Cheapartweek 2024: Η Ποριώτισσα εικαστικός Δώρα Κώνστα εξερευνά τον χρόνο και την αθανασία στην έκθεση "Οι σκέψεις του Θεού"
Η Ποριώτισσα εικαστικός Δώρα Κώνστα συμμετέχει με σειρά 10 έργων μικρών διαστάσεων (30x40) ιδιαίτερης σημασίας στην ομαδική έκθεση "Οι σκέψεις του Θεού" που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Cheapartweek 2024.
Aπό τις 13 – 23 Δεκεμβρίου. Ζωοδόχου Πηγής 66, Εξάρχεια.
Την έκθεση επιμελείται η Δέσποινα Πανταζή.
Η σειρά των έργων της Κώνστα, που φέρει τον τίτλο "Timeless" αποτελεί μια βαθιά εξερεύνηση της έννοιας του χρόνου, της αθανασίας και της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η καλλιτέχνις, εμπνευσμένη από κλασικούς ποιητές όπως ο Ηράκλειτος, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο T.S. Eliot, δημιουργεί ένα έργο που μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος διαρκώς μεταμορφώνεται και ανανεώνεται. Με τη χρήση ακρυλικών χρωμάτων, η Κώνστα αποτυπώνει την αέναη ροή του χρόνου και την αναζήτηση του ανθρώπου για την αιωνιότητα.
Με τα λόγια της Δώρα Κώνστα
Όπως σημειώνει η ίδια η καλλιτέχνις "Άχρονος ο Βασιλιάς του σύμπαντος μοιράζει χρώματα και διαιωνίζει το άφθαρτο.Δημιουργει τον χρόνο σαν παιδί που χρωματίζει και εύχεται να βασιλεύσει. Ίσως η ανθρωπότητα θα ζούσε ποιο ευτυχισμένη αν ο καθένας διατηρούσε ζωντανό το παιδί που υπήρξε κάποτε.
"Αιών παις έστι πεζών παίζω πεσσεων παιδός η βασιληιη"- Ηρακλειτος.
Εκείνος είναι που δίνει μορφή στην άμορφη ύλη, μας διαπλάθει.
-"Άκουσε ο λόγος είναι των στερνών η φρόνηση, κι ο χρόνος γλύπτης των ανθρώπων παράφορος" Οδυσσέας Ελύτης στο ποίημα "η Μαρίνα των βραχων*
- Ο Γιώργος Σεφέρης με αγωνία αναζητά ως απάντηση στα υπαρξιακά του ερωτήματα την αγάπη. "Που ναι η αγάπη που κόβει τον καιρό μονοκόμματα στα δύο και τον αποσβολωνει". Ο έρωτας είναι εκείνος που σταματά τον χρόνο και απαντά στον θάνατο και την φθορά..
-Ο ποιητης T.S Eliot γράφει για τον χρόνο στα "Τέσσερα Κουαρτέτα"..
-"Χρόνος ο παρών κι ο παρελθων ο χρόνος βρίσκονται μαζί στο μέλλοντα χρόνο.Αν ο χρόνος είναι ένα αιώνιο παρόν,ο χρόνος είναι ανεξαγοραστος."
Ποιο κουμπί και ποιος χρωστηρας μπορεί να σταματήσει τον χρόνο;
Ποιο καλέμι μπορεί να σμιλευσει μια θέση στην αθανασία;
Σκεπτόμενος ο Βασιλιάς άφησε τον χρόνο να ζει διαχρονικά και να ενώνει το παζλ των μικρών θαυμάτων!"
CHEAPARTWEEK 2024 - Οι σκέψεις του Θεού
Η έκθεση “Οι σκέψεις του Θεού” είναι ένα συναρπαστικό σύνολο που συγκεντρώνει τα πολυδιάστατα εικαστικά αφηγήματα των καλλιτεχνών της, με σκοπό να δημιουργήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης και κατανόησης του σύμπαντος και των ισορροπιών της. “Δεν έχει σημασία η γνώμη σου για τη θρησκεία, αν είσαι ένας ένθερμος οπαδός της ή ένας απολογητής της αθεΐας.
Η φράση “οι σκέψεις του Θεού” είναι μία απολαυστική ποιητική έκφραση. Αντιπροσωπεύει, με ένα μεταφορικό τρόπο, τίποτα λιγότερο από την κατανόηση των βαθύτερων και πιο θεμελιωδών νόμων του σύμπαντος. Συγκεκριμένα, η ελπίδα είναι ότι κάποια μέρα θα είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε όλο το καλειδοσκόπιο της ύλης και των φαινομένων που βλέπουμε καθώς κοιτάζουμε γύρω μας, από το πώς πετούν τα πουλιά, για το πώς ένα παγόβουνο επιπλέει, για το πώς καίει ο ήλιος, όπως προκύπτουν από ένα μικρό αριθμό δομικών στοιχείων και ίσως με μία ενιαία δύναμη.”
"Οι σκέψεις του Θεού: Πρακτικά βήματα προς μία Θεωρία των Πάντων", του Don Lincoln, The Physics Teacher Magazine, 2017
Επιμέλεια: Δέσποινα Πανταζή
Συμμετέχουν Όλγα Μαντζουράνη Ανδρικοπούλου, Ειρήνη Αρχοντάκη, Δώρα Κώνστα, Δέσποινα Πανταζή, Σπύρος Ρωμάνος, Χρυσούλα Σκεπετζή
performance Ειρήνη Αρχοντάκη Opposition#not
Επιμέλεια -Οργάνωση George Georg Georgakopoulos Fotini Kapiris

