ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ενημέρωση των Ξενοδόχων της Αίγινας για το Ειδικό Υγειονομικό Πρωτόκολλο

Η αναλυτική παρουσίαση του Ειδικού Υγειονομικού Πρωτοκόλλου λειτουργίας Ξενοδοχείων και λοιπών Τουριστικών Καταλυμάτων της χώρας, έγινε το πρωί σε ενημερωτική συνάντηση των ξενοδόχων της Αίγινας, με πρωτοβουλία του Προέδρου και του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, στο εστιατόριο «Κυριακάκης» της Αγίας Μαρίνας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας και μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, Σταύρος Καλαμάκης, ο οποίος κάλεσε όλους τους συναδέλφους του να επιδείξουν την δέουσα προσοχή και αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων προστασία από τον κίνδυνο του Covid 19, διότι όπως τόνισε χαρακτηριστικά «μόνο έτσι θα προστατεύσουμε όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους πελάτες μας, αλλά βέβαια και το νησί μας, την Αίγινα, για την ανάπτυξη και πρόοδο της οποίας όλοι μοχθούμε».

Στη συνέχεια, την εξειδικευμένη παρουσίαση έκανε η κ Ιουλία Καρβούνη, υπεύθυνη του Τμήματος Κατάταξης και Πιστοποίησης Τουριστικών Καταλυμάτων της Cosmοcert A.Ε, που είναι ένας εκ των Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης της Πολιτείας, η οποία αναγνώρισε πως πρόκειται για ένα Πρωτόκολλο «βαρύ και σύνθετο», που όπως είπε «θα κριθεί από όλους μας», εξ ου και βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση και δεν έχει γίνει ακόμη – ωστόσο πρόκειται να γίνει σύντομα -Νόμος του κράτους.   

Η παρουσίαση, όπως άλλωστε και η συζήτηση που ακολούθησε με τις ερωτήσεις των δεκάδων συμμετεχόντων, επικεντρώθηκε σε όλο το φάσμα των υγειονομικών μέτρων. Άλλα εκ των οποίων είναι υποχρεωτικά, άλλα προαιρετικά (ισχυρές συστάσεις) και άλλα μάλλον αμφιλεγόμενα, δεδομένου ότι ενώ δεν ανήκουν στην κατηγορία των υποχρεωτικών του Ειδικού Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, εν τούτοις επισημαίνονται με έμφαση από τον ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε η μάσκα προσώπου ειδικά για το προσωπικό καθαριότητας των καταλυμάτων, που ενώ δεν αναφέρεται ρητώς στο Πρωτόκολλο, ουσιαστικά θα πρέπει να θεωρείται ως υποχρεωτική.

Μεταξύ άλλων, η προσοχή όλων κρίθηκε απαραίτητη στα ακόλουθα:

Πρώτον, τα υγειονομικά μέτρα αφορούν όλα τα τουριστικά καταλύματα, μικρότερα η μεγαλύτερα των 50 δωματίων, πλην των οργανωμένων κατασκηνώσεων. Ως εκ τούτου, κάθε τουριστική μονάδα οφείλει να κοινοποιήσει ευρύτερα το ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για την υγειονομική προστασία της, τόσο στις αρμόδιες αρχές όσο και στην επικοινωνία της. Οι δε παραβάτες των Πρωτοκόλλων απειλούνται με πρόστιμα από 500 έως και 5000 ευρώ!!!

Δεύτερον, είναι θετικό το γεγονός ότι η έκτακτη νομοθεσία τελικά απάλλαξε  τους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων από ποινικές ευθύνες για την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοιού στις μονάδες τους. Το αυτό ισχύει και σε ότι αφορά τυχόν αστικές ευθύνες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το τουριστικό κατάλυμα εφαρμόζει στο ακέραιο όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και φυσικά μπορεί να το αποδείξει. Παρ΄ όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, «χρειάζεται προσοχή διότι δεν είμαστε καλυμμένοι 100%...»

 Τρίτον, είναι απολύτως απαραίτητα η έγκαιρη εκπαίδευση και εξοικείωση του προσωπικού, μεταξύ άλλων και σε ότι αφορά στα συμπτώματα και τον εντοπισμό (ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ) ύποπτων κρουσμάτων της νόσου. Κάθε τουριστική μονάδα είναι υποχρεωμένη να ορίσει υπεύθυνο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και ακόμη να ορίσει υπεύθυνο γιατρό για την διαχείριση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων. Στη συνέχεια ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ: εντοπισμό, προληπτική καραντίνα δωματίου και γρήγορη παραπομπή με ευθύνη του γιατρού στην πιο κοντινή υγειονομική δομή, εν προκειμένου στο Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Τέταρτον, αναφέρονται δεκάδες επιμέρους οδηγίες, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι ο καθημερινός επιμελής καθαρισμός - αερισμός και η απολύμανση διαφόρων υλικών (κάρτες εισόδου) και δωματίων. Όπως, άλλωστε  και κρίσιμες άλλες οδηγίες υποδοχής, φιλοξενίας, εστίασης, πισινών και διασκέδασης. Ακόμη, αλλάζουν οι ώρες check in – check out που εφεξής μετακινούνται στις 11.00 και στις 15.00, αντίστοιχα.

Η συζήτηση, πάντως, που ακολούθησε ήταν έντονη και ουσιαστική. Μετά από παρατηρήσεις που έγιναν, ο κ Καλαμάκης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα όλων να υπάρξει μια συνοπτική κωδικοποίηση των βασικών υγειονομικών μέτρων σε έναν συνοπτικό ΟΔΗΓΟ ΧΡΗΣΗΣ. Ενώ, επίσης δεσμεύτηκε να μεταφέρει το πιεστικό αίτημα όλων να προβλεφθεί μια ΦΟΡΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΕΛΑΤΗ για κάθε κατάλυμα και ακόμη μια επίσημη ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ καταλύματος, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των Τουριστικών Πρακτόρων να προσελκύσουν πελάτες, ιδιαίτερα από το εξωτερικό αλλά και όχι μόνο.  

Διαβάστε επίσης

Ο Γιάννης Σμαραγδής στην Αίγινα: Αποκλειστική συνέντευξη στη Σίλα ΑλεξίουΑίγινα

 «Αν θέλει ο Θεός και ο Καποδίστριας, που μας βλέπει από εκεί ψηλά, η ταινία θα γίνει…»   Της Σίλας Αλεξίου -     Στην Αίγινα, τον τόπο όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας ορκίστηκε ως πρώ...

Ξαναζεί η παραλία της ΑίγιναςΑίγινα

  Οι  εικόνες της  άδειας και ερημικής παραλίας  ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Έτσι  ευχόμαστε και ελπίζουμε. Τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν τη Δευτέρα  25 Μαΐου και στην Αίγινα δίν...

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχου Αττικής σε  έργα και δράσεις της Περιφέρειας στην ΑίγιναΑίγινα

  Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής που εκτελούνται στο νησί της Αίγινας.    Συγ...