ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αίγινα: Η μέρα των Φώτων στην παλαιά Αίγινα

 

Η ημέρα των Θεοφανείων στην Αίγινα, όπως καταγράφεται μέσα από δεκάδες  παλαιές φωτογραφίες, είχε  διαφορετικό σημείο εορτασμού και ρίψης  του Σταυρού στη θάλασσα.

Η αρχαία αυτή μεγάλη Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης από τους πρώτους αιώνες  ζωής  της Εκκλησίας, στην αρχή ήταν διπλή. Εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί και η Γέννηση  του Χριστού. Από  τον 4ο αιώνα οι δύο εορτές χωρίστηκαν με τα Χριστούγεννα  να εορτάζονται την 25η Δεκεμβρίου.

Στην Αίγινα εκτός από τα κάλαντα και τα άλλα έθιμα που έχουν καταγραφεί, ο αγιασμός  των υδάτων στο λιμάνι  της Αίγινας είχε μεγάλη λαμπρότητα και συμμετοχή κόσμου.

Μαρτυρείται ότι στις αρχές ακόμα  του 20ου αιώνα η τελετή του αγιασμού των υδάτων πραγματοποιείτο στη θέση του σημερινού Ν.Ο.Α. όπου βρισκόταν και το μνημείο πεσόντων. Πολλά  ψαροκάικα και βάρκες έλυναν κάβους και έπλεαν στη μέση του λιμανιού προσπαθώντας να πλησιάσουν κοντά στο σημείο  όπου βρισκόταν ο ιερέας. (Από αυτό  το γεγονός εμπνεύστηκε ο ζωγράφος  Σπύρος Βασιλείου για τον σχετικό του πίνακα, αλλά  και η κ. Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού για ένα κεντημένο πίνακα  της)

Αργότερα η τελετή μεταφέρθηκε  στην παλαιά προβλήτα. Κεντρικό σημείο του λιμανιού όπου προσέγγιζαν τα πλοία  της γραμμής. Εκεί στη δεξιά πλευρά, όπως διακρίνουμε και σε ανάλογη φωτογραφία, υπήρχαν σκαλάκια που έφθαναν μέχρι την επιφάνεια  της θάλασσας, απομεινάρια της εποχής όπου οι βάρκες μετέφεραν τους επιβάτες από τα πλοία  της γραμμής που δεν έμπαιναν μέσα στο λιμάνι.

Ο κόσμος  γέμιζε  την  παραλία προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή και να δει ποιος θα πιάσει  το Σταυρό.

Ο  ευλογημένος  τολμηρός κολυμβητής κατόπιν περιέφερε σε δίσκο  το Σταυρό για να τον προσκυνήσουν  οι άνθρωποι και φυσικά συγκέντρωνε κι ένα αξιοσέβαστο ποσό από τα φιλοδωρήματα. Καθόλου  λοιπόν τυχαίος ο ανταγωνισμός για να πιάσει κάποιος  το Σταυρό.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ρίψη του Σταυρού και ο αγιασμός των  υδάτων τελείται μέσα στο μικρό λιμάνι στην προβλήτα  των ιπταμένων δελφινιών με τους κολυμβητές να βουτούν ανάμεσα στα μικρά βαρκάκια.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι  του αείμνηστου Γρηγόρη Συριώτη και  της κ. Αννίτας Λεούση -Χαρτοφύλακα.

Διαβάστε επίσης

"Καθημερινή": Εντυπωσιακό βίντεο από την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της ΑίγιναςSM TUBE

Ένα εντυπωσιακό βίντεο από την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, ανάρτησε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ .  Η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης, μήκους 14 χλμ, που θα συνδ...

Θεοφάνια στον Αργοσαρωνικό: Οι φωτογραφίες που ...δεν τραβήχτηκαν φέτοςΕλλάδα

Δίχως τον αγιασμό των υδάτων εορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Για τους νησιώτες, τα Θεοφάνια αποτελούν μια από τις σημαντικότερες γιορτές του έτους, καθώ...

Αίγινα:Επανέρχεται ο κ. Ν. Κοντοβράκης για το χρωματισμό των δημόσιων κτιρίων της Αίγινας.Αίγινα

Επανέρχεται με δεύτερη επιστολή του, ο εικαστικός κ. Νεκτάριος Κοντοβράκης στο θέμα των λανθασμένων - κατά τη γνώμη του - χρωματικών επιλογών για τα δημόσια κτίρια  της Αίγινας, πο...