ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση και προτάσεις για την Τουριστική προβολή της Αίγινας με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη

Εκδήλωση για την «Τουριστική προβολή και Αναβάθμιση του Τουριστικού προϊόντος της Αίγινας» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρα 17.00 με πρωτοβουλία  της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας.

 

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία  της πόλης της Αίγινας, το ξενοδοχείο Brown όπου στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί πολλοί επώνυμοι επισκέπτες της Αίγινας, και έχει συμβάλει με τη λειτουργία  του στην προβολή και τουριστική ταυτότητα  του νησιού.

 

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο Γενικός  Γραμματέας του Ε.Ο.Τ κ. Δημήτρης Φραγκάκης πλαισιωμένος από συνεργάτες  του, ενώ από την πλευρά του Δήμου παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Νίκος Πτερούδης οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Κουκούλη, Νεκτάριος Λεούσης, Αντώνης Ντελής, Παναγιώτης Ηλίας και Αγής Μαρμαρινός, καθώς και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσαγρού  Μανώλης Λεούσης και Πέρδικας Παναγιώτης Μούρτζης.

 

Ο κ. Φραγκάκης στην ομιλία του επεσήμανε τους στόχους που πρέπει να θέσει η Αίγινα για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο τουρισμός είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είπε.

 

«Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να μην εξαρτάται από τους tour operators. Η ζήτηση για το 2020 παραμένει σταθερή, ενώ θα πρέπει η  Αίγινα να κινηθεί στην κατεύθυνση της μοναδικότητας  του τόπου, της αξιοποίησης και προβολής των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων, αλλά  και της αξιοποίησης της εμπειρίας  του επισκέπτη – τουρίστα που θα γίνει ο καλύτερος πρόξενος και διαφημιστής της Αίγινας,» τόνισε.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας  κ. Σταύρος Καλαμάκης, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση, ανέγνωσε 46 προτάσεις που θα βοηθήσουν, όπως υποστήριξε  την περαιτέρω τουριστική προβολή της Αίγινας.

 

Ανάμεσα στις προτάσεις  που κατέθεσε είναι ο φωτισμός του ναού της Αφαίας και η πλακόστρωση και ο φωτισμός της αρχαίας Ατραπού (οδός Αφαίας – Αγίας Μαρίνας), η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Μουσείων, η ένταξη της Αίγινας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αθήνας, η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η καλύτερη λειτουργία  του ΚΤΕΛ Αίγινας, τα λιμενικά έργα, η σήμανση δρόμων και κτιρίων, η λειτουργία Τουριστικού γραφείου Πληροφοριών στο λιμάνι της Αίγινας, αποκατάσταση όψεων κτιρίων και καταστημάτων της παραλίας, συγκρότηση αντιπυρικού σχεδίου και ανάγκη δρομολόγησης πλοίου στην Αγία Μαρίνα όλο το χρόνο.

 

«Πρέπει να αποφασίσετε που εντάσσεται η Αίγινα. Στη χερσαία ή την νησιωτική Ελλάδα. Γιατί αν εντάσσεται στη νησιωτική Ελλάδα –όπως είναι το σωστό- δεν απολαμβάνει κανένα τέτοιο προνόμιο,» τόνισε κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Καλαμάκης.

 

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, οι ξενοδόχοι που αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, καθώς και ο πλοιοκτήτης Γιάννης Λεφάκης, από την πλευρά της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού.

 

Στην παρέμβαση του ο κ. Λεφάκης αναφέρθηκε στις  τριτοκοσμικές –όπως τις χαρακτήρισε- εικόνες κατά την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, καθώς δεν υπάρχουν χώροι αναμονής και σκίαστρα. Ενημέρωσε ότι τα δρομολόγια των πλοίων είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο για διάστημα ενός μήνα και εν προκειμένω έως το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης σημείωσε την έλλειψη πεζόδρομων ακόμα και πεζοδρομίων από το λιμάνι έως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ένα μειονέκτημα της Αίγινας στο οποίο αναφέρθηκαν και πολλοί άλλοι ομιλητές.

 

Εξίσου σημαντική ήταν και η παρέμβαση του κ. Νεκτάριου Λεούση, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αίγινας από την Κολώνα μέχρι τον κινηματογράφο  Ακρογιάλι.

 

Στη δευτερολογία  του ο κ. Φραγκάκης επανέλαβε τη μεγάλη σημασία που έχει  για την Αίγινα, η κοντινή απόσταση που τη χωρίζει από την Αθήνα, το γεγονός ότι το νησί είναι γνωστό και ότι διαθέτει ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο όπως είναι αυτός της Αφαίας.

 

Ωστόσο ο κ. Καλαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας, διατύπωσε με παράπονο μια πραγματικότητα: Το γεγονός ότι στην τουριστική προβολή της χώρας μας, διαχρονικά, δεν εντάσσονται τα νησιά του Σαρωνικού.

 

Τέλος, τονίστηκε  η ανάγκη ενός σχεδίου για μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού, που στην Αίγινα ήδη έχει ξεκινήσει με  τον καθαρισμό και τη σήμανση πολλών μονοπατιών.

Η συνάντηση, όπου σημειώθηκε η απουσία του νέου δημάρχου Αίγινας Γιάννη Ζορμπά, αξιολογείται ως ιδιαιτέρως  θετική, αν υπολογίσουμε ότι πραγματοποιήθηκε την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στο τέλος της τουριστικής περιόδου και πριν από την έναρξη της επόμενης.

 

Οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια καλύτερη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αίγινας, ωστόσο υπήρξαν και θέματα πολύ σημαντικά τα οποία δεν αναφέρθηκαν, όπως:

  1. Η αξιοποίηση και προβολή των Καποδιστριακών Κτιρίων. Η Αίγινα είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που έχει κτίρια που έφταιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  2. Η επαναλειτουργία τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο ΙΕΚ Αίγινας που φέτος δεν θα λειτουργήσει (!)
  3. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, και η συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση των ανθρώπων παλαιότερων και νέων που ασχολούνται με τα τουριστικά επαγγέλματα
  4. Η αισθητική αναβάθμιση πολλών περιοχών.

 

Ασφαλώς τα θέματα που «έπεσαν στο τραπέζι», αλλά και τα ζητήματα τα οποία δεν τονίστηκαν, δεν άπτονται εξ ολοκλήρου των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ. Η συνάντηση ωστόσο, αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία να διατυπωθούν  τα προβλήματα της Αίγινας ενώπιον ενός κατ’εξοχήν αρμόδιου για τον Τουρισμό, όπως είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ.

Διαβάστε επίσης

 «Κάποτε στον Πειραιά», παρουσίαση βιβλίου το Σάββατο στο Λαογραφικό Μουσείο ΑίγιναςΑίγινα

Μια βαθιά βουτιά στον παλιό Πειραιά υπόσχεται στον αναγνώστη του το βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη: «Κάποτε στον Πειραιά» που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινα...

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για τους κάδους των σκουπιδιών στην ΚυψέληΑίγινα

Μια εξαιρετική πρωτοβουλία είχε ο Πρόεδρος  της Κοινότητας της Κυψέλης. Τοποθέτησε  μια καλαίσθητη "περίφραξη" στους δύο κάδους σκουπιδιών που βρίσκονται κάτω από το κοιμητήριο της...

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της ΑίγιναςΑίγινα

Με παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών -  Γ. Πατούλης: «Μετά από πολλά χρόνια ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός έργου ...