ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βασίλης Κικίλιας στην Αίγινα: Σημαντική επίσκεψη εργασίας για τουρισμό, υποδομές και επενδύσεις (video)

Στην Αίγινα βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, σε μια ουσιαστική και γόνιμη – όπως αποδείχθηκε – επίσκεψη εργασίας, με ανοιχτή ατζέντα, στο επίκεντρο της οποίας ετέθησαν καίρια θέματα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού και όλων των συναφών υποδομών.

 

Η επίσκεψη ξεκίνησε στις 10 το πρωί από το Δημαρχείο της Αίγινας, όπου ο κ Κικίλιας συνοδευόμενος από τους βουλευτές της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά και Νήσων, Νόνη Δούνια, Γιάννη Μελά, Νίκο Μανωλάκο και Χριστόφορο Μπουτσικάκη, συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και Προέδρου της ΚΕΔΑ, Νίκου Πτερούδη, των Αντιδημάρχων, Γιώργου Σκαλτσιώτη, Αντώνη Μούρτζη και της Αντιδήμαρχου Τουρισμού, Μαίρης Κουκούλη, όπως επίσης και του προέδρου της Κοινότητας Αίγινας Παναγιώτη Κασιμάκη και του προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αίγινας κ. Νίκου Κωστάκου.  

 

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την πορεία της τουριστικής σεζόν στην Αίγινα, τα καταλύματα της οποίας, όπως είπε, «είναι καλυμμένα αυτή τη στιγμή στο 90% και η τουριστική περίοδος πάει πολύ - πολύ καλά όπως και σε όλη τη χώρα.» Στη συνέχεια, ο κ Κικίλιας ενημέρωσε την διοίκηση του Δήμου για τις δυνατότητες που υπάρχουν να αναζητήσει χρηματοδότηση για τουριστικές υποδομές – λιμενικά  έργα, Μαρίνες - στο νησί, με την διαμεσολάβηση του υπουργείου Τουρισμού και άλλων συναφών υπουργείων. Ενώ, δεσμεύτηκε να εξετάσει σειρά αιτημάτων που ετέθησαν αναφορικά με ανάγκες υποδομών στο νησί, όπως και το χρόνιο αίτημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του νησιού της Αίγινας από τα άλλα νησιά του Σαρωνικού.  

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ Κικίλιας στο «ισχυρό ισραηλινό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αίγινα», που όπως είπε έχει εκδηλωθεί επίσημα και αναμένεται να «δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα», και πρόσθεσε:

«Αυτό έρχεται φυσικά με ισχυρό τουριστικό ρεύμα με tour operators με αεροπορικές εταιρείες και με ένα σύστημα το οποίο μπορεί να προμοτάρει και να διαφημίσει το νησί στο εξωτερικό και θέλουμε ακόμα πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν, τις ομορφιές που έχει το νησί, το θρησκευτικό τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή, το περίφημο φιστίκι του, αλλά και τους ανθρώπους του, τη φιλοξενία του.»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς δεσμεύτηκε να καταθέσει προτάσεις προς το υπουργείο Τουρισμού για χρηματοδότηση και δρομολόγηση ώριμων έργων στην Αίγινα, ενώ στις σύντομες δηλώσεις του τόνισε:

"Συζητήσαμε μαζί με τον Υπουργό θέματα υποδομών, θέματα τουρισμού, να συμπληρώσω ότι μαζί μας ήτανε και η αντιδήμαρχος τουρισμού η κυρία Μαίρη Κουκούλη, συζητήσαμε αρκετά θέματα. Εμείς εστιάσαμε τόσο στις υποδομές έτσι ώστε ο Υπουργός να τα μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση και όσον αφορά την αρμοδιότητά του στο Υπουργείο Τουρισμού θέματα που εντάσσονται σε χρηματοδοτήσεις και θα τρέξουν από το Υπουργείο Τουρισμού εμείς θα ετοιμάσουμε σχετικό φάκελο με ώριμες μελέτες και πιστεύω ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν, βέβαια με την εποπτεία του Υπουργού και με την βοήθεια του".

 

Ο δεύτερος σταθμός της επίσκεψης του κ. Κικίλια στην Αίγινα ήταν στις 11.00 στο ξενοδοχείο Brown για να συναντηθεί με το Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και τον Πρόεδρό της, Σταύρο Καλαμάκη. Ο κ Καλαμάκης έθεσε στον υπουργό μια σειρά ζωτικών αιτημάτων των Ξενοδόχων της Αίγινας και όχι μόνο, τα οποία έγιναν αφορμή για μια ζωηρή και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για αναζήτηση λύσεων.

Το πρώτο και σημαντικότερο αίτημα που έθεσαν προς τον υπουργό οι ξενοδόχοι της Αίγινας ήταν η άμεση ανάγκη να δεσμευτούν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες του Αργοσαρωνικού να ανακοινώνουν έγκαιρα όλα της δρομολόγια της τουριστικής σεζόν, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ώστε να μπορούν κυρίως οι ξένοι τουρίστες να προγραμματίζουν τις διακοπές τους. «Αυτό που συμβαίνει με τον Σαρωνικό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού…», τόνισαν με έμφαση προς τον υπουργό και μάλιστα διερωτήθηκαν έντονα γιατί το κράτος, το αρμόδιο υπουργείο, δεν μπορούν να επιβάλλουν στους ακτοπλόους το αυτονόητο, με αποτέλεσμα να δυσφημείται στο εξωτερικό ολόκληρη χώρα!

Το δεύτερο μεγάλο αίτημα των ξενοδόχων προς τον κ Κικίλια ήταν να αντιμετωπιστεί η αδικία που υπάρχει στο νέο αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης για τα νησιά του Σαρωνικού, ο οποίος τα «τιμωρεί» με σαφώς χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης για τουριστικές επενδύσεις έναντι των άλλων τουριστικών νησιών του Αιγαίου. Μια τουριστική επένδυση στην Αίγινα επιδοτείται από το νόμο με ποσοστό 28% ενώ μια αντίστοιχη στις Κυκλάδες με ποσοστό άνω του 50% και 60%. «Όποτε σας συμφέρει είμαστε Αττική και όποτε δεν σας συμφέρει, δεν είμαστε!!!», είπαν με μια φωνή προς τον υπουργό τα μέλη του Δ.Σ των ξενοδόχων.     

 Ο κ Καλαμάκης έθεσε και άλλα σημαντικά αιτήματα, όπως αυτό της νομοθετικής κατοχύρωσης της «ενεργειακής αυτονομίας των ξενοδοχείων», της ρύθμισης και του ελέγχου της αγοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα καταλύματα, αλλά και το χρόνιο αίτημα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Αίγινας με τα άλλα νησιά του Σαρωνικού, ενόψει της ολοκλήρωσης το 2023 του νέου μεγάλου και ασφαλούς πλέον λιμανιού της Αγίας Μαρίνας.

Η επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού στην Αίγινα ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό των Φιστικοπαραγωγών της Αίγινας, αλλά και την επίσκεψή του στον Άγιο Νεκτάριο και τον Ναό της Αφαίας. Όπως επισημάνθηκε εξ αρχής, ήταν μια πολύ φιλική και ουσιαστική επίσκεψη εργασίας. Οι Αιγινήτες, για να τα λέμε και να τα γράφουμε όλα, είδαν έναν πολιτικό με όρεξη και όνειρα για τον τομέα της δουλειάς του, αλλά και έναν απλό, χαμογελαστό και επικοινωνιακό υπουργό, με μπλουζάκι και τζην, πρόθυμο να ακούσει με προσοχή όλους και για όλα.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ο κ. Νίκος Αλεξίου για το Δημοτικό Συμβούλιο της 22/6 και τον υποθαλάσσιο αγωγό.Αίγινα

Η πρόσκληση για το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 22ας Ιουνίου 2022, μιλούσε για νέες συνθήκες και νέα οικονομικά δεδομένα ενόψει της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού στο νησί μ...

Αίγινα: Προχωρούν κανονικά οι εργασίες ανακατασκευής  του Λεουσείου Ιδρύματος.Αίγινα

Το έργο ανακατασκευής και αναμόρφωσης  του κτιρίου του Λεουσείου Ιδρύματος, που προορίζεται για μονάδα Φροντίδας ηλικιωμένων, προχωρεί με κανονικούς ρυθμούς όπως διακρίνεται  και σ...

Αίγινα: Όροι συμμετοχής στην Εμπορική - Αγροτική Έκθεση του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού.Αίγινα

Από την οργανωτική επιτροπή του 13ου Φεστιβάλ Φιστικιού ανακοινώνονται οι όροι συμμετοχής στην εμπορική - αγροτική έκθεση: Αίγινα, 21Ιουνίου 2022 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓ...

Αίγινα: Αποκόλληση βράχων στους Αγίους Αναργύρους στην περιοχή Λιβάδι.Αίγινα

Ένα μεγάλος μέρο ςτων βράχων στην περιοχήτων Αγίων Αναργύρων στο Λιβάδι στον παραλιακό δρόμο από Αίγινα προς Σουβάλα έχει αποκολληθεί. Είναι ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι των Αγίων Α...