Χριστούγεννα στην Αίγινα: Γαστρονομικές προτάσεις - Αιγινήτικες δίπλες (βίντεο)
Η παράδοση αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά ενός τόπου, μιας κοινωνίας. Στην Αίγινα είναι πλούσια κι ευτυχώς ένα αρκετά σημαντικό μέρος της διατηρείται και σήμερα.
Έτσι, μεταφερόμαστε στις γραφικές Πόρτες όπου η Μαρίνα Κρεούζη (από το εστιατόριο "Σοφία" θα μας παρουσιάσει συνταγή για αιγινήτικες δίπλες. Ένα από τα... κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Παραγωγή: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αίγινας
Οργάνωση | Επιμέλεια: Φίλοι Φιστίκι Φεστ
Εκτέλεση Παραγωγής: Φωτογραφία & Τέχνη
Παρουσίαση: Γιώργος Μπήτρος
Σκηνοθεσία | Κάμερα | Μοντάζ | Logos: Ανέστης Κορνέζος
Digital Management Supervision: Ειρήνη Κουνάδη
ΑΙΓΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΠΛΕΣ
Υλικά 6 αυγά
½ ποτήρι κρασιού ούζο
½ κουτ. της σούπας βούτυρο φρέσκο για άρωμα
1 φακελάκι μαγιά
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη Χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
6 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
1 πρέζα αλάτι Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για το σιρόπι
Υλικά
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια μέλι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ξύλα κανέλα
Για το γαρνίρισμα
Υλικά
Τριμμένα καρύδια
Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
Βάζουμε όλο το αλεύρι, τη μαγιά και τις βανίλιες σε μια βαθιά λεκάνη. "Σκάβουμε" λίγο στη μέση του αλευριού μας και ρίχνουμε στο άνοιγμα τα αυγά - καλά χτυπημένα με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο και το ούζο. Ζυμώνουμε τα υλικά έως ούτε γίνει η ζύμη μας σφιχτή. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Έπειτα τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη και ανοίγουμε με τον πλάστη λεπτά φύλλα, χρησιμοποιώντας το νισεστέ. Παράλληλα ζεσταίνουμε καλά στο τηγάνι το λάδι και ρίχνουμε μέσα τις λωρίδες φύλλου που έχουμε κόψει και είτε τυλίγουμε το φύλλο σε ρολά, καθώς τηγανίζεται, είτε δημιουργούμε φιογκάκια ή τριαντάφυλλα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Εν τω μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι. Έχουμε βράσει το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη και τα ξύλα κανέλας. Όταν ετοιμαστεί, περιχύνουμε με αυτό τις δίπλες και τις πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα καρύδια.