ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δήμαρχος Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου στο SM: Να γιατί απαγορεύσαμε το ελεύθερο κάμπινγκ!

 

«Μεγάλες περιοχές του δάσους έχουν μετατραπεί σε τεράστια αποχωρητήρια ... έχουμε βρει απομεινάρια από εστίες φωτιάς… άδειες φιάλες βουτανίου…»

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Μπήτρο

 

«Η αγάπη του κόσμου μας έκανε να δούμε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο τον τόπο μας και μας οδήγησε στην αξιοποίηση και των όσων διαθέτουμε» Αυτή είναι η απάντηση του Δημάρχου στο ερώτημα που του θέσαμε για τις φετινές διακοπές στο Αγκίστρι. Η αφορμή για αυτή την κουβέντα δόθηκε με την απαγόρευση που έθεσε ο Δήμος στην ελεύθερη κατασκήνωση στο δάσος  του νησιού.

 

Ο Δήμαρχος μας εξέθεσε με γλαφυρότητα την κατάσταση και τους λόγους που οδήγησαν το Δήμο στη λήψη αυτής της απόφασης. Παράλληλα απάντησε σε θέματα υγειονομικής ασφάλειας αλλά και υποδομών του νησιού. Μέσα από τα λεγόμενά  του ο συνομιλητής  του καταλαβαίνει αμέσως τον αγώνα  των κατοίκων του «πράσινου» νησιού  να προσελκύσουν επισκέπτες. Ένας αγώνας που δίνετε μέσα από τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων και των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί όπως η δημιουργία μιας επιπλέον μαρίνας για  85 σκάφη.

 

 

 

 

Πρόσφατα ανακοινώσατε την απόφαση σας να σταματήσει το ελεύθερο κάμπινγκ στα δάσος και στις παραλίες του Αγκιστρίου. Πως οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;   Υπάρχει κίνδυνος από την ελεύθερη κατασκήνωση;
 

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των ελεύθερων κατασκηνωτών στο Αγκίστρι, η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

 

Αρκετοί νομίζουν ότι οι έλεγχοι γίνονται επειδή οι κατασκηνωτές «δεν αφήνουν λεφτά στο νησί», όμως δεν αναρωτιούνται για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή των ελεύθερων κατασκηνωτών στο δάσος.

 

Το ερώτημα είναι αν πράγματι σέβονται τη Φύση όσοι κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ στο Αγκίστρι. Μία βόλτα στα κατασκηνωτικά μέρη θα σας πείσει για τον βαθμό που οι κατασκηνωτές αγαπούν την φύση. Μεγάλες περιοχές του δάσους έχουν μετατραπεί σε τεράστια αποχωρητήρια, αποτελώντας έτσι εστία μόλυνσης. Υπάρχουν σκουπίδια σκορπισμένα σε όλη σχεδόν την έκταση του δάσους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έχουμε βρει απομεινάρια από εστίες φωτιάς κάτω από τα πεύκα (πιθανόν για παρασκευή γευμάτων), γόπες από τσιγάρα και άδειες φιάλες βουτανίου. Οι περιοχές αυτές ασφυκτιούν τους καλοκαιρινούς μήνες από κατασκηνωτές, με αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμιση του δάσους και των παραλιών, ενώ συχνά  καταγράφονται παραβατικές συμπεριφορές από τις αρχές. Νομίζω ότι σύμφωνα με όλα τα παραπάνω το Αγκίστρι δεν αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για κατασκήνωση. Εκτός από την περιβαλλοντική μόλυνση ελλοχεύει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς κάθε στιγμή.

 

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ως δήμαρχος του τόπου αναλαμβάνω την ατομική και συλλογική ευθύνη, και ακολουθώ ό,τι ορίζει ο νόμος σχετικά με την παράνομη κατασκήνωση, ώστε να προστατεύσω την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Από πέρυσι έχω συγκαλέσει επανειλημμένα κλιμάκιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με εισαγγελική απόφαση πραγματοποιούμε συλλογικά εντατικούς ελέγχους στις κατασκηνωτικές περιοχές με πρόστιμα και ό,τι άλλο ορίζει ο νόμος.  

 

Η λύση στο ελεύθερο κάμπινγκ δεν είναι η απαγόρευση αλλά η παιδεία και η ατομική ευθύνη. Δυστυχώς, στη χώρα μας υπάρχει μεγάλος δρόμος μέχρι την επίτευξη της καλλιέργειας σε ό,τι σχετίζεται με το κομμάτι της περιβαλλοντικής παιδείας και της συνείδησης. Προς το παρόν οι έλεγχοι κρίνονται αναγκαίοι και επιτακτικοί.

 

 

Θεωρείτε ότι μια τέτοια απόφαση θα αποτρέψει πολλούς να έρθουν στο Αγκίστρι;
 

Το μήνυμα που εκπέμπει το νησί όλα αυτά τα χρόνια είναι ξεκάθαρο: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ»! Πρόκειται και για σύνθημα που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να το περάσουμε στο  κοινό όλον αυτόν τον καιρό.

 

Πέρυσι ο πληθυσμός των ελεύθερων κατασκηνωτών ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτος. Με τους ελέγχους καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τους ελεύθερους κατασκηνωτές και τους κινδύνους που συνεπάγεται όλη αυτή η κατάσταση για το ίδιο το νησί αλλά και για τους κατοίκους του. Φέτος θα πραγματοποιηθούν περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι με σκοπό την οριστική απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης στο Αγκίστρι. Το ζήτημα στην ουσία είναι η προστασία, όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά ακόμα και των ίδιων των κατασκηνωτών και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους ελεύθερους κατασκηνωτές με αποτέλεσμα να μένει η εικόνα ενός «αφιλόξενου» νησιού. Η ατομική και η συλλογική προστασία είναι αυτό που διακυβεύεται στην ουσία και αυτό προσπαθούμε να διαφυλάξουμε με τη στάση μας αυτή.

 

 

Ποιες οι προβλέψεις σας για την τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού;

 

Η οικονομία του νησιού μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και επηρεάζεται άμεσα από οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες. Όπως με έχουν ενημερώσει οι επιχειρηματίες του νησιού μας, υπάρχει μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τουρίστες του εξωτερικού. Ωστόσο, θεωρώ ότι εξαιτίας της εγγύτητας του νησιού με την πρωτεύουσα, της καλής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, της ποιότητας των τουριστικών εγκαταστάσεων, την υπευθυνότητα των επιχειρηματιών να ακολουθούν τους νέους υγειονομικούς κανόνες και του φυσικού πλούτου, το νησί θα αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό για διακοπές αρκετών τουριστών και φέτος.

 

 

 Είναι έτοιμο το Αγκίστρι να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα κορονοϊού;

 

Το νησί διαθέτει 3 αγροτικά ιατρεία που επανδρώνονται από 2 αγροτικούς ιατρούς και νοσηλευτές. Έχει προβλεφθεί η ύπαρξη εξοπλισμένου χώρου απομόνωσης σε περίπτωση  κρούσματος με σκοπό την παραμονή του ασθενούς σε ασφαλές μέρος μέχρι τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ το λιμενικό σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα άμεσης μεταφοράς ασθενούς σε νοσοκομείο της Αθήνας.

 

 

 Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από τους χώρους εστίασης και τα ξενοδοχεία;

 

Στη δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού καλούμαστε όλοι να δείξουμε ατομική ευθύνη στην εξάπλωσή του, τηρώντας τους κανόνες που όρισε η πολιτεία για την εμπόδιση της εξάπλωσής του. Οι επιχειρηματίες του νησιού μας, στέκονται υπεύθυνα απέναντι στο πρόβλημα και προσαρμόζονται στις νέες εξελίξεις, τηρώντας πιστά τα μέτρα, ώστε το νησί μας να συνεχίσει να είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στο Αγκίστρι σημαντικά έργα υποδομής – όπως το λιμάνι στη Σκάλα ή η έναρξη του έργου για την ανέγερση καινούριου κτιρίου για το Γυμνάσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο έργο σε εξέλιξη ή κάποιο που προγραμματίζετε;

 

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Γυμνάσιο – Λύκειο Αγκιστρίου. Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να ξεκινήσει η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης με συστήματα τηλεμέτρησης, ελέγχου διαρροών και ποιότητας νερού με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος ύψους € 1.500.000,00. Ακόμη, μέσω του ίδιου προγράμματος πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση των τριών παιδικών χαρών, έργο που το κόστος του ανέρχεται στο € 130.000,00. Ένα ακόμα έργο που έχει δρομολογηθεί να πραγματοποιηθεί είναι η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και δικτύων του νησιού με κόστος € 5.700.000,00. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής πρόκειται να επεκταθεί ο λιμένας Μεγαλοχωρίου και να κατασκευαστεί μαρίνα 85 θέσεων στο Μεγαλοχώρι με συνολικό κόστος € 2.000.000,00. Τέλος, σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν ασφαλτοστρώσεις σε όλους τους οικισμούς του νησιού από ιδίους πόρους κόστους € 400.000,00.

 

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Αγκίστρι συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιας οργανωμένης τουριστικής προβολής από τον Δήμο ή οφείλεται σε άλλους λόγους;
 

Είναι γεγονός ότι το Αγκίστρι κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο αριθμό επισκεπτών. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ένας διαρκής αγώνας εξέλιξης του νησιού μέσω της συνεργασίας των επιχειρηματιών και του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματίες του νησιού βελτιώνουν τις τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του τουριστικού κοινού και προσπαθώντας να προσαρμοστούν σε αυτές, διατηρώντας παράλληλα και την ταυτότητα του τόπου. Ο Δήμος από τη μεριά του φροντίζει για τη βελτίωση της γενικής εικόνας του νησιού. Θεωρώ ότι το νησί έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών αφενός από την τουριστική προβολή στα socialmedia, τα τουριστικά περιοδικά και την τηλεόραση αφετέρου από τους ίδιους τους επισκέπτες οι οποίοι μεταφέρουν την όμορφη εμπειρία τους και σε άλλα πρόσωπα αφού «αγκιστρώνονται» στο νησί.  

 

 

 Γιατί κάποιος σήμερα να επιλέξει το Αγκίστρι για διακοπές; Τι θα είχατε να του προτείνετε;

 

Το Αγκίστρι, όπως και τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, εδώ και χρόνια έχει αναδειχθεί σε «παραγωγική μηχανή τουρισμού» με «όπλο» του το ελκυστικό ελληνικό καλοκαίρι, τις ωραίες καθαρές παραλίες, το πευκόδασος και τους χαλαρούς ρυθμούς ζωής. Πρόκειται για έναν προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, χαλάρωση και κοσμοπολιτισμό ταυτόχρονα. Απευθύνεται και ανταποκρίνεται εξίσου σε όλους τους τύπους ταξιδιωτών, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα βαλάντια. Δεν υπολείπεται σε τίποτα από οποιοδήποτε ελληνικό νησί, έχοντας παράλληλα το απόλυτο πλεονέκτημα της τοποθεσίας δίπλα στην Αθήνα.

 

Όλος λοιπόν αυτός ο όγκος επισκεπτών λειτούργησε εποικοδομητικά για εμάς εδώ στο νησί, όχι μόνο σε επίπεδο οικονομίας. Όλη αυτή η αγάπη του κόσμου μας έκανε να δούμε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο τον τόπο μας και μας οδήγησε στην αξιοποίηση και των όσων διαθέτουμε. Πράγματα απλά με κύριο άξονα ό,τι πολυτιμότερο έχει το νησί μας, τη φύση και το πράσινο. Στο Αγκίστρι οι επισκέπτες, λοιπόν, εκτός από τις βελτιωμένες εγκαταστάσεις και τις γαστρονομικές απολαύσεις, έχουν την ευκαιρία να βιώσουν και εναλλακτικές δραστηριότητες και εμπειρίες, όπως μία ωραία ποδηλατική διαδρομή μέσα στα πεύκα ή δίπλα στη θάλασσα, ιππασία δίπλα από την λίμνη, πεζοπορία μέσα σε ασφαλή μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος από όπου ασφαλώς θα μπορούν να απολαύσουν την υπέροχη θέα του νησιού από ψηλά. Ακόμη για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και της περιπέτειας υπάρχει η δυνατότητα να ανακαλύψουν τον θαλάσσιο βυθό με καταδύσεις ή να επισκεφθούν τις απομονωμένες παραλίες του νησιού με καγιάκ, SUP, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο ή πλωτό σκάφος. Για δράση, λοιπόν, αλλά και για χαλάρωση, για ωραίες βόλτες αγκαλιά με τη φύση αλλά και για μια εμπειρία νησιώτικη και καλοκαιρινή, γι’ αυτά όλα είναι το Αγκίστρι. Η μοναδική του ταυτότητα και η μοναδική εμπειρία που αυτή εξασφαλίζει είναι όσα υπόσχεται και όσα καταξιώνουν τον τόπο μας, το Αγκίστρι.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Αίγινα και Αγκίστρι, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Μέθανα Αίγινα

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της Αίγινας και του Αγκιστρίου προκάλεσε το μεσημέρι της Παρασκευής 24/7, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 14:00 πάνω από την λουτρόπολ...

Η Περιφέρεια Αττικής για το ελεύθερο κάμπινγκ στο Αγκίστρι: Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ανομίαςΑΓΚΙΣΤΡΙ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 22/06/2020 από την Δ/ΝΣΗ ΎΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΎ ΕΛΕΓΧΟΎ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΎΓΙΕΙΝΗΣ Π.Ε. ΠΕΙ...

Ψεκασμοί προνυμφοκτονίας από ξηράς και αέρος τον Ιούλιο στα νησιά και την ΤροιζηνίαΤΡΟΙΖΗΝΑ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Καταπολέμηση κουνουπιών στην Περιφέρειας Αττικής για τα έτη 2018-20», σας γνωστοποιούμε ότι ο 8ος κύκλος επίγειων εφαρμογών και ο 5ος κύκλο...

Δήμαρχος Αγκιστρίου, Ι. Αθανασίου: "Ρητή η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ"ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Αποφασισμένος να πατάξει το ελεύθερο camping εμφανίζεται ο Δήμος Αγκιστρίου για φέτος το καλοκαίρι.    Ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για free camping που βρίσκεται μία ανάσα...

Προκηρύχθηκαν τα δημόσια έργα του προγράμματος «Αλιεία & Θάλασσα» του Δικτύου Νήσων ΑττικήςΕλλάδα

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει για το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, με την έναρξη υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης Δημοσίων Επενδύσεων για την Αειφόρο Ανάπ...