ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπήτρου για την "Παχεία Ράχη"

Στα πλαίσια  των προ- φεστιβαλικών εκδηλώσεων  της 11ης γιορτής Φιστικιού, πραγματοποιήθηκε η  παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γιώργου Μπήτρου, «Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι άγιοι»,  την Κυριακή 18 Αυγούστου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.  

 

Φίλοι του χωριού της Παχείας Ράχης αλλά και της Αίγινας και των ομιλητών στο πάνελ, κατέλαβαν από νωρίς τις θέσεις μέσα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, δημιουργώντας μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα.

 

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κ. Καλόφωνος Γεώργιος ιστορικός - βυζαντινολόγος, ο κ. Μιχάλης Παρασκευόπουλος δρ. Θεολογίας και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ο αρχιτέκτων κ. Βασίλης Γρηγοριάδης. Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο κ. Σταύρος Γεννίτσαρης.

 

Ο κ. Γ. Καλόφωνος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του συγγραφέα, στη δομή και το ύφος του βιβλίου, κάνοντας μια γενική παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου. Ο κ. Γ. Καλόφωνος έκανε εύστοχες παρατηρήσεις για τα θέματα του περιβάλλοντος στην περιοχή και γενικά στην Αίγινα, αλλά και ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ο κ. Μ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην παιδεία και τη θρησκευτική ζωή του οικισμού, κάνοντας αναφορές στους δασκάλους, στους ιερείς που διακόνησαν το χωριό αλλά και στις ελλείψεις που επεσήμαναν οι νέοι της εποχής εκείνης προς τις αρχές του νησιού.

 

Τέλος ο κ. Β. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική του οικισμού, κάνοντας προτάσεις  για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ζωής του χωριού και την ανάδειξή του.

 

Ωστόσο το ενδιαφέρον μονοπώλησε το 15λεπτο βίντεο στα δρομάκια του χωριού με τις κυρίες Μαργαρώνη, τελευταίες Παχιοραχίτισσες να ξεναγούν, να θυμούνται και να αναπολούν τα περασμένα και τις δυσκολίες  της ζωής στο χωριό μέχρι τα μέσα  του 20ου αιώνα, καθώς και τη μοναδική μόνιμο κάτοικο του χωριού κ. Γιαννούλα Τζίτζη.

 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δ. Μούρτζης, ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Θεριανός, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Κ. Σαλπέα, η πρόεδρος του Φ. Φιστικιού κ. Δ. Σακκιώτη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Φ. Τζίτζης, Π. Μεθενίτης, Αντ. Ντελής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αίγινας κ. Δ. Καραγιάννης, οι πρώην πρόεδροι του Φ. Φ. κ. Φλώρα Αλυφαντή (πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας)  και Μ. Κουκούλη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχείας Ράχης κ. Βίλμα Σινάνογλου, ο Διευθυντής του Τζανείου Γυμνασίου κ. Γ. Φρυλίγκος, ιερείς, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εφημέριος  της Παχείας Ράχης παν. αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος, η πρόεδρος του Π. Συλλόγου του χωριού κ. Β. Σινάνογλου και ο Δήμαρχος Αίγινας Δ. Μούρτζης.

 

Ανάμεσα στους εκατοντάδες  των θεατών και η κ. Κωνσταντίνα Μαργαρώνη μια από τις τελευταίες κάτοικους της Παχείας Ράχης.

 

Φωτογραφίες  από την κ. Μαίρη Κουκούλη και κ. Δ. Παπαλεονάρδο

Διαβάστε επίσης

Το Σάββατο 31 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων της ΑίγιναςΑίγινα

Το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 19:30 στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας (Χρήστου Λαδά 1, Αίγινα) θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Π...

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Νόνης Δούνια για το πρόβλημα ρευματοδότησης στην ΑίγιναΑίγινα

Το σοβαρό πρόβλημα με τις υπερτάσεις και τις υποτάσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχει σε πολλές περιοχές της Αίγινας, όπως το Σφεντούρι, την Πέρδικα, τον Μαραθώνα, τη Βρόχεια,...

Κώστας Γαλάνης in memoriamΑίγινα

Οι ελιές και τα αρμυρίκια στο δροσερό κήπο της οικίας Κρητικού στα Πλακάκια στάθηκε το ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι οικογένειες Γαλάνη και Κ...

Θερινό Σχολείο Φυσικής από τον Δημόκριτο και την Ενωση Φυσικών στο Γενικό Λύκειο ΑίγιναςΑίγινα

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας των Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡIΤΟΣ σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποιούν το Θερινό Σχολείο για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου στην Αίγινα  26-...