Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που εορτάζεται στις 18 Μαΐου 2025 με θέμα «Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζει τον πολυδιάστατο ρόλο των μουσείων στον σύγχρονο κόσμο. Όπως τονίζει, τα μουσεία καλούνται να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις, εξελισσόμενα παράλληλα με την κοινωνία, ώστε να παραμένουν επίκαιρα και επιδραστικά.
«Τα μουσεία πρέπει να ενσωματώνονται στην καθημερινότητα και τον δημόσιο διάλογο, προσφέροντας εκπαίδευση, έμπνευση και γνώση, ενώ παράλληλα καλλιεργούν συναισθήματα και ενσυναίσθηση», σημειώνει η υπουργός. «Η επιτυχία τους εξαρτάται από την ικανότητά τους να συνδυάζουν λειτουργική αποτελεσματικότητα, βιωσιμότητα και προσαρμοστικότητα, με γρήγορα αντανακλαστικά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων στρατηγικών. Αυτό απαιτεί ευελιξία, τόλμη, γνώση και ακριβή αξιολόγηση του περιβάλλοντός τους μέσω αξιόπιστων διαδικασιών αυτοαξιολόγησης».
Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Πολιτισμού εισήγαγε το 2020 το Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων, δημιουργώντας ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών μουσείων. «Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που παρέχει τεχνογνωσία και πόρους, βοηθώντας τα μουσεία να εντοπίσουν αδυναμίες, να υιοθετήσουν καλές πρακτικές και να υλοποιήσουν δράσεις εκσυγχρονισμού», εξηγεί η Μενδώνη.
Ένα αναπτυσσόμενο μουσειακό τοπίο
Από το 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει παραδώσει στην ελληνική κοινωνία 26 νέα ή πλήρως ανακαινισμένα μουσεία, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσα στη Χαλκίδα, το Διαχρονικό Μουσείο Τήλου, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών, καθώς και μουσεία σε Δήλο, Σαμοθράκη, Κρήτη και Κεφαλονιά.
Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα για την ίδρυση ή επανέκθεση 28 ακόμη μουσείων, με σταδιακή ολοκλήρωση από το 2025 έως το 2028. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, το Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, τα τρία μουσεία στο Τατόι, καθώς και μουσεία σε Άργος, Χάλκη, Αγαθονήσι, Σπάρτη, Νάξο και αλλού. Επιπλέον, μελετώνται 20 ακόμη μουσεία, με κορυφαίο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
«Δημιουργούμε μουσεία που απευθύνονται στο νου και την ψυχή, ανοιχτά, προσβάσιμα και συμπεριληπτικά, τα οποία αποτελούν κρίσιμους αναπτυξιακούς πόρους για την κοινωνία», καταλήγει η υπουργός, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για ένα δυναμικό και βιώσιμο μουσειακό μέλλον στην Ελλάδα.