ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλαγές στις επετειακές εκδηλώσεις της 28η Οκτωβρίου στην Αίγινα

Με αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ότι έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, δημοσίευσε ο Δήμος Αίγινας το πρόγραμμα  των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας και την πλατεία Εθνεγερσίας αλλά και το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου, οι φετινές εκδηλώσεις κατανέμονται σε δύο ημέρες, Κυριακή παραμονή της επετείου και ανήμερα Δευτέρα.
  Οι παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων που παρουσιάζονταν  συνήθως μετά την παρέλαση, φέτος αποκτούν δική τους ώρα, μέρα και τόπο. Έτσι σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρόγραμμα των παραδοσιακών χορών θα παρουσιαστεί την Κυριακή στις 11.30 το πρωί στην παλαιά προβλήτα.
   Το πανηγυρικό της ημέρας τη Δευτέρα δεν θα εκφωνήσει εκπαιδευτικός αλλά μαθητής Λυκείου! 
 Αυτό που διαφοροποιεί επίσης τις φετινές εκδηλώσεις είναι η βράβευση των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα λάβει χώρα την Δευτέρα και ώρα 12.45 μ μ. μετά  την παρέλαση στην ανακαινισμένη αίθουσα  του παλαιού Δημαρχείου.
  Τέλος στους χώρους  του παλαιού Δημαρχείου παρουσιάζονται φωτογραφίες και τεκμήρια  των Αιγινητών αγωνιστών της εποποιΐας του '40.


Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην έδρα του Δήμου, όσο και στις Κοινότητες και έχουν ως εξής:

 

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – Ημέρα Σάββατο
Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών κτιρίων, Νομικών Προσώπων, Τραπεζών, καταστημάτων και οικιών του Νησιού, επίσης των πλοίων και όλων των ελλιμενισμένων σκαφών στα λιμάνια της Αίγινας, Σουβάλας, Πέρδικας και Αγίας Μαρίνας.

27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – Ημέρα Κυριακή
Εκδήλωση με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους κάτωθι Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αίγινας: Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος, Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «Ο Καποδίστριας», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Ασωμάτων και Κοντού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης και Σύλλογος Γυναικών Αίγινας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Προβλήτα στις 11:30 π.μ.

 

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 – Ημέρα Δευτέρα
ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ
Ωρα 07:00 : Με φροντίδα των Εφημερίων των Ενοριών θα χτυπήσουν οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.
Ωρα 07.00 : Επαρση σημαίας στον ΝΟΑ με τη φροντίδα του κ. Λιμενάρχη. Η υποστολή θα γίνει στις 18.30 κατά την ίδια τάξη.
Ωρα 09:30: Συγκέντρωση των εκπροσώπων των Δημοτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών στο Παλαιό Δημοτικό Κατάστημα Αίγινας (Χρ. Λαδά 1) και ομαδική μετάβασή τους στον Μητροπολιτικό Ναό.
Ωρα 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό. Προσέλευση επισήμων και αντιπροσωπείες Σχολείων με την σημαία τους. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από μαθητή του Γενικού Λυκείου Αίγινας.
Ωρα 11:00: Μετά το τέλος της Δοξολογίας, οι εκπρόσωποι των Αρχών και του Κλήρου, οι μαθητές των Σχολείων και οι πολίτες, θα μεταβούν στην Πλατεία Εθνεγερσίας (Ηρώο Πεσόντων).
Θα ψαλεί Τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον κ. Δήμαρχο, τις Τοπικές Αρχές, τις Πολιτικές Οργανώσεις, τους εκπροσώπους Φορέων, Συλλόγων και Σχολείων.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και κατόπιν θα παιανίσει o Εθνικός Ύμνος από την μπάντα του Συλλόγου ΜΟΎ.Σ.Α.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των Αρχών και του Κλήρου θα μεταβούν στην Παλαιά Προβλήτα για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.
Ωρα 12:00: Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Εθνεγερσίας και δια μέσου της Λεωφόρου Δημοκρατίας θα τερματίσει στον χώρο μπροστά από το Δημοτικό Στάδιο Αίγινας.
Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Θεόδωρος Λορέντζος, εκπαιδευτικός.
Ωρα 12:45: Bράβευση επιτυχόντων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην ανακαινισμένη αίθουσα του Α΄ ορόφου του Παλαιού Δημαρχείου, όπου εκτίθενται τεκμήρια των Αιγινητών αγωνιστών στην εποποιία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις Κοινότητες Βαθέος, Κυψέλης, Μεσαγρού και Πέρδικας, η Εθνική μας Επέτειος θα εορταστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουν τα αντίστοιχα Συμβούλια.
Στις εκδηλώσεις αυτές θα παρευρεθεί εκπρόσωπος του κ. Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα Σχολεία των Κοινοτήτων μπορούν μετά την Δοξολογία των Τοπικών Ενοριών και την κατάθεση στεφανιών να λάβουν μέρος στην κεντρική παρέλαση.
Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων, Οργανώσεων, Κομμάτων κλπ προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι να το δηλώσουν στον Τελετάρχη κ. Θεόδωρο Λορέντζο μέχρι την 25-10-2019, ημέρα Παρασκευή στα τηλέφωνα 22970 22252 (πρωί) και 22970 26269 (απόγευμα) ή στο Γραφείο Δημάρχου στο τηλέφωνο 22973 20013

Διαβάστε επίσης

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην συνοικία της «Ξερής Ελιάς» πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου ΔημητρίουΑίγινα

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου στην συνοικία της «Ξερής Ελιάς» πανηγυρίζει την μνήμη του Αγίου Δημητρίου. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις "Δημήτρια Ύδρας" αρχίζουν την Παρασ...

Τα πηγάδια της ΠέρδικαςΑίγινα

Με τα πηγάδια από τα οποία γινόταν η ύδρευση της Πέρδικας Αίγινας, πριν γίνει το υδραγωγείο, ασχολήθηκαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Πέρδικας στα πλαίσια της ...

Φωταγώγηση του παλαιού Δημαρχείου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστούΑίγινα

Ο Οκτώβριος αποτελεί παγκοσμίως μήνα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, επιθυμώντας να διαδώσει για ακόμη μία χρονιά το σωτήριο μ...