ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η νέα εικόνα της νήσου Λαούσας.

 Ταξιδεύοντας με το πλοίο προς Πειραιά συναντούμε  το σύμπλεγμα των νησίδων που ονομάζεται "Λαούσες" το οποίο αποτελείται από το κύριο (μεγαλύτερο) νησί των Λαουσών και από μικρότερα όπως την "Παναγιά" πάνω στο οποίο είναι και το ομώνυμο εκκλησάκι.

Στα νησιά  αυτά και κυρίως στο μεγαλύτερο, το οποίο διαθέτει και πενιχρή βλάστηση από παλιά, πολλοί κτηνοτρόφοι από την Αίγινα μετέφεραν με καΐκια πρόβατα για βοσκή. Πάνω στο νησί υπάρχουν αρκετά ποντίκια και σαύρες. Στα  χρόνια  της Κατοχής κάποιοι Αιγινήτες κατέφευγαν κατά περιόδους εκεί  για να προστατευτούν, όταν τα πράγματα με τους Γερμανούς "αγρίευαν". Κάτι που αναφέρεται στα βιβλία  για την Κατοχή που έχουν γράψει οι αείμνηστοι Κώστας Χάνος και Αργύρης Φορτούνας.

Στη νότια πλευρά  του μεγάλου νησιού (που κοιτά  προς Αίγινα) τον Απρίλιο  του 1941 Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα βύθισαν το Αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ". Κάποιοι ναυαγοί κατόρθωσαν να κολυμπήσουν μέχρι το Λεόντι και να σωθούν από τους Αιγινήτες. Σήμερα  το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται στον πυθμένα  της θάλασσας. Παλαιότερα τοποθετήθηκε εκεί μικρό μνημείο για αυτό το ιστορικό γεγονός και έχουν γίνει εκδηλώσεις για  το αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Το σημείο των Λαουσών έχει ιστορία και είναι τόπος  θυσίας. Εξ αιτίας αυτού για πολλά χρόνια κυμάτιζε σημαία στο  νησί κοντά  στο φάρο  του.

Από πέρσι με ιδιωτική πρωτοβουλία κάποιων τοποθετήθηκε  ελληνική σημαία πάνω στο νησί. Πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία και πάλι κάποιων από  την Αίγινα βάφτηκαν τα βράχια στα χρώματα  της ελληνικής σημαίας. Αποτέλεσμα  αυτής της πράξης είναι η "σημαία" να είναι ορατή ακόμα  και από την Κυψέλη  της Αίγινας.

Μια πρωτοβουλία  που θυμίζει ανάλογες  στα ακριτικά νησιά  του Αιγαίου και κυρίως αυτών που είναι απέναντι από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Αίγινα: Μαθητικός  Διαγωνισμός "Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα - Πολιτιστικές διαδρομές".Αίγινα

Μαθητικός διαγωνισμός με τίτλο «Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα- Πολιτιστικές διαδρομές» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελλη...

Αίγινα: Διαφωνεί με την στέγαση του Ειδικού Σχολείου η Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας.Αίγινα

Την αντίδραση  της στη  στέγαση  του Ειδικού Σχολείου  Αίγινας  στο κτίριο  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας εκφράζει η "Λαϊκή Συσπείρωση Αίγινας" διατυπώνοντας αναλυτικά τους λό...

Αίγινα: Διευκρινήσεις του π. υπουργού Θοδωρή Δρίτσα για τις δηλώσεις  του που "προκάλεσαν" θόρυβο.  Αίγινα

Με  Δελτίο Τύπου ο πρώην υπουργός  του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίζει τις προηγούμενες  δηλώσεις  του για  την  τρομοκρατία στο Κανάλι 1 του Πειραιά  και οι οποίες  δημιούργησαν μεγάλο θόρυβο...

Αίγινα: Χωρίς δρομολόγια Ιπταμένων Δελφινιών η Αίγινα και το Αγκίστρι. Αίγινα

Οι επιδοτήσεις των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από  το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής λόγω της πανδημίας έληξαν στις 28 Φεβρουαρίου. Από σήμερα 1 Μαρτίου δεν έχουν προγρα...