Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1906 όταν στο Brant Rock της Μασαχουσέτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση από τον Reginald Fessenden. Στην πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή διαβάστηκε απόσπασμα της Βίβλου και ακούστηκε το «Άγια νύχτα».
Στην Ελλάδα πιονέρος της ελληνικής ραδιοφωνίας ήταν ο Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Πετρόπουλος. Ο Έλληνας φυσικός στις αρχές της δεκαετίας του ‘20 επέδειξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραδιοφωνικής λήψης στην Εταιρεία Φυσικών Επιστημών, χαρακτήριζε το ραδιόφωνο ως «εντελώς απρόβλεπτη εφαρμογή του ασυρμάτου ή της ραδιοφωνίας, όπως επεκράτησε να λέγεται η άνευ σύρματος μεταβίβασις ήχων».
Το ραδιόφωνο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’30 ήταν το μοναδικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για εκατομμύρια ανθρώπους στο κόσμο. Η ανακάλυψη της τηλεόρασης ήταν η πρώτη πρόκληση για το ραδιόφωνο που κατάφερε να την ξεπεράσει μετατοπίζοντας το βάρος του στην ενημέρωση. Η επόμενη πρόκληση για το ραδιόφωνο είναι η σημερινή εποχή. Η εποχή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δεν κατάφεραν να το επηρεάσουν αλλά αντίθετα το ραδιόφωνο τα χρησιμοποίησε για την περαιτέρω διάδοσή του και γνωριμία του με τη νέα γενιά.
Έτσι καθώς διανύει το δεύτερο αιώνα ύπαρξής του το ραδιόφωνο απέκτησε την δική του παγκόσμια ημέρα το 2011 κατά την 36η σύνοδό της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO και υιοθετήθηκε από την 67η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2012. Ως ημερομηνία εορτασμού ορίστηκε η 13η Φεβρουαρίου, επέτειος της δημιουργίας του Ραδιοφώνου των Ηνωμένων Εθνών το 1946.
Και ένα εμβήματικό έντεχνο τραγούδι για το Ραδιόφωνο...
Στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής
Μουσική: Νότης Μαυρουδής
Πρώτη εκτέλεση: Δημήτρης Ψαριανός