ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description
image description
image description
image description
image description
image description
image description

Αίγινα: Μεγάλη η αγάπη και ο σεβασμός των Αιγινητών προς τον Άγιο Νικόλαο..

Ημέρα  εορτής  των  ναυτικών  όπου κι αν ταξιδεύουν και βρίσκονται.

Ο Άγιος Νικόλαος μέσα στους αιώνες έχει καθιερωθεί ως ο Άγιος  των ναυτικών, όσων εργάζονται σε ναυτικά επαγγέλματα και για όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα.

Διάσπαρτα τα ελληνικά νησιά  από εκκλησίες, ξωκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο των θαλασσών. Οι  Έλληνες  ναυτικοί τιμούν τον Άγιο τους με σημαιοστολισμούς πλοίων, με τη συμμετοχή τους στη λιτάνευση της εικόνας του, με αρτοκλασίες και τάματα.

Η  σημερινή ημέρα βρίσκει πολλά μέρη της Ελλάδας σε εορταστικό κλίμα. Ο Άγιος Νικόλαος  τιμάται παντού ακόμα  και στα σημεία  εκείνα που η ελληνική ναυτοσύνη έχει  τιμήσει με τη δουλειά  της. Οι Έλληνες ναυτικοί, καραβοκύρηδες και αξιωματικοί έχουν κτίσει ναούς του Αγίου Νικολάου παντού, όπως στη Νέα Υόρκη, στη Σεούλ, στην Κούβα και αλλού.

Στην Αίγινα ο Άγιος Νικόλαος συνοδεύει τα ταξίδια των ναυτικών και την εργασία των ψαράδων με την εμβληματική παρουσία  του  στο λιμάνι της Αίγινας. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει άλλο λιμάνι σε όλη την επικράτεια όπου δεσπόζουν δύο ναοί.

Ο  θαλασσινός, ένα μοναδικό τοπόσημο για το νησί, κτίσμα του 16ου αιώνα από παριανούς μαστόρους με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Στον τρούλο του ο Ιωάννης Καποδίστριας τοποθέτησε τον πρώτο φανό της ελεύθερης Ελλάδας.

Ο Στεριανός  Άγιος Νικόλαος είναι ένας επιβλητικός, αρχοντικός ναός  που η παρουσία  του θυμίζει τη μεγάλη παράδοση των καραβοκύρηδων, των σφουγγαράδων, των ναυτικών της πόλης  της Αίγινας.

Κοντά  στην πόλη θα συναντήσουμε στο Λιβάδι και στη Χλόη, τον Άγιο Νικόλαο  του Καρά (δίπλα στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας) και  τον Άγιο Νικόλαο  στη Χλόη, δίπλα  στην οικία  Ν. Λεούση.

Στην Καβουρόπετρα της Κυψέλης ο κάτασπρος βυζαντινός ναός δεσπόζει πάνω σε λόφο και οικοδομημένος στη θέση αρχαίου ιερού.

Στην Παλαιά Χώρα συναντάμε τρεις ναούς που οι κάτοικοι του λόφου είχαν αφιερώσει στον Άγιο της θάλασσας για να τους προστατεύει από τις επιδρομές πειρατών και επίδοξων κατακτητών. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτές τις τρεις ο μεγαλύτερος ναός  της οικογένειας Μαύρικα όπου και διασώζονται πλήθος χαραγμένων  ταμάτων πάνω στους τοίχους του ναού με τη μορφή μικρών πλοίων.

Στο ορεινό οικισμό του Σφεντουρίου ο επισκέπτης θα συναντήσει άλλον έναν ναό αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο με μαγευτική θέα προς τη νότια θάλασσα  του Σαρωνικού.

Τέλος οι ιστορικοί αναφέρουν την ύπαρξη ενός μοναστηριού στους πρόποδες  του Όρους, στην περιοχή «Σφυρίχτρες» που ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Όλα αυτά  τα κτίσματα, οι χώροι λατρείας μαρτυρούν την μεγάλη ναυτοσύνη των παλαιών Αιγινητών και τη σύνδεση  τους με τη θάλασσα.

 

Εικόνες  κατά σειρά:

1. Άγιος Νικόλαος ο Στεριανός

2.Άγιος Νικόλαος στη Χλόη.

3. Άγιος Νικόλαος  του Μαύρικα

4. Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός,

5. Άγιος Νικόλαος στην Καβουρόπετρα

6. Άγιος Νικόλαος στο Σφεντούρι.

7. Άγιος Νικόλαος στην Παλαιά Χώρα.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

  Με μια ανακοίνωση σε έντονο ύφος η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διαμαρτύρεται έντονα  για τις συνχιζόμενες καταστροφές πανό σε σημεία  του νησιού. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ...

image descriptionΑίγινα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των οπαδών και φίλων του ΚΙΝΑΛ Αίγινας – Αγκιστρίου, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τι...

image descriptionΑίγινα

Με ικανοποιητική προσέλευση οπαδών και φίλων συνεχίζεται ομαλά από νωρίς το πρωί η τοπική ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, η οποία διεξάγεται στο Δημοτική Γήπ...

image descriptionΑίγινα

Στο Δημοτικό Στάδιο της Αίγινας θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου αρχηγού του κινήματος Αλλαγής. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρω...

image descriptionΎδρα

Επικαιροποιήθηκε ο επιδημιολογικός χάρτης της Πολιτικής Προστασίας, με αλλαγές στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.  Συγκεκριμένα, ο Δήμος Πόρου πήγε στο επίπεδο ...

image descriptionΑίγινα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε                                  Αίγινα , 30/11/2021    ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ                                                                             ...

image descriptionΑίγινα

Ο  Δήμος Αίγινας ανακοινώνει  στους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις να καταθέσουν αιτήσεις και τα ανάλογα έγγραφα προκειμένου να ενταχθούν  ως ωφελούμενοι στο Κοινωνικ...