ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πως και ποτε θα αναβαθμιστούν τα λιμάνια Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια μικρή… κοσμογονία! Υπερβολή; Μπορεί. Όμως, χωρίς αμφιβολία, η τουριστική αναβάθμιση της Αίγινας τα επόμενα χρόνια μετά την κατασκευή των λιμανιών, στην Αγία Μαρίνα και την Πέρδικα, θα είναι ένα πραγματικό άλμα στον τουριστικό χάρτη.

 

Ήδη, υπεγράφη πρόσφατα η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αίγινας και της εταιρείας ERGOMARE για το έργο κατασκευής των δυο λιμανιών, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που όπως επισημαίνει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο SM o Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της εταιρείας, πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ Γιάννης Μπιτούνης, αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο       Σεπτέμβριο και να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 30 μήνες, δηλαδή έως τον Χειμώνα του 2023.     

 

Τι ακριβώς, όμως, πρόκειται να συμβεί;  Πολύ απλά, μέχρι σήμερα τα δυο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Αίγινας, λίγα μόλις μίλια από την Αττική, ουσιαστικά δεν έχουν ένα σύγχρονο λιμάνι. Στην μεν Πέρδικα, δεν μπορούν να δέσουν, παρά μόνο ελάχιστα σκάφη (άναρχα η και στα βράχια), στην δε Αγία Μαρίνα μόνο υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορούν να δέσουν 10-15 σκάφη και ένα μικρό πλοίο της γραμμής!

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που η Αίγινα, στο πιο επίκαιρο σημείο – πέρασμα του Σαρωνικού κόλπου, με υψηλή τουριστική κίνηση ακόμη και εν μέσω κρίσης, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς την μεγάλη ζήτηση που έχει για φιλοξενία σκαφών και τουριστών στα δημοφιλή λιμάνια της.

 

 

Τι θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση του έργου; Ας δούμε πρώτα τι μας είπε ο κ Μπιτούνης:

 

Κύριε Μπιτούνη, είναι όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες στα δυο λιμάνια της Πέρδικας και της Αγίας Μαρίνας; 

 

Σκοπός μας είναι το επόμενο διάστημα να εκτελεστούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες όπως εξεύρεση χώρου σκυροδετήσεων (εργοτάξιο), έκδοση αδειών, προμετρήσεις κλπ έτσι ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράψατε, πότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργήσουν τα δυο νέα λιμάνια; 

 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μας οι εργασίες ολοκληρώνονται τον Χειμώνα του 2023 (30μήνες) η εταιρεία μας όμως δεν συνηθίζει να εξαντλεί τα χρονοδιαγράμματα οπότε ευελπιστούμε αυτό να μην αλλάξει. 

 

Με δυο λόγια, πως θα περιγράφατε το έργο στην Πέρδικα και πως το έργο στην Αγία Μαρίνα;  

 

Στην Πέρδικα δημιουργείται ένα ασφαλές απ’ όλους τους καιρούς καταφύγιο με παράλληλη αύξηση θέσεων ελλιμενισμού. Στην Αγία Μαρίνα κατασκευάζεται από την Αρχή καταφύγιο που υπό προϋποθέσεις θα μπορεί να λειτουργεί ως Μαρίνα τουριστικών σκαφών ακόμα και για ελλιμενισμό μικρών Κρουαζιερόπλοιων. Συνολικά και στα δύο λιμάνια κατασκευάζονται 400 και πλέων μέτρα σύγχρονων  θέσεων ελλιμενισμού. 

 

Λοιπόν, τετρακόσια (400) και πλέον μέτρα σύγχρονων θέσεων ελλιμενισμού, που σημαίνει πάνω από 150 με 200 σκάφη και στα δυο λιμάνια! Προσθέστε ακόμη ότι στην Αγία Μαρίνα θα μπορεί να δένει μεγάλο πλοίο της ακτοπλοΐας και επίσης να πλαγιοδετεί κρουαζιερόπλοιο 150 μέτρων!!!

 

Ας σημειωθεί ότι η ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑE είναι ίσως η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που εξειδικεύεται αποκλειστικά στην κατασκευή λιμενικών έργων, συνεχίζοντας μια παράδοση τριάντα και πλέον ετών στον συγκεκριμάνο τομέα.

Δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Μπιτούνη, Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό, ο οποίος απά το 1982 εξειδικεύεται στην κατασκευή λιμενικών έργων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς και μάλιστα στα πλέον απαιτητικά, από τεχνικής και γεωγραφικής άποψης.

Η εταιρεία και τα στελέχη της, όλοι έμπειροι και εξειδικευμένοι μηχανικοί, έχουν κατασκευάσει πάνω από 100 έργα λιμενικής υποδομής, ιδιωτικά και δημόσια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικά από τα πρόσφατα έργα της εταιρείας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα  της (ergomare.gr), είναι: Επέκταση λιμένα Ερεικούσας στην Κέρκυρα, Κατασκευή Μαρίνας στην Σέριφο, Κατασκευή προσήνεμου μώλου στο λιμάνι του Εύδηλου στην Ικαρία και βέβαια η πρόσφατη αναβάθμιση του λιμανιού στο Αγκίστρι.   

Διαβάστε επίσης

Οι σφουγγαράδες της ΑίγιναςΑίγινα

Τιμητική εκδήλωση τον Αύγουστο στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.   Του Γιώργου Μπήτρου   Τιμή στους σφουγγαράδες της Αίγινας θα αποδώσει η έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθεί στ...

Η Αλίκη στον Προφήτη ΗλίαΑίγινα

  Το μακρινό Σεπτέμβριο  του 1958 και καθώς η "Εθνική μας σταρ" έκανε τα πρώτα κινηματογραφικά της βήματα, βρέθηκε για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας "Διακοπές στην Αίγινα"...