Απόκριες όπως παλιά στην Αίγινα (φωτογραφίες & βίντεο)

Τώρα  που οι χαρταετοί θα πετάξουν με περιοριστικά μέτρα και οι εκδρομείς θα αρκεστούν σε μια εξόρμηση στο πάρκο  της γειτονιάς τους, εμείς  θυμηθήκαμε  τις περσινές ή τις προπέρσινες απόκριες. Γενικώς τις  παλαιότερες, όταν ο βασιλιάς καρνάβαλος δεν είχε αποσυρθεί από την  ενεργό  δράση και κάθε πόλη συναγωνιζόταν στην καρναβαλική φιέστα.

Είχε και η Αίγινα  τα δικά  της έθιμα των ημερών. Παμπάλαια, παραδοσιακά  που περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των ημερών. Όμως με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε και καρναβάλι με τους δικούς της μασκαράδες, τα δικά  της άρματα, τα πετυχημένα σκωπτικά σκετσάκια, τη σάτιρα και  τις μεταμφιέσεις  στο καρναβάλι του Μεσαγρού και στην παραλία  της Αίγινας.

Η αναβίωση  του Αιγινήτικου γάμου να κρατά  τη μερίδα  του λέοντος και να γίνεται το επίκεντρο του καρναβαλιού στην πόλη της Αίγινας, το κυνήγι  του χαμένου θησαυρού, τα ντυμένα οχήματα  που παρήλαυναν στην παραλία, οι άμαξες και οι ρυθμοί της σάμπας και των αποκριάτικων σκοπών από τα μεγάφωνα  στις κολώνες  της παραλίας. Ζωντανή μουσική σε εξέδρα στην παλιά προβλήτα, παραδοσιακοί χοροί και μοντέρνοι σε ένα περίεργο πάντρεμα.

Στο Μεσαγρό το καρναβάλι έγινε θεσμός με μια καθολική συμμετοχή από όλους τους κατοίκους  του χωριού αλλά και επισκέπτες από όλο το νησί. Εξαιρετικά επιτυχημένες μεταμφιέσεις με θέματα  που σατίριζαν τις καθημερινές συνήθειες, την πολιτική επικαιρότητα, τα καμώματα  των τοπικών αρχόντων και όχι μόνο. Το καρναβάλι  του Μεσαγρού πάντα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον όλων και κατοχυρώθηκε ως ένας επιτυχημένος θεσμός  των ημερών  της αποκριάς στο νησί.

Αυτές  τις εικόνες θυμηθήκαμε  αυτές  τις ημέρες  του κορονοϊού. Κι αν πέρσι κάναμε κούλουμα στο πάρα πέντε, δηλαδή λίγο πριν την επερχόμενη τότε καραντίνα χωρίς καρναβάλι και παρελάσεις αρμάτων φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν πιο πολύ αφού και οι χαρταετοί μας θα πετάξουν υπό προϋποθέσεις.

Ας θυμηθούμε  τα παλιά λοιπόν μέσα από εικόνες και ένα σύντομο βίντεο που επιμελήθηκε ο κ. Ανέστης Κορνέζος.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας για τις κινητοποιήσεις των πολιτών.Αίγινα

Με ανακοίνωση  του ο ΣΥΡΙΖΑ  Αίγινας καταγγέλει τη βία  και τον τρόπο αντιμετώπισης  των κινητοποιήσεων των πολιτών σε Αθήνα, Νέα  Σμύρνη και Θεσσαλονίκη από  τις κρατικές δυνάμεις...

Αίγινα: Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση.Αίγινα

Θέματα  που αφορούν τη ρήψη και απόθεση απορριμμάτων των Δήμων Αττικής συμπεριλαμβανομένης και της Αίγινας αναδεικνύει η επιστολή της 'Λαϊκής Συσπείρωσης Αίγινας" με την οποία ζητά...

Αίγινα: Πραγματοποιήθηκε η διανομή τροφίμων και καθαριστικών ειδών από το Δήμο Αίγινας.Αίγινα

Από  το Δήμο Αίγινας ανακοινώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε η διανομή  τροφίμων και καθαριστικών ειδών από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Ενημέρωση σχετικά με ...