ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

 Tα εγκαίνια της έκθεσης για το Ψηφιδωτό της Αίγινας

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ – που ανήκε σε αρχαία συναγωγή του 4ου αιώνα μ.Χ. – στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αίγινας την Τετάρτη 7 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας.

 

Την εκδήλωση πλαισίωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης μετά της συζύγου του κας. Δανάης Μιχελάκου Βορίδη, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Οικονόμου που απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μούρτζη, ο κ. Ντάνυ Μπεναρντούτ εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο ραββίνος Αθηνών κ. Γκάμπριελ Νεγρίν και πλήθος κόσμου.

 

 

Στην εκδήλωση μίλησαν η Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων, ο αρχιτέκτονας Δρ. Ηλίας Μεσσίνας που επιμελήθηκε την έκθεση και η κα. Υβέτ Ναχμία Μεσσίνα που συντονίζει την καμπάνια φίλων του ψηφιδωτού.

 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 24 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό στις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας στην Αίγινα.

 

Το ψηφιδωτό της Αίγινας ανήκε σε αρχαία συναγωγή του 4ου αιώνα μ.Χ. και ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα κοντά στον Κρυπτό Λιμένα. Μεταφέρθηκε αργότερα στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας, όπου εκτείθεται σήμερα καθώς στο σημείο που βρέθηκε χτίστηκε το ξενοδοχείο Αύρα στις αρχές του ‘60.

 

 

Πρόκεται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο για την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο - μιας ελληνόφωνης κοινότητας που ζούσε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα. Επίσης, πρόκεται για ένα σημαντικό μνημείο για το νησί της Αίγινας, που μπορεί και αυτό, με τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξή του, να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ψηφιδωτού της Αίγινας ή στην ιστοσελίδα της ECOWEEK (https://ecoweek.org/). Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει βίντεο λήψης drone με τη θέση του ψηφιδωτού. Επικοινωνία στο email aeginamosaic@ecoweek.org

 

Ένα σύντομο ιστορικό για το ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

 

Τον 3ο αιώνα μΧ. Εβραίοι καταφεύγουν στην Αίγινα για να αποφύγουν τις επιδρομές των πειρατών στην ενδοχώρα. Γύρω στο 300-350 μΧ ιδρύουν συναγωγή δίπλα στον Κρυπτό Λιμένα και την τοποθεσία της Κολώνας, στο κέντρο της αρχαίας πόλης της Αίγινας. Η κοινότητα ασχολείται με την βαφή υφασμάτων και ευημερεί τόσο που μπορεί να καταβάλει αρκετές δωρεές ώστε να χτιστεί μία λαμπρή συναγωγή με ένα εξαιρετικής ποιότητας ψηφιδωτό με γεωμετρικά σχήματα. Η συναγωγή λειτουργεί μέχρι τον 7ο αιώνα μΧ. όταν η κοινότητα θα καταφύγει στην Παλαιοχώρα, όπως και ο λοιπός πληθυσμός του νησιού. Εκεί θα ιδρύσει νέα συναγωγή, δίπλα στις δεκάδες εκκλησίες της Παλαιοχώρας σε σημείο που παραμένει άγνωστο. Παλαιότερα, στην Παλαιοχώρα βρέθηκε επιγραφή της συναγωγής αλλά έχουν χαθεί τα ίχνη της. Σε αυτό το σημείο χάνονται και τα ίχνη της κοινότητας.

 

 

Το 1829 ο γερμανός αρχαιολόγος Ludwig Ross, πρώτος καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που ίδρυσε ο βασιλιάς Όθωνας, ανακάλυψε το ψηφιδωτό, το οποίο σωζόταν ακόμη σχεδόν ανέπαφο δίπλα στο λιμάνι. Το ψηφιδωτό περιλάμβανε δύο επιγραφές στα ελληνικά, που αναφέρονταν στον Θεόδωρο αρχισυναγωγό ο οποίος έχτισε τη συναγωγή ‘εκ θεμελίων’. Το ψηφιδωτό μελέτησαν και άλλοι αρχαιολόγοι, ενώ το 1928 ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Eleazar Lipo Sukenik, που μελέτησε και δημοσίευσε εκτενώς την αρχαιολογία των συναγωγών του Ισραήλ, ήρθε στην Αίγινα για να μελετήσει και ίδιος το ψηφιδωτό.

 

Το 1932 η αμερικανή αρχαιολόγος Belle Mazur, υπό την καθοδήγηση του γερμανού αρχαιολόγου Franz Gabriel Welter, βοηθός στο Τμήμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, συνεχίζει τις ανασκαφές αποκαλύπτοντας την αψίδα στον ανατολικό τοίχο της συναγωγής. Στην αψίδα θα φυλλούσε η κοινότητα – κατά την παράδοση - τους ιερούς κυλίνδρους του Νόμου, ενώ στις Λειτουργίες θα κάθονταν τιμητικά στην αψίδα οι πρεσβύτεροι της κοινότητας, όπως απαιτούν οι νόμοι για τη λειτουργία της συναγωγής. Τη δεκαετία του 1960 με την ανοικοδόμηση της Αίγινας, το ψηφιδωτό θα μεταφερθεί στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κολώνας, καθώς στο σημείο που βρέθηκε θα χτιστεί το ξενοδοχείο Αύρα.

 

Σήμερα, εξήντα χρόνια αργότερα, ξεκινάει μια προσπάθεια συντήρησης και προστασίας του ψηφιδωτού, το οποίο με τα χρόνια έχει διαβρωθεί, οι ψηφίδες έχουν αποκολληθεί και παραμένει εκτεθημένο στη βροχή και τη ρετσίνη από τα πεύκα γύρω του.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΑίγινα

Ήταν μια πολυαναμενόμενη θεατρική παράσταση «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν». Οι θεατές από νωρίς προσήλθαν και γέμισαν την αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Οι μνήμες και η νοσταλγ...

image descriptionΑίγινα

Η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας ευχαριστεί θερμά τον κ. Μάρκο Δραγούμη για τη δωρεά της αρχειοθήκης του Στέφανου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας το 1910.   Η οικογένε...

image descriptionΑίγινα

Την Κυριακή 18  Αυγούστου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπήτρου:  "Παχεία Ράχη, ο οικισμός, η ιστ...