Τα  φώτα, η προσοχή, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στα  ιστορικά πρόσωπα  που πρωταγωνίστησαν εκείνα τα χρόνια ώστε να γεννηθεί η Ελλάδα. Μεγάλο λοιπόν το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ακόμα και όψιμο από μερικούς που αγωνίζονται να μπουν έστω και την τελευταία στιγμή στο κάδρο των εορτασμών, σκαρώνοντας αφιερώματα, εκπομπές, άρθρα, κλέβοντας λίγη δημοσιότητα, δημιουργώντας εντυπώσεις, θυσιάζοντας την ιστορική αλήθεια  που αγνοούν, αδιαφορώντας  για στρεβλώσεις και παρανοήσεις που αφήνουν πίσω τους μόλις  τα φώτα της εκπομπής σβήσουν στο στούντιο.
 
Όπως ο παρουσιαστής  κ. Σαρρής  στο κανάλι Open. Δεν μπορούσε όμως ποτέ  να φανταστεί ή να υπολογίζει πως η προχειρότητα στην διαχείριση  του θέματος  της εκπομπής  του θα  αποκαλυπτόταν  τόσο γρήγορα  και μάλιστα με εκκωφαντικό  τρόπο από έναν πρώην Δήμαρχο.
Δεν έχει συνηθίσει ίσως και δεν φανταζόταν ότι ένας Δήμαρχος μπορεί να ξέρει ιστορία. Ιστορία  που δεν  του υπαγόρευσαν αλλά που κατέχει ο ίδιος μέσα από τις πηγές και τα ιστορικά ντοκουμέντα.
Ο κ. Σάκης Σακκιώτης πρώην Δήμαρχος Αίγινας και μέλος  της Τοπικής  Επιτροπής για  το ' 21 του Δήμου Αίγινας, απεκάλυψε τις ιστορικές ανακρίβειες  της εκπομπής  του κ. Σαρρή και  του απέστειλε μια πολύ τεκμηριωμένη επιστολή με λιτό και  στιβαρό λόγο που δεν σηκώνει αμφισβητήσεις.
 
Ο κ. Σαρρής δυστυχώς  "απάντησε" στην επιστολή του, αποκαλύπτοντας την προχειρότητα και την επιπολαιότητα  στη διαχείριση των  ιστορικών γεγονότων μιλώντας  για σφάλμα " εκ περιδρομής".
 
Τα  κείμενα έχουν ως εξής:

Προς κ. Γιώργο Σαρρή

Επί εκπομπής "Και εγένετο ΕΛΛΑΣ" 14ου επεισοδίου.

OPEN/ 4-3-2021

Παρακολουθήσαμε εκ των υστέρων την εκπομπή σας. στο κανάλι  του ΟΠΕΝ στις 4-3-2021

Διαπιστώσαμε σφάλματα που αλλοιώνουν την Ιστορική αλήθεια, συντηρώντας διαχρονικές στρεβλώσεις.

Σημειώσατε ότι ο Κυβερνήτης "αφικνείται"   στο Ναύπλιο  στις 7/1/1828 και αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη θεμελίωση  ενός Κράτους δικαίου.

Επίσης ότι ο Κυβερνήτης  ορκίσθηκε το 1828 στην Πρωτεύουσα Ναύπλιο.

 Βέβαια η διάψευση ήλθε εκ μέρους του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην Αίγινα απ’ όπου και ο ΙΩ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ άρχισε να οργανώνει το Κράτος.

Ας γνωστοποιήσουμε όμως τα συμβάντα:

1)   Από Μάλτα για προορισμό την Αίγινα στις 2/1/1828.

2) Στις 6/1/1828 αναγκαστική παρεκτροπή και ελλιμενισμός κατ έμπροσθεν του Ναυπλίου λόγω "πνεύσαντος βορείου".( Γενική Εφημερίς της 14/1/1828) 

 3) Από   Ναύπλιο στις 11/1/1828 καταφθάνει στην Αίγινα  με υποδοχή από χιλιάδες κατοίκους και με υψωμένη την Ελληνική σημαία.

4) Στις 26/1/1828 ορκίζεται ο Κυβερνήτης στην Μητρόπολη της Αίγινας - όπου και η καθίδρυση της Κυβέρνησης με απαγγελία λόγου εκ μέρους του Θεοφ. Καΐρη.

5) Την 30/1/2012 εκδίδεται το αριθμ. 7 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ  που αναγνωρίζει την 26η ΙΑΝ. ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ σε ανάμνηση της ορκωμοσίας του Α! Κυβερνήτη του Ελληνικού  Κράτους το 1828.

 

Ας σημειώσουμε όμως τι απάντησε ο Κυβερνήτης στους δημογέροντες του Ναυπλίου κατά την διήμερη παρουσία του:

" Δεν δύναμαι να πράξω τι προτού να λάβω εις  ΑΙΓΙΝΑ την συνέντευξη μετά της Βουλής των Αντιπροσώπων του Έθνους και να αναδεχθώ κατά τάξιν το υπούργημα το οποίον ενεπιστεύθησαν εις εμέ οι Έλληνες."

Στη διάθεση σας με εκτίμηση 

 

ΣΑΚΗΣ ΣΑΚΚΙΩΤΗΣ

Πρ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ "ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ" ΜΑΣ:

 

Λάβαμε σήμερα από τον κ. Σαρρή-υπεύθυνο της εκπομπής "Και εγένετο Ελλάς" του τηλεοπτικού Σταθμού ΟΡΕΝ, απαντητική επί των παρατηρήσεων μας που συνδέονται με τα πραγματικά Ιστορικά γεγονότα, της Καποδιστριακής περιόδου.

Παραθέτουμε το περιεχόμενο της απάντησής του.

 

" Ευχαριστούμε για τις παρατηρήσεις σας και δεν ήταν σκόπιμο από πλευράς μας να υπάρχει αλλοίωση των Ιστορικών γεγονότων.

Απλά έγινε εκ παραδρομής .

Όπως είδατε είναι η μοναδική εκπομπή που έχει αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε ένα πρόσωπο .

Μάλιστα είδατε ότι είχαμε πληθώρα καλεσμένων.

Με εκτίμηση

ΟΡΕΝ beyond