ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Δελτίο τύπου της Δημ.παράταξης: "Αλλαγή πορείας για την Αίγινα" για το Δημοτικό Συμβούλιο της 10/11

Για όλα  τα θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου εξέδωσε Δελτίο τύπου η Δημοτική Παράταξη: "Αλλαγή πορείας  για την Αίγινα"

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αίγινα 14-11-2021

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΙΣ 10-11-2021

Αγαπητοί συμπολίτες

Στο δημοτικό συμβούλιο στις 10-11-2021 από τους Δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας «Αλλαγή πορείας για την Αίγινα», τέθηκαν τα παρακάτω  θέματα:

  1. Πρόταση: Κινητοποίηση για το μεταφορικό ισοδύναμο. Ένα από τα πιο θετικά μέτρα ανακούφισης των νησιωτών που καθιερώθηκε πριν 3 χρόνια ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο, που μείωσε το κόστος των εισιτηρίων και το κόστος της μεταφοράς προϊόντων. Σήμερα αυτό  οδηγείται σε απαξίωση και σε πιθανή του κατάργηση, αφού οι πληρωμές των δικαιούχων πολιτών δεν έχουν γίνει από τις αρχές Μαΐου, ενώ των επαγγελματιών εκκρεμούν πάνω  από ένα χρόνο. Σε μια εποχή που οι νησιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βιώνουν συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και αναγκαίων πόρων, κυρίως λόγω της πανδημικής ύφεσης και του μεγάλου κύματος ακρίβειας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο στήριξης των τοπικών οικονομιών που πλήττονται και εξισορρόπησης των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και στα καύσιμα.

Στο νησί μας, η εφαρμογή του μέτρου έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η Αίγινα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις από όλα τα νησιά της Ελλάδας, συγκεκριμένα έχουν εγγραφεί 7.020 ΜΑΝ (μοναδικός αριθμός νησιωτών) πολίτες και 155 επιχειρήσεις, ενώ η τάση δείχνει την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή από νοικοκυριά και επαγγελματίες.

 Καλούμε λοιπόν το Δήμο, τους φορείς και τις επαγγελματικές ενώσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του μέτρου και την άμεση πληρωμή των δικαιούχων.

  1. Με το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα μοιράζονται πολλά χρήματα στους Δήμους για τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων . Θα πρέπει να είναι μια από τις πιο άμεσες  προτεραιότητες η  συμμετοχή του Δήμου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού από το προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν υπήρξε η ανάλογη συμμετοχή. Να μην ξεχνάμε  ότι  οι κάτοικοι του νησιού μας, έζησαν τραυματικές εμπειρίες τον Χειμώνα που πέρασε, με τις αγέλες των αδέσποτων που γέμισε το νησί μας.

3  τουριστική εικόνα του νησιού για μια ακόμη φορά ήταν κακή. Ιδιαίτερα όσον   αφορά τις υποδομές (βιολογικός, δρόμοι, χερσαίες συγκοινωνίες, περιφερειακός ) δεν γίνεται καμία προσπάθεια από το Δήμο για να δρομολογηθούν λύσεις. Η τακτική του Δήμου για  μικροέργα βιτρίνας δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στο τουριστικό προϊόν του νησιού. Ταυτόχρονα  η έλλειψη σχεδίου για τουριστική προβολή,  η ανύπαρκτη συνεργασία με τους τουριστικούς κλάδους και φορείς του νησιού και η υιοθέτηση των προτάσεών τους, αποβαίνουν σε βάρος της  ανάπτυξης και προβολής του  τουριστικού προϊόντος του νησιού μας.

  1. Ζητήσαμε να αρθεί η αδικία που γίνεται στο τιμολόγιο νερού για την περιοχή του Βαθέως που αν και το νερό που πίνουν οι κάτοικοι είναι σε μεγάλο ποσοστό γεώτρησης, η τιμή του είναι στο 1,60 ευρώ, λίγο πιο χαμηλότερη από την Αίγινα και την Κυψέλη που πίνουν νερό ΕΥΔΑΠ με τιμή 1,80. Επίσης θεωρούμε απαραίτητη  τη  μείωση της  τιμής της ανώτερης κλίμακας χρέωσης του νερού και προτείναμε από τα 8 ευρώ να κατέβει στα  5.
  2. Επανήλθαμε με ερώτημα  για το χρέος της Τ.Ο  Νέας Δημοκρατίας Αίγινας, του ποσού των  12.802,12 ευρώ  προερχόμενο από  ενοικίαση χώρου του   κληροδοτήματος  Ιουλίας Κάτσα στην παραλία  της Αίγινας(άνω του Λιμενικού ταμείου) . Το κληροδότημα αυτό,  με τα έσοδά του, έχει σαν σκοπό την προίκιση απόρων κορασίδων από γονείς Αιγινήτες. Το χρέος  αυτό αφορά ενοίκια για τους μήνες από Απρίλιο 2010 έως και Νοέμβριο 2016.

Με την υπ/αρ.1/2018 απόφαση, η διαχειριστική επιτροπή εξουσιοδότησε  τη δικηγόρο του Δήμου για την άσκηση παντός ένδικου μέσου ή σύνταξη αγωγής  κατά του προέδρου της Τ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, όπως νομίμως εκπροσωπείται, για είσπραξη των οφειλομένων μισθωμάτων. Πράγματι κατατέθηκε η υπ/ αρ.14/2019 αγωγή ενώπιον του ειρηνοδικείου Αίγινας και ορίστηκε, ως χρόνος συζήτησης της η 09/04/2020, η οποία αναβλήθηκε , λόγω covid. Υπήρξε νέα δικάσιμος,  που έγινε,   και αναμένεται η έκδοση της απόφασης ( όπως ενημερωθήκαμε  από τον πρόεδρο της Επιτροπής κληροδοτημάτων, τον Δήμαρχο) .

  1. Η κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι, απαραίτητη για την υποδοχή του νερού, έχει παραδοθεί με πολλά σοβαρά προβλήματα, τέτοια, που δεν μπορεί να υποδεχτεί το νερό του υποθαλάσσιου αγωγού. Απορίας άξιο είναι ποιοι παρέλαβαν ένα έργο με τόσες βασικές ελλείψεις (ρηγματώσεις στις πλευρές) και γιατί ενάμιση χρόνο τώρα δεν ξεκίνησαν οι επισκευές. Παρά ταύτα δεν μεμψιμοιρούμε, αλλά ζητάμε τον πλήρη έλεγχο (ήδη παρουσιάστηκαν προβλήματα ρωγμών και στο δάπεδο πριν λίγες μέρες) και την άρτια  επισκευή της δεξαμενής. Ελπίζουμε όλα αυτά να γίνουν πολύ σύντομα,  έτσι ώστε να μην υπάρξει ένα ακόμη εμπόδιο στην ολοκλήρωση του μεγάλου έργου που περιμένει ο αιγινήτικος λαός, για να τρέξει νερό ΕΥΔΑΠ στη βρύση του.

 

  1. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στο νησί μας (περίπου 55%) ανησυχούν και το Δημοτικό συμβούλιο. Έγινε έκκληση από όλες τις Δημοτικές παρατάξεις προς τους κατοίκους του νησιού για συμμετοχή στον εμβολιασμό και αναζητούνται τρόποι να πειστούν και  να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες. 

 

8.Ζητήσαμε την επαναπρόσληψη του ΑμεΑ συμπολίτη μας Ν.Α. που η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε για ένα άλλο χρόνο από την ΚΕΔΑ. Η απόρριψη έγινε από το  συμβούλιο με  αστείες δικαιολογίες με κύρια,  το ετήσιο οικονομικό  κόστος  των 4.500 ευρώ. Καλούμε τα μέλη της ΚΕΔΑ να σταθμίσουν την πραγματικότητα  που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε θέματα  ανεργίας και να μην εξοντώσουν οικονομικά και ψυχολογικά έναν συμπολίτη μας ΑμεΑ για ένα τέτοιο ποσό, όταν το ίδιο το Δ.Σ. με μεγάλη ευκολία ψηφίζει δαπάνες υπέρογκων  ποσών  για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις. Ζητάμε την επανεξέταση του θέματος με γνώμονα τη  στήριξη ενός ευάλωτου συμπολίτη μας και μάλιστα με συγκεκριμένη πρόταση να ανοίξει το  κλειστό  Λαογραφικό Μουσείο, με την επαναπρόσληψή του.

  1. Τέλος διαπιστώθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει καμία συνεργασία μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης. Ο εκλογικός νόμος της κυβερνησιμότητας με τον οποίο η μειοψηφία καθορίζει τις αποφάσεις που αφορούν το νησί καθώς και η υπερσυγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων και εξουσιών  σε 3-4 άτομα, έχει οδηγήσει τη σημερινή διοίκηση σε αλαζονεία, αυθαιρεσίες  και άστοχες αποφάσεις. Μια τέτοια συμπεριφορά αποδεικνύεται επιζήμια για  την επίλυση των προβλημάτων του νησιού μας.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΕΛΗΣ

 

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Η  Επαγγελματική Ένωση Αίγινας για το κλείσιμο της εστίασης  την 16η  Νοεμβρίου.Αίγινα

Η  Επαγγελματική Ένωση Αίγινας με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε συνιστά στα μέλη της το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης  στην Αίγινα στις 16/11. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η   Ένωση   Επαγγελματιώ...

Αργύρης Σαλιαρέλης: Στο σφυρί το κτήμα του «βασιλιά των ρουμπινιών» στην ΑίγιναΑίγινα

  Επειτα από τρεις άγονους πλειστηριασμούς βγαίνει ξανά στις 8 Δεκεμβρίου με μειωμένη τιμή εκκίνησης στις 500.000 ευρώ- Η ΑΡΣΑΛ, τα χρέη και η «θρυλική» διαδρομή του   Άφησε εποχή ...

Αίγινα:Επιστολή Σάκη Σακκιώτη προς τον Διευθυντή της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"Αίγινα

Ο  πρώην Δήμαρχος Αίγινας κ. Σάκης Σακκιώτης πιστός στο μετερίζι του αγώνα για τα ιστορικά δίκαια  της Αίγινας, επανέρχεται στο θέμα  της "ΑΙΓΙΝΑΣ - ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ" με επιστολή...

Αίγινα: Σύσκεψη της ΚΕΔΑ με Συλλόγους και Φορείς για τις Χριστουγεννιάτικες ΕκδηλώσειςΑίγινα

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αίγινας –με την ελπίδα να πραγματοποιηθούν- αποτέλεσαν τον λόγο συνάντησης των προέδρων των συλλόγων του νησιού, σήμερα, Παρασκευή 12 Νοε...

Στην Αίγινα για την εορτή του Αγίου Νεκταρίου ο βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων Χριστόφορος ΜπουτσικάκηςΑίγινα

  Συμμετέχοντας με κατάνυξη στην υποδοχή της Τίμιας Κάρας και της εικόνας του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα, ο βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, παραβρέθηκε,...