ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκινητική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν στο 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

Ήταν μια πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν». Οι θεατές από νωρίς προσήλθαν και γέμισαν την αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Οι μνήμες και η νοσταλγία των αλησμόνητων πατρίδων για άλλη μια φορά ήταν η αφορμή. Οι καημοί και τα πάθη ενός ξεριζωμένου λαού που επιμένει να μην ξεχνά, αλλά να ματώνει σε κάθε ευκαιρία θύμησης. Τα αρώματα και οι γεύσεις μιας παντοτινής Ελλάδας, της μάνας του πολιτισμού. Οι εικόνες της προσφυγιάς, του κατατρεγμού, του αγώνα για επιβίωση σε έναν καινούργιο τόπο, φορώντας ακόμα κι ένα μόνο παπούτσι.

 

«Μια ζωή πόλεμος, αλλά Δόξα τω Θεώ»

 

Με αυτή τη φράση κλείνει το μεγάλο αυτό θεατρικό έργο που συγκλόνισε  τους εκατοντάδες των θεατών το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

 

Η Χριστίνα Αλεξανιάν κατόρθωσε να ταξιδεύσει τους θεατές της από την Προύσσα, στην Κιουτάχεια, στη Σμύρνη, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στην Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά. Κι αυτό το ταξίδι έκρυβε πολύ δάκρυ, αρκετό πόνο, χαρά και ελπίδα. Μα πάνω από όλα δύναμη ζωής.

 

 

Ερμηνεύοντας  την Ανζέλ Κουρτιάν η κυρία Αλεξανιάν καταγράφει στο θέατρο μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες  των τελευταίων χρόνων. Ένα έργο που ξεκίνησε ως ιδέα  στα παρασκήνια του Θεάτρου του Μείζονος Ελληνισμού, όταν η απόγονος της Ανζέλ Κουρτιάν της χάρισε «Τα τετράδια», στην παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη». Η ιδέα έγινε Θεατρικό έργο που από το Σεπτέμβριο του 2017 περιοδεύει με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, σε Κύπρο και Γαλλία αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές.

 

Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα οι  συνέπειες της εξολόθρευσης των Αρμενίων. Κι εκεί που όλα μοιάζουν να ησυχάζουν και η ζωή να βρίσκει την κανονικότητα της, έρχεται η Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα χρονικό της γενοκτονίας των Αρμενίων, μέσα από τα μάτια ενός κοριτσιού που από τα όνειρά της καρδιάς του φτάνει μέχρι τον απηνή διωγμό, κρατώντας στο χέρι της την καπνισμένη, από τη φωτιά και το μολύβι, κούκλα της.

 

Η Χριστίνα Αλεξανιάν κεντάει στην πιστή ραπτομηχανή της που τη συνοδεύει πάντα επί σκηνής, και συγχρόνως κεντά τα συναισθήματα του θεατή προκαλώντας πότε το γέλιο και πότε το δάκρυ. Η πλοκή του έργου πλουτίζεται από τις όμορφες μουσικές και τα τραγούδια ενώ το οπτικό υλικό καθηλώνει το θεατή με την αλήθεια του.

 

Η ζωή των ανθρώπων, η ζωή μιας πατρίδας μέσα από ένα συναρπαστικό κείμενο, μέσα από μια συγκλονιστική ερμηνεία που κινείται με απίστευτη ισορροπία ανάμεσα στο δάκρυ και το γέλιο αποφεύγοντας εσκεμμένα το μελό.

 

 

Η κυρία Αλεξανιάν απόλυτη κυρίαρχη της σκηνής και των τεχνικών της μέσων κατορθώνει να σταλάξει στη ψυχή του θεατή γλυκές σταγόνες ζωής.

 

«Τα τετράδια  της Ανζέλ Κουρτιάν» ήταν  για το 9ο Φεστιβάλ Θεάτρου μια κορυφαία συνάντηση. Μια παράσταση που συζητήθηκε και θα συζητείται όσο θα περνούν οι μέρες και οι ώρες και θα αναγνωρίζουμε  στο πρόσωπο της Ανζέλ Κουρτιάν την ιστορία μας. Την ιστορία  της Μεγάλης Ελλάδας.

 

Σε ευχαριστούμε Χριστίνα Αλεξανιάν.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουνάδη

Διαβάστε επίσης

Ευχαριστίες της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας για την δωρεά της αρχειοθήκης του Στέφανου ΔραγούμηΑίγινα

Η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας ευχαριστεί θερμά τον κ. Μάρκο Δραγούμη για τη δωρεά της αρχειοθήκης του Στέφανου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1910.   Η οικογένε...

Παρουσίαση βιβλίου: "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστορία, οι άνθρωποι, οι Άγιοι"Αίγινα

Την Κυριακή 18  Αυγούστου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπήτρου:  "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστ...

Με παρέμβαση των βουλευτών Α' Πειραιά & Νήσων Χριστόφορου Μπουτσικάκη και Κώστα Κατσαφάδου  δόθηκε παράταση μέχρι 15 Οκτωβρίου στις πέργκολες της παραλίαςΑίγινα

Με γνώμονα τη σωτηρία της τουριστικής περιόδου αλλά και  να μη ζημιωθούν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στις δεκάδες επιχειρήσεις της παραλίας  της πόλης της Αίγινας, αποφασί...