ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους επιστρέφουν στο σπίτι τους, στο Κυβερνείο της Αίγινας.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ιδιαίτερη ημέρα για την Αίγινα. Τα Ιστορικά Αρχεία, που όσο διαρκούσαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στο κτίριο του Κυβερνείου, βρίσκονταν στο Δημοτικό Σχολείο του Βαθέος, επέστρεψαν  στο «σπίτι»  τους. Με ειδική αποστολή και κάτω από τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας ο όγκος των αρχείων μεταφέρθηκε στο Κυβερνείο και παράλληλα τα βιβλία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης που ήταν αποθηκευμένα μέσα σε κοντέϊνερ στην αυλή του Κυβερνείου, μεταφέρθηκαν στο Βαθύ.

Η είδηση αναμφίβολα είναι πολύ θετική. Η εξέλιξη των εργασιών θα δώσουν σε λίγο καιρό την ευκαιρία  σε αναγνώστες και ερευνητές, μαθητές και φοιτητές να επισκέπτονται τα Αρχεία και να αντλούν πολύτιμα στοιχεία για τις εργασίες τους, τις έρευνες και μελέτες τους. Μια νέα εποχή ανατέλλει λοιπόν για την Αίγινα από τη στιγμή που ένα όνειρο δεκαετιών παίρνει σάρκα και οστά.  Η συντήρηση  ενός σημαντικού Καποδιστριακού κτιρίου συνυφασμένο με τη Νεότερη Ιστορία  της Ελλάδας και κυρίως τη γέννηση της Νέας Ελλάδας, αλλά και η επαναλειτουργία  των Αρχείων σε σύγχρονες συνθήκες.

Η είδηση δεν πέρασε απαρατήρητη από  τα ηλεκτρονικά sites.

Γράφει σχετικά το THE TOC TIMES OF CHANGE:

Ξεκινά μια νέα περίοδος έντονης προσπάθειας ώστε το Αρχείο να αποδοθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε πλήρη λειτουργία στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον.

Σημαντική στιγμή. Χθες έγινε το πρώτο βήμα. Τα ΓΑΚ της Αίγινας επιστρέφουν, μετά από χρόνια, στο «σπίτι» τους, στο κτήριο του Κυβερνείου.

Ένα κτήριο υψηλού συμβολισμού, το οποίο με την πολύτιμη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται να προστεθεί στον ιστό των κτηρίων των ΓΑΚ που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες ειδικές συνθήκες λειτουργίας.

Οι εργασίες αποκατάστασης έκρυβαν εκπλήξεις. Εκτός από την αποκάλυψη του περιβάλλοντα χώρου, όπου η ανασκαφή ανέδειξε άγνωστες μέχρι σήμερα αρχαιότητες, προστέθηκε η πρόσφατη ανακάλυψη ενός ψηφιδωτού εντός του κτηρίου.

Σύμφωνα με την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας εύρημα για το νησί της Αίγινας. Η συμβολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε όλη τη διάρκεια του έργου υπήρξε πολύ σημαντική και περιμένουμε ανυπόμονα τις επίσημες ανακοινώσεις της για το σύνολο των ευρημάτων.

Το πρώτο βήμα έγινε. Ξεκινά μια νέα περίοδος έντονης προσπάθειας ώστε το Αρχείο να αποδοθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε πλήρη λειτουργία στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον.

Οι φωτογραφίες από το site THE TOC

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο Παναγιώτης Κουκούλης στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της ΑίγιναςΑίγινα

Ο πρώην δήμαρχος Αίγινας και σημερινός Δημοτικός Σύμβουλος  κ.Παναγιώτης Κουκούλης ορίστηκε τακτικό μέλος στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης του έργου: ...

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΙΓΙΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ» για την απώλεια της Κατερίνας ΧάρακαΑίγινα

Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ιωάννης Ζορμπάς ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΙΓΙΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ» και τα μέλη της εκφράζουν τη θλίψη τους για την απρόσμενη και πρόωρη απώλεια του μέ...

Καταρρέει στην Αίγινα το υπέροχο Καποδιστριακό κτίριο που ανήκει στο υπουργείο ΠαιδείαςΑίγινα

Τώρα που πλησιάζει ο καιρός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 έρχονται στο φως και κτίρια-ορόσημα που σηματοδοτούν την απαρχή του νεότερου ελληνι...