ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: 220 κάτοικοι υπέγραψαν για την υλοποίηση της μελέτης: "Ανάπλαση πεζοδρομίων περιοχής Παναγίτσας".

.Την κινητοποίηση ενός εντυπωσιακού αριθμού κατοίκων της Αίγινας, έφερε η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών με το αίτημα της επικαιροποίησης και εφαρμογής παλαιότερης μελέτης για την ανάπλαση και τη δημιουργία πεζοδρομίων στην περιοχή της Παναγίτσας. Επιτέλους, επανέρχεται στην επικαιρότητα! 

Η επιστολή υπογράφεται από 220 κατοίκους του νησιού και κοινοποιήθηκε πρόσφατα προς  τον Δήμαρχο Αίγινας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, την Επαγγελματική Ένωση Αίγινας, τον Πρόεδρο επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Αίγινας, και την Ένωση Ξενοδόχων Αίγινας.

  1. Επίσης, η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη και στην Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη.

    Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη που είχε εκπονηθεί το 2009 επί των ημερών της δημαρχίας του Παναγιώτη Κουκούλη, αλλά δυστυχώς δεν έτυχε της απαιτούμενης υποστήριξης στη συνέχεια, ούτε από την αρχαιολογία αλλά ούτε από τις επόμενες διοικήσεις του Δήμου. Η επιστολή των 220 κατοίκων επαναφέρει στη δημοσιότητα ένα μείζον τοπικό πρόβλημα, γνωστό σε όσους ζουν μόνιμα η επισκέπτονται εποχιακά το νησί, το οποίο δημιουργεί η άναρχη και υποβαθμισμένη εικόνα που εμφανίζει μια από τις πολυσύχναστες περιοχές του παραλιακού μετώπου της Αίγινας, λόγω της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης στάθμευσης μεγάλου αριθμού οχημάτων, την έλλειψη χώρων για την ασφαλή κίνηση των πεζών. Εικόνα που γίνεται ακόμη χειρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες και υποβαθμίζει μία περιοχή με μοναδική φυσιογνωμία.


Το θέμα της επιστολής απασχόλησε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: " Αφορά την ανάπλαση στην "Παναγίτσα", από την "Παναγίτσα" και ερχόμενοι προς το γήπεδο. Αυτή η μελέτη τότε δεν είχε προχωρήσει, γιατί δυστυχώς είχε προβάλει ενστάσεις και δεν είχε εγκρίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία και συγκεκριμένη η Νεωτέρων Μνημείων. Μάλιστα αυτό το πράγμα είχε κολλήσει, δηλαδή δεν έχουμε μία ώριμη μελέτη. Θα πρέπει δηλαδή να επανεξεταστεί, να δούμε για ποιο λόγο ενίσταται η Νεωτέρων Μνημείων και μάλιστα γιατί όχι, να αποκαταστήσουμε αυτά τα σημεία και να επανέλθουμε".

Η επιστολή αναφέρει τα ακόλουθα:

Θέμα: Εφαρμογή της μελέτης του έργου ανάπλασης πεζοδρομίων περιοχής Παναγίτσας.

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,
Το τμήμα της παραλίας πέριξ της περιοχής Παναγίτσας δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιγραφή για να διαπιστώσει κάποιος ότι στην περιοχή αυτή επικρατεί μια τραγική υποβάθμιση που σε τίποτα δεν θυμίζει τουριστικό νησί:

Εκατοντάδες άναρχα σταθμευμένα οχήματα στην θέση των οποίων θα έπρεπε να υπάρχουν πεζοδρόμια.

Πεζοί που ελίσσονται ανάμεσα σε σταθμευμένα και διερχόμενα οχήματα προσπαθώντας με κίνδυνο να διασχίσουν την παραλία.

Ανύπαρκτα πεζοδρόμια στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Μια χωματερή απέναντι από την εκκλησία με βράχους, νερολακούβες, άναρχα σταθμευμένα οχήματα που έρχεται ως σουρεαλιστική εικόνα να συμπληρώσει την ασχήμια και την τριτοκοσμική όψη του τοπίου.

Σε αυτή την παραλία οργανώνουμε φεστιβάλ και πολιτισμικές εκδηλώσεις.

Σε αυτή την παραλία περπατάνε οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού μας και οι τουρίστες που με πολυδάπανες διαφημίσεις θέλουμε να προσελκύουμε.

Είναι δε ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι από το 2009 υπάρχει στον Δήμο μια εξαιρετική μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής Παναγίτσας, προϋπολογισμού 800.000 Ευρώ, ομόφωνα ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία κανένας Δήμαρχος ή αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ενδιαφέρθηκε έκτοτε να υλοποιήσει.

Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη μελέτη έχει επίσης προταθεί και από την επιτροπή μεγάλων έργων του Δήμου Αίγινας προκειμένου να ενταχθεί στα έργα του ταμείου ανάκαμψης και έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα συμβάλλει στην ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση σε αυτό το τμήμα του παραλιακού μετώπου:
Μεταξύ άλλων, προβλέπει πεζοδρόμια εκεί που σήμερα η προσβασιμότητα των πεζών είναι απαγορευτική.

Εξωραΐζεται ο ελεύθερος χώρος (χωματερή) απέναντι από την εκκλησία και δημιουργείται μικρό υπαίθριο θέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Προβλέπεται πλακόστρωτη πλατεία στην συμβολή των οδών Τότη Χατζή, Αχιλλέως και Π. Αιγινήτου όπου σήμερα είναι χώρος ασχήμιας και άναρχης στάθμευσης που καθιστά επικίνδυνη την διέλευση των πεζών.

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης αποτελεί την βιτρίνα όλου του νησιού καθώς οι πρώτες εντυπώσεις στους επισκέπτες εκεί δημιουργούνται και ως εκ τούτου θα άξιζε μεγαλύτερης προσοχής.

Μια βιτρίνα υποβαθμισμένη και απωθητική που περισσότερο ευνοεί το αυτοκίνητο και το μηχανάκι, παρά τον δημόσιο χώρο και τον πεζό, επιδρά αρνητικά σε όλο το νησί.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα την επικαιροποίηση και υλοποίηση της υπάρχουσας και ομόφωνα ψηφισμένης μελέτης, πού διαθέτει ο Δήμος, με τίτλο: Ανάπλαση πεζοδρομίων περιοχής Παναγίτσας.

Με εκτίμηση,

Οι υπογράφοντες

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Πρόεδρος της ΚΕΔΑ πανηυρικά ο Νίκος Πτερούδης - Το παρασκήνιο της ...ανάκλησης του πρώην ισχυρού αντιδημάρχου στην ενεργό δράσηΑίγινα

Η …ανάκληση στην ενεργό υπηρεσία του δυσαρεστημένου και αποστασιοποιημένου από την σημερινή διοίκηση Ζορμπά, πρώην αντιδημάρχου και νυν απλού συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Νίκου Πτ...

Στην Αίγινα παραμένει η έδρα των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Παράρτημα Αργοσαρωνικού - Τι δηλώνει αρμόδια πηγή στο SM Αίγινα

Στην Αίγινα θα λειτουργήσει η έδρα του παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αργοσαρωνικού, όπως ακριβώς είχε ανακοινώσει η Διευθύντρια των ΓΑΚ κ. Αμαλία Παππά κατά την εκδή...

Αίγινα: Αναπληρώτρια Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αργοσαρωνικού ορίστηκε η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου.Αίγινα

Την μέχρι τώρα προϊσταμένη του τμήματος  των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Υδρα κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου όρισε με απόφαση της η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως  ως αναπληρώ...

Αίγινα: Ο Δήμαρχος Αίγινας καλωσόρισε τα πρώτα πλοία στο λιμάνι της Αίγινας.Αίγινα

Ο  Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιο Θεριανό, υποδέχθηκαν στο λιμάνι της Αίγινας  τα δύο πρώτα πλοία που έκαναν ποδα...

Αίγινα: Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα  του Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών Αιγίνης κ.κ. ΕφραίμΑίγινα

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα  του προς  το λαό  της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, τον κλήρο και τους μοναχούς  και μοναχές  της Μητροπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη...