέα, ο πρόεδρος  της Κοινότητας Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος ο πρόεδρος του Συλλόγου Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων κ. Παναγιώτης Χελιώτης, η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Κυψέλης κ. Κάκια Πατιτάκη.

 Ο  Γεώργιος Μαρίνης  του Νικολάου είναι μια  μορφή της νεότερης Κυψέλης. Ένας χαρακτηριστικός  και χαρισματικός τύπος ανθρώπου με λαϊκή σοφία και εμπειρία. Ένα πρόσωπο που επηρέασε  τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων της Κυψέλης με την εργασία  του, τη συμπεριφορά, τα λόγια, το ήθος  του. Για πολλά χρόνια πρόεδρος της Κοινότητας Κυψέλης και αντιπρόεδρος της επί  προεδρίας Δημητρίου Λορέντζου (Μητσάκη).

Ο άνθρωπος αυτός κατόρθωσε να μεταβάλει το μαγαζί του σε μια «Κυψέλη ανθρωπιάς» όπου τα απογεύματα κυρίως οι άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης έβρισκαν αποκούμπι  πίνοντας το κρασάκι τους. Μέσα από τις κουβέντες, τα πειράγματα τους, τα χωρατά, τα κουτσομπολιά η ζωή αποκτούσε άλλη νοστιμάδα και ξεχνούσαν μεμιάς  τον κόπο, τους πόνους, τις στερήσεις, τις κακουχίες, τις δυσκολίες  της ζωής τους.

Ίσως αυτές οι στιγμές να είναι και η μεγαλύτερη προσφορά  του Γεώργιου Μαρίνη στην μικρή κοινωνία  της Χαλασμένης και μετέπειτα Κυψέλης. Οι ώρες χαράς και συντροφιάς, γαλήνης και ηρεμίας που πρόσφερε η παρέα  του. Η παρέα που ήταν γεμάτη ανθρωπιά και απλότητα.

Οι κουβέντες  του, τα πειράγματά  του, τα χωρατά αλλά κυρίως οι συμβουλές και τα λόγια του βγαλμένα μέσα από την εμπειρία της ζωής ακόμα συζητιούνται, αναπαράγονται, ακούγονται.

Για  το πρόσωπο  του Γεωργίου Μαρίνη που στο πέρασμα  του χρόνου απέκτησε το «παραβγόλι» (παρατσούκλι) «γερούλης» γράφει  στο 3ο τεύχος  του περιοδικού «Αιγινήτες» η εγγονή του κ. Κατερίνα Λεούση. Ανακαλώντας μνήμες, στιγμές, διαλόγους αναπλάθει μια ολόκληρη εποχή, μια καθημερινότητα δύσκολη αλλά  γεμάτη ανθρωπιά. Στο τεύχος υπάρχει μεγάλος αριθμός φωτογραφιών τόσο  του ίδιου του «Γερούλη» όσο και του σπιτιού του και των προσωπικών αντικειμένων του.

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο «Λυχνάρι»

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα:Παρουσίαση της ανασκαφικής έρευνας στις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας Αίγινα

Η επιστημονική ομάδα Aigina Harbour City Project σας προσκαλεί τo Σάββατο 9/7 στις 8 μμ στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου όπου θα παρουσιαστεί ησυστηματική γεωαρχαιολογική έρευνα ...

Αίγινα: Παρέμβαση του βουλευτή Νίκου Μανωλάκου για τον τομέα Ναυτικών Σπουδών στο ΕΠΑΛ Αίγινας.Αίγινα

Με δελτίο τύπου από το γραφείο του βουλευτή Νήσων κ. Νίκου Μανωλάκου δημοσιεύεται η ερώτηση του στη Βουλή για  το θέμα της ίδρυσης τομέα Ναυτικών Επαγγελμάτων στο ΕΠΑΛ Αίγινας. ΔΕΛ...