ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Αγ. Νεκτάριου - Στην Αθήνα και την Αίγινα η κινηματογράφηση (φωτογραφίες)

Η νέα ταινία διεθνών προδιαγραφών «Μan of God» ξεκίνησε επιτέλους γυρίσματα στην Ελλάδα.

 

Στην Αθήνα και την Αίγινα θα βρεθούν τα κινηματογραφικά συνεργεία για τα γυρίσματα της αγγλόφωνης ταινίας «Man Of God» της Γελένα Πόποβιτς, μιας αμερικανο-ελληνικής συμπαραγωγής, που έχουν ως θέμα τη ζωή του Αγίου Νεκτάριου.

Με τον Μίκι Ρουρκ στο καστ, τον Άρη Σερβετάλη πρωταγωνιστή και τον Ρώσο σταρ Αλεξάντερ Πετρόφ στο πλευρό τους, το δράμα για τον βίο και τις διώξεις που υπέστη ο Άγιος Νεκτάριος είναι ίσως η πρώτη παραγωγή με διεθνές «άρωμα» που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι της πανδημίας.

 

Πρόκειται για την πρώτη σε μια σειρά ξένων ταινιών που θα υποδεχτούμε φέτος, κι αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, με το ρεύμα που έχει η χώρα, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία –, χώρες με εδραιωμένη οπτικοακουστική βιομηχανία - θα δούμε και χολιγουντιανές προσωπικότητες, να έρχονται στα μέρη μας.


Η Γελένα Πόποβιτς, μοντέλο, ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος με αρκετά χρόνια επαγγελματικής πορείας στο Λος Άντζελες, κατάγεται από τη Σερβία, και με βαθιά πίστη στην χριστιανική ορθοδοξία αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία για τον Άγιο Νεκτάριο λόγω μιας προσωπικής ιστορίας που είχε σχέση με τον θάνατο του πατέρα της και που την έκανε να ανακαλύψει τυχαία ένα βιβλίο σε μοναστήρι στο Βελιγράδι για τη ζωή του προστάτη της Αίγινας.

 

Το βιβλίο
Η ταινία πραγματεύεται τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, ο οποίος ως ιερέας εκδιώχθηκε τον 19ο αιώνα από την εκκλησία του και εξορίστηκε στην Αίγυπτο, ωστόσο συνέχισε να φροντίζει τους φτωχούς, να διδάσκει τα κορίτσια των αγροτών και ίδρυσε ένα μοναστήρι – προσκύνημα της Ορθοδοξίας.

«Διάβασα το βιβλίο στην πτήση Βελιγράδι-Λος Άντζελες και η ιστορία του με άγγιξε σε προσωπικό επίπεδο. Αισθάνθηκα ότι θα μπορούσα να επικοινωνήσω το μήνυμα του βιβλίου με το κοινό» μας εξηγεί η Γελένα Πόποβιτς.  


«Στο Χόλιγουντ γίνονται θρησκευτικές ταινίες που απευθύνονται στους Ευαγγελιστές και έχουν απήχηση σε σημείο που εταιρείες όπως η Sony και η Fox χρηματοδοτούν ειδικά τμήματα για την παραγωγή τους. Οι ταινίες αυτές πάσχουν στο κομμάτι της δυναμικής των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να μην αφορούν το κοινό πέραν των Ευαγγελιστών. Ηθικολογούν επίσης, και απομονώνουν όσους έχουν αντίθετη άποψη με αυτή που προβάλλουν» συνεχίζει η σκηνοθέτις, εξηγώντας την απόφασή της να κάνει μια θρησκευτική ταινία στην εποχή μας. «Στην αντίθετη όχθη είναι οι ταινίες ευρείας αποδοχής που εκφράζουν ακραίες απόψεις κατά της εκκλησίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία ταινία με μετριοπαθή άποψη πάνω σε ζητήματα χριστιανικής πίστης. Διαβάζοντας τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος διώχθηκε μέσα στην εκκλησία κι ας ήταν ένας άνθρωπος του θεού, σκέφτηκα ότι στην ιστορία του υπήρχαν στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν μια αληθινή ιστορία για όλους, όχι μόνο για τους πιστούς χριστιανούς» σημειώνει η Γελένα Πόποβιτς.

 

 


Η ουσία της ταινίας, κατά τη δημιουργό, είναι «ο αγώνας του Αγίου Νεκταρίου κατά της αδικίας, κατά του κακού μέσα στον θεσμό της εκκλησίας», ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο. «Μια ιστορία για την ακόρεστη δίψα της εξουσίας και τα καταστροφικά της αποτελέσματα» τονίζει.

Η ταινία θα γυριστεί στα αγγλικά γιατί απευθύνεται σε ευρύ κοινό μέσω της διεθνής της διανομής, ενώ η  Πόποβιτς κατέληξε στον Άρη Σερβετάλη για τον πρώτο ρόλο μέσω του διευθυντή φωτογραφίας Θύμιου Μπακατάκη, συνεργάτη του Γιώργου Λάνθιμου. «Ο Άρης είναι ιδιαίτερα ταπεινός σαν άνθρωπος, ήθελε να κάνει την ταινία ούτως ή άλλως κι ας μην έπαιζε τον πρώτο ρόλο. Γνωρίζοντας τον και λόγω της πραότητας και της ποιότητας της εμφάνισής του, κατάλαβα ότι ήταν ο ιδανικός» σημειώνει η ίδια.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας, που ήταν να αρχίσει γυρίσματα στις 15 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, θα γίνουν στην Αθήνα με δύο ημέρες γυρισμάτων προγραμματισμένες στην Αίγινα. Όσο για τον σταρ της υπόθεσης, τον Μίκι Ρουρκ, μεγάλο όνομα της δεκαετίας του ’80 και τεράστιο ερμηνευτικό ταλέντο που κέρδισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ με τον «Παλαιστή» (2008) του Ντάρεν Αρονόφσκι έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου στο πραγματικό ρινγκ, αυτός θα έρθει μόλις καταστεί επιτρεπτό να ταξιδέψει. Ο βετεράνος ηθοποιός υποδύεται έναν παράλυτο που θεραπεύεται από τον Άγιο Νεκτάριο και όσο κι αν ακούγεται παράταιρη η συμμετοχή του στην ταινία, η σκηνοθέτις την υποστηρίζει με μία ενδιαφέρουσα ιστορία.


«Πολλοί εκπλήσσονται ή δυσανασχετούν όταν ακούν το όνομα του Μίκι Ρουρκ. Άσχετα από το πώς εξελίχθηκε η καριέρα του, είναι εξαιρετικός ηθοποιός – κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό» εξηγεί η Γελένα Πόποβιτς. «Δεν είμαστε φίλοι όμως τον έχω συναντήσει αρκετές φορές στο Λος Άντζελες. Με είχε εντυπωσιάσει στην ‘’Υπόσχεση’’ του Σον Πεν, πολύ πριν παίξει στον ‘’Παλαιστή’’. Είχε μόνο μία μικρή σκηνή στον ρόλο ενός πατέρα σε ψυχιατρική κλινική, του οποίου η κόρη έχει εξαφανιστεί. Η σκηνή σου ξερίζωνε την καρδιά. Φυσικά όλοι γνωρίζαμε ότι ο Μίκι μπορεί να το κάνει αυτό, όμως ο αντίκτυπος της σκηνής αντανακλούσε το βάθος του ταλέντου του και μου εντυπώθηκε. Όταν τον ρώτησα γι’ αυτό, μου αποκάλυψε ότι σε εκείνη τη σκηνή κρύβονταν περισσότερα προσωπικά στοιχεία από ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Γράφοντας, λοιπόν, το σενάριο, αυτός που σκέφτηκα για τον ρόλο του παράλυτου άνδρα σε μια ολιγόλεπτη σκηνή που απαιτεί όμως κότσια για να κάνει τους θεατές να ταυτιστούν μαζί του, ήταν ο Μίκι.»

 

 

Ο Μίκι Ρουρκ είναι πιστός καθολικός, προσεύχεται στο ροζάριο καθημερινά στην εκκλησία. Σε μία συνέντευξη του έχει παραδεχτεί ότι η θρησκεία τον έσωσε από το να δώσει τέλος στη ζωή του. «Είναι ελάχιστα τα στοιχεία που τραβούν την προσοχή του σε ένα σενάριο -  συνήθως σχετίζονται με το βάσανο της ψυχής και την αγιοσύνη. Όταν διάβασε το δικό μου, είπε ότι του άρεσε και ότι θα το έκανε - μπορούσε να ταυτιστεί με τον ρόλο. Ξέρω ότι πολλοί που δεν γνωρίζουν τον χαρακτήρα του Μίκι εκπλήσσονται με την ιδέα να παίξει στην ταινία. Κι όμως είναι ο καταλληλότερος» λέει με νόημα η Γελένα Πόποβιτς.

 

Το «Man Of God» είναι μια συμπαραγωγή των Simeon Entertainment και View Master Films, με την στήριξη του ΕΚΟΜΕ. Η ταινία με πρωταγωνιστές τους Άρη Σερβετάλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Νικήτα Τσακίρογλου, Τόνια Σωτηροπούλου, Μάνο Γαβρά, Γιάννη Αναστασάκη και Αλεξάντερ Πετρόφ, σε μουσική επένδυση του Ζμπίγκνιου Πράισνερ, προορίζεται να βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο, στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Αγίου Νεκταρίου, σε διανομή της Feelgood Entertainment.

 

 

Αγνώριστος ο Άρης Σερβετάλης ενσαρκώνει τον Άγιο Νεκτάριο 


Στην ταινία της Γιελένα Πόποβιτς, που βασίζεται στη ζωή και το έργο του Άγιου Νεκτάριου, πρωταγωνιστεί ο Άρης Σερβετάλης, στον ρόλο του Αγίου.

Η ιστορία επικεντρώνεται στις συκοφαντίες και τις διώξεις που υπέστη ο Άγιος Νεκτάριος από τους εχθρούς του, χωρίς να λυγίσει και να σταματήσει να κηρύττει τον λόγο του θεού.


Μαζί του θα δούμε ένα εξαιρετικό καστ που αποτελείται από τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Νικήτα Τσακίρογλου, Τόνια Σωτηροπούλου, Μάνο Γαβρά, Γιάννη Αναστασάκη, Μιχάλη Οικονόμου, Αλέξανδρο Μυλωνά, Παύλο Κουρτίδη, Αλεξάντερ Πετρόφ αλλά και τον Μίκι Ρουρκ. Τη μουσική της ταινίας έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος μουσικοσυνθέτης Ζμπίγκνιου Πράισνερ, συνεργάτης του Κριστόφ Κισλόφσκι.

 

Ο Άρης Σερβετάλης έχει μεταμορφωθεί εντελώς για τις ανάγκες του ρόλου.

 

Στις πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τα γυρίσματα, τον βλέπουμε με μακριά μαλλιά, πλούσια γενειάδα, γυαλιά και ράσα, να ενσαρκώνει τον Άγιο Νεκτάριο, όταν ήταν ιερέας.

 


Ο σπουδαίος ηθοποιός κρατά το σενάριο και ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες της Γιελένα Πόποβιτς ενώ η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Εύα Νάθενα τον βοηθά με το κοστούμι του.


Τα γυρίσματα αρχικά θα ξεκινούσαν τον Απρίλιο, ωστόσο, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκαν.


Η ημερομηνία εξόδου της ταινίας στους κινηματογράφους από τη Feelgood έχει οριστεί για τον Νοέμβριο με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου.

 

 

Πληροφορίες από: ethnos.gr  &   bovary.gr

Διαβάστε επίσης

"Τότε που μέναμε σπίτι": Έκθεση  φωτογραφίας των μαθητών του 2ου Γυμνασίου ΑίγιναςΑίγινα

Στιγμές, όψεις  της  καθημερινότητας μας, εμπειρίες, περίπατοι στη φύση, γνωριμία  με το φυσικό περιβάλλον  του τόπου μας, περιλαμβάνει  η έκθεση  φωτογραφίας  που παρουσιάζουν οι ...

Ευχάριστη έκπληξη: Μόνο κατά 41% η μείωση επιβατών το τριήμερο του Αγ.ΠνεύματοςΑίγινα

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για την Αίγινα η κίνηση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, καθώς συγκριτικά με την περσινή χρονιά η μείωση των αφίξεων επιβατών δεν επαλήθευσε τις απαισ...

Στο σκοτάδι η Αφαία για ένα …πείσμα - Άρθρο της Σίλας Αλεξίου Σίλα Αλεξίου

Γράφει η Σίλα Αλεξίου -    «Το Μάρτιο του 2011, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για «την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και για φωτισμό ανάδειξης των ναών Αφ...

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα  διανομής  καθημερινών  γευμάτων  σε ευπαθείς ομάδες της Περιφέρειας Αττικής Αίγινα

  Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου το Πρόγραμμα διανομής ειδών σίτισης (έτοιμα καθημερινά γεύματα) σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου Αίγινας της Περιφέρειας Αττικής λόγω πανδημίας COVID...

Ανοιχτή επιστολή των Εκπαιδευτικών του Αργοσαρωνικού προς τους γονείς των μαθητών Ελλάδα

(φωτογραφία Μάριος Λώλος από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10/6/2020) Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Π.Ε. Νησιών Αργοσαρωνικού εξέδωσε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς...