ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Το πέταγμα του χαρταετού στην Αίγινα.

 Δύο λόγοι μπορεί να κρατούν σήμερα  τους χαρταετούς κλεισμένους μέσα στην αποθήκη. Ο πρώτος έχει να κάνει με  τον κακό μας τον καιρό που καθώς προχωρά η μέρα αγριεύει σιγά  - σιγά και επιδεινώνεται. Ο δεύτερος έχει να κάνει με  τα περιοριστικά μέτρα  λόγω της πανδημίας που αφήνουν μικρά περιθώρια και αποστάσεις  πετάγματος του πολύχρωμου αετού. 

Εμείς όμως συναντήσαμε ένα πανέμορφο και νοσταλγικό κείμενο της κ. Λίλης Πέππα - Σαριδημητρόγλου για το πέταγμα του αετού στην παλιά  Αίγινα. Σας  το παρουσιάζουμε.

Της κ. Λίλης Πέππα – Σαριδημητρόγλου

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού.Φαντάζει μαγικό μέσα από τα χρόνια και μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία με τη ανεμελιά της, τη χαρά του παιχνιδιού και τις παρέες μας. Υπάρχει άραγε παιδί αγόρι ή κορίτσι που δεν πέταξε κάποια στιγμή ένα χαρταετό;

Στην Αίγινα θυμάμαι φτιάχναμε πολλούς χαρταετούς αγοράζοντας πολύχρωμα χαρτιά, καλάμια και καλούμπα πάνω στην οποία ήταν τυλιγμένος ο σπάγγος. Ο αετός έπρεπε να έχει μεγάλη ουρά που συνήθως ήταν φτιαγμένη από τα χαρτιά που περίσσευαν από την κατασκευή του ή από εφημερίδες. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είχε πάντα επιτυχία αλλά η προσπάθεια της κατασκευής του και η προσδοκία να τον δούμε να πετά ήταν το μεγαλύτερο μέρος της χαράς μας.

Πουλούσαν όμως και έτοιμους σε πολλά καταστήματα όπως, στην Αφαίας στου Μπάρμα Σπύρου του Δήξιμου και στο λιμάνι στο πρακτορείο εφημερίδων του Φώτη του Γιώτη και έτσι όποιος μπορούσε και ήθελε τον αγόραζε έτοιμο.

Όταν ερχόταν η στιγμή να σηκωθεί ψηλά στον ουρανό καμαρώναμε και προσπαθούσαμε να τον πετάξουμε όσο ψηλότερα γινόταν.

Οι χώροι που πετούσαμε τον αετό στη πόλη της Αίγινας ήταν το γήπεδο ποδοσφαίρου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας και στο Κουτρουμπέη που ήταν ψηλά και φυσούσε συνήθως περισσότερο αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Πολλές φορές έπεφτε πάνω στα ηλεκτρικά καλώδια και έτσι σταματούσε η περιπέτεια αλλά και η χαρά μας έμενε ανεκπλήρωτη. Έστω όμως και για λίγο είχαμε κατορθώσει να στείλουμε ψηλά τα όνειρά μας.

Για κάποιους ο χαρταετός συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το δημιουργό της. Στην Ελλάδα οι πρώτοι χαρταετοί εμφανίζονται γύρω στο 400 π.Χ. ενώ η κινέζικη παράδοση τοποθετεί το πέταγμα γύρω στο 1000 π.Χ.

Καλό θα είναι να περνάμε αυτό το ωραίο λαϊκό έθιμο στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας για να διατηρηθεί μέσα από τα χρόνια.

Ο χαρταετός τιμήθηκε από πολλούς Έλληνες ζωγράφους, ποιητές, συγγραφείς.

 

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για τις κινητοποιήσεις των πολιτών.Αίγινα

Με ανακοίνωση  του ο ΣΥΡΙΖΑ  Αίγινας καταγγέλει τη βία  και τον τρόπο αντιμετώπισης  των κινητοποιήσεων των πολιτών σε Αθήνα, Νέα  Σμύρνη και Θεσσαλονίκη από  τις κρατικές δυνάμεις...

Αίγινα: Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση.Αίγινα

Θέματα  που αφορούν τη ρήψη και απόθεση απορριμμάτων των Δήμων Αττικής συμπεριλαμβανομένης και της Αίγινας αναδεικνύει η επιστολή της 'Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας" με την οποία ζητά...