ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής 5 -19 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια του 12ου Φεστιβάλ Φιστικιού.

Ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας (energoi-aegina.gr) και η Ομάδα Αίγινα και Κεραμική συνεχίζουν σταθερά κι ετούτη τη χρονιά την εθελοντική δράση τους για την προώθηση της Κεραμικής, μιας τέχνης που έχει ξεχωριστή, βιωματική σημασία για το νησί.

Το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής, που διοργανώνουμε φέτος (5-19 Σεπτεμβρίου), εντάσσεται στα πλαίσια του Aegina Fistiki Fest και έχει θέμα τη Βυζαντινή τεχνοτροπία και τη σύγχρονη έκφρασή της, διεθνώς γνωστή ως slipware.

Αφετηρία μας: η αγάπη μας για την κεραμική με κόκκινο πηλό και μπαντανάδες, μορφές αραιωμένου λευκού πηλού που διευκολύνουν τη διακόσμηση του κεραμικού. Μια τεχνική, η οποία άνθισε στο Βυζάντιο με πηλούς που μας προσφέρει η γεωλογία της Ελλάδας και αποπνέει αυθορμητισμό, ανεπιτήδευτη φρεσκάδα και τη χαρά της καθημερινής χρήσης.

Επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοι Έλληνες κεραμίστες προσανατολίζονται σε τεχνικές κατασκευής και ψησίματος δουλεύοντας με εισαγόμενους πηλούς υψηλής θερμοκρασίας, η τεχνοτροπία αυτή σταδιακά χάνεται.

Για να φέρουμε λοιπόν ξανά τη βυζαντινή τεχνοτροπία στο καμίνι, αποφασίσαμε να καλέσουμε τέσσερις αναγνωρισμένους ξένους κεραμίστες (Magdalena Hefetz, Niek Hoogland, Nigel Lambert και Jenny Mendes), που - με σύγχρονη ματιά - δημιουργούν έργα slipware, μαζί με πέντε Έλληνες ομότιμούς τους (Ζωή Αλεξανδροπούλου, Γιώργος Βαβάτσης, Γιάννης Ζώης, Βασιλική Κυριάκη, Ηλίας Χριστόπουλος), που θέλουν να ανταλλάξουν γνώσεις και απόψεις με τους ξένους. Πιστεύουμε πως αυτός ο διάλογος θα δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για να ανθίσει ξανά ανανεωμένη αυτή η τεχνική στον τόπο μας.

Εκτός από τα καθημερινά εργαστήρια των καλλιτεχνών ετοιμάζουμε και μια σειρά εκδηλώσεων, που θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Oι θέσεις στα Master class έχουν καλυφθεί.

Τρίτη 7/ 09 στις 20.00, Θέατρο Νεκτάριου Κοντοβράκη, Τζίκηδες

Παρουσίαση δουλειάς των MagdalenaHefetz&JennyMendes

Τετάρτη 8 /09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά,Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Master ClassμετονNiek Hoogland

Πέμπτη 9/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

MasterClass με τον NigelLambert

Παρασκευή 10/ 09 στις 20.00, Αυλή Ναού Σωτήρος

Παρουσίαση δουλειάς των NiekHoogland&NigelLambert

Σάββατο 11/ 09 στις 20.00, Αυλή Λαογαφικού Μουσείου

Ομιλία με τίτλο Προσεγγίζοντας την Κεραμική Κόκκινου Πηλού (1000-1100?C) με Μπαντανάδες, Από τα Βυζαντινά Χρόνια έως Σήμερα.

Ομιλητές: Στεφανία Σκαρτσή &NiekHoogland

Δευτέρα 13/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά,Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

MasterClassμετηνJenny Mendes

Τετάρτη 15/ 09 στις 17.30, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά,Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

MasterClass με την MagdalenaHefetz

Πέμπτη 16/ 09 στις 19.30, Πύργος του Μάρκελλου

Εγκαίνια Εκθέσεων: Προσεγγίζοντας την Κεραμική Κόκκινου Πηλού (1000-1100?C) με Μπαντανάδες, Από τα Βυζαντινά Χρόνια έως Σήμερα.

Ισόγειο: Τεχνικές Διακόσμησης στη Βυζαντινή Κεραμική

1ος όροφος: Προβολή βίντεο της Oliwia Tado καταγραφής του Συμποσίου

2ος όροφος: 9 κεραμίστες - 15 μέρες στο εργαστήριο – συναντήσεις, ανταλλαγές, πειραματισμοί

Ωράριο έκθεσης: 10.00-13.00 & 18.30-21.30, Διάρκεια έκθεσης: έως 10/ 10

Σάββατο 18/ 09 στις 17.00, Εργαστήριο Θεοδώρας Χωραφά, Οικία Καραπάνου, Περιβόλα

Ανοιχτό Εργαστήριο

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: "Στον ίσκιο της φιστικιάς" Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο ΚυψέληςΑίγινα

Ένα ταξίδι στο χρόνο και στην πορεία  της φιστικιάς στην Αίγινα μέσα από φωτογραφίες και κείμενα  που παρουσιάζονται  στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης. Οι απαρχές της ...

Βραβείο για το ντοκιμαντέρ «Μαντώ Μαυρογένη - Οδοιπορικό Ελευθερίας» - Γυρισμένο, μεταξύ άλλων, στον Πόρο και την ΑίγιναΕλλάδα

Με το βραβείο Φεστιβάλ καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, βραβεύτηκε το πρώτο ιστορικό Ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Μπιτάκου, "Μαντώ Μαυρογένη Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμέν...

Αίγινα: Επιστολή Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.Αίγινα

Συλλυπητήρια επιστολή  απέστειλε η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για  το θάνατο του κορυφαίου μουσικού Μίκη Θεοδωράκη: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΑΙΓΙΝΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑ...