ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

CITRONNE Gallery – Αθήνα Εγγύτητες και Αποστάσεις - Ομαδική έκθεση: 14 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2022

 

Σήμερα Πέμπτη 14 Ιουλίου η CITROΝΝΕ Gallery εγκαινιάζει στον χώρο της στην Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι 10675 | 4ος όροφος), την νοητή και οργανική συνέχεια της έκθεσης «Εγγύτητες και Αποστάσεις», της οποίας η πρώτη έκδοση παρουσιάζεται μέχρι τις 18 Ιουλίου στην CITROΝΝΕ Gallery στον Πόρο.  Η αθηναϊκή έκδοση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

 

Με αυτές τις δυο εκθέσεις η CITROΝΝΕ Gallery επιχειρεί να παρουσιάσει σε ένα διάλογο που διασχίζει χωρικά σύνορα και ανατρέπει γεωγραφικά και άλλα όρια, καλλιτεχνικές αναζητήσεις της εποχής μας όπως εκφράζονται μέσα από τις φωνές σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

 

Δώδεκα καλλιτέχνες από τρεις ηπείρους -Αμερική, Αφρική και Ευρώπη, οι: Αντώνης Βολανάκης, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cedric Kouame, Αλέκος Κυραρίνης, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνος Φαμέλη, Πάνος Χαραλάμπους, Kwaku Yaro συναντιούνται σε ένα κοινό χώρο με τα έργα τους να αναφέρονται σε εξερευνήσεις που αφορούν ζητήματα καταγωγής, φυλής, φύλου και ταυτότητας στο ολοένα πιο συμπεριληπτικό και ορατό τοπίο της σύγχρονης τέχνης ανανεώνοντας διαρκώς το διάλογο  ανάμεσα σε καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, γεωγραφικές τοποθεσίες και  γενιές.

 

Ο διάλογος αυτός αφορά τον τόπο και τον χρόνο, το ανεξερεύνητο και πλούσιο τοπίο των Βαλκανίων, τις γειτνιάσεις και τις επιρροές του, τις κοινές συνθήκες και τα διαφορετικά ερεθίσματα που δίπλα σε έργα της αφρικανικής σύγχρονης παραγωγής, μας επισημαίνουν τα ζητήματα της καταγωγής και της διακίνησης της τέχνης σήμερα.

 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του δεύτερου τμήματος της έκθεσης «Εγγύτητες και Αποστάσεις» η CITROΝΝΕ Gallery προσκάλεσε σε residency την Αμερικανίδα, βουλγαρικής καταγωγής, εικαστικό Dessislava Terzieva για να δημιουργήσει ένα site-specific έργο με πρώτες ύλες από αθηναϊκές υπαίθριες αγορές, που αντιπαραβάλλονται με υλικά, συσκευασίες και πολύχρωμα μεταχειρισμένα υφάσματα από την γενέτειρά της, μαρτυρώντας την συνέχεια της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής συνείδησης των Βαλκανίων.

 

Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού  που περιλαμβάνει κολάζ, γλυπτά και εγκαταστάσεις αποκτά κεντροβαρικό ρόλο σε αυτήν την έκθεση. «Η Terzieva αντλεί από την ένταση μεταξύ του ελκυστικού και του απωθητικού, του παγιωμένου στον χρόνο και του προσωρινού. Εξυμνεί την φθορά των υλικών, την παλαίωση των δημόσιων υποδομών, καθώς και τις αυτοσχέδιες πρακτικές σε ένα βαλκανικό νοικοκυριό που εφορμούνται από την έλλειψη πόρων. Οδηγώντας τις προσωπικές της αφηγήσεις προς την αφαίρεση, επανανοηματοδοτεί τον υλικό πολιτισμό των Βαλκανίων», αναφέρει και η επιμελήτρια της έκθεσης Λελλέ Δεμερτζή.

 

 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΓΓΥΤΗΤΕΣ

 

Στην έκθεση της Αθήνας το  έργο του Kwaku Yaro από την Γκάνα συνομιλεί τόσο με το έργο της Αμερικανίδας, Βουλγαρικής καταγωγής εικαστικού Dessislava Terzieva όσο και με τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών Πάνου Φαμέλη και Πάνου Χαραλάμπους. 

 

Η εκμετάλλευση και η εξαγωγή τοπικών φυσικών πόρων μέσω τον δρόμων του παγκοσμιοποιημένου μετα-αποικιακού εμπορίου είναι κομβική στην ανάγνωση και του έργου του Kwaku Yaro. Ο καλλιτέχνης καταφεύγει στην ανακύκλωση υλικών, όπως χαλιά, πλαστικές τσάντες και υφασμάτινες σακούλες μεταφοράς προϊόντων, κυρίως κακάο και καφέ. Τα υποκείμενά του, που απεικονίζουν μέλη της κοινότητάς του στην περιφέρεια Labadi στην Άκκρα, ντύνονται σύμφωνα με δυτικό κεντρικά πρότυπα, επηρεασμένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ποπ κουλτούρα. Η επανάχρηση υλών (upcycling) είναι για τον Yaro ένας τρόπος να προσφέρει πίσω στην κοινότητά του και να βοηθήσει στη διαχείριση της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων. Ο Yaro αμφισβητεί τις πρακτικές της γρήγορης μόδας (fast fashion) με συνέπεια τις υπέρογκες ποσότητες απόβλητων που καταλήγουν στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και αναρωτιέται για την θέση της χώρας του στο σύγχρονο οικονομικό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

 

Μέσα παραγωγής και πρωτόκολλα εμπορίου μετατρέπονται επίσης στο υπόβαθρο του έργου του Πάνου Φαμέλη. Η σειρά “γλυπτικών σχεδίων” silencer χρησιμοποιεί ευτελείς ξύλινες επιφάνειες μεταφοράς εμπορευμάτων. Η επάλληλη αυτοματοποιημένη μεταγραφή ποιημάτων καθιστά τη γραφή δυσανάγνωστη: η γλώσσα μετουσιώνεται σε εικόνα και ρυθμό. Ο Φαμέλης αντιπαραβάλλει το προσωπικό με το κοινωνικό, και διερωτάται πώς συνυπάρχουν οι δύο εντάσεις στη διαμόρφωση μιας υποκειμενικής ταυτότητας σε στιγμές κρίσης. Η συνένωση των επιφανειών παραπέμπει αισθητικά στις ραφές του Yaro, αλλά ταυτόχρονα αντηχεί την προσπάθεια συγκόλλησης όλων των κομματιών ενός κατακερματισμένου όλου.

 

Η σειρά έργων Tobacco Archive του Πάνου Χαραλάμπους ( ο οποίος παρουσιάζει έως τις 31 Οκτωβρίου τα «Επιγραφόμενα» και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου) λειτουργεί σαν ένα κολάζ υλικών διανοητικών τοπίων, “στεγνών κήπων”, που μαρτυρούν μια παραγωγική και οικονομική δύναμη που άκμασε στην Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο μισό αιώνα έχει αργοσβήσει. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει / επιγράφει, αριθμούς, λογαριασμούς, και ημερομηνίες σε φύλλα καπνού για να φέρει στο προσκήνιο την καθημερινή εργασία των Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών, τον σωματικό και πνευματικό μόχθο πίσω από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την παραγωγή και την εμπορία του προϊόντος, κύριου μέσου επιβίωσης και ευημερίας.

 

Το έργο του Αλέκο Κυραρίνη στην έκθεση απεικονίζει με το χαρακτηριστικό εικαστικό του ιδίωμα την Μεσόγειο - την mare nostrum - με μακρά ιστορία ζωής και μετακινήσεων, με εμπορικούς δρόμους και πολιτισμικές ανταλλαγές αιώνων.

 

Τα έργα της έκθεση του  Cedric Kouame και του  Αντώνης Βολανάκη έχουν αφετηρία ανώνυμα φωτογραφικά αρχεία.  Η φθορά και η διάβρωση είναι κεντρικοί άξονες του Cedric Kouame. Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού  Cedric Kouame συλλέγει και επεξεργάζεται φωτογραφίες εποχής προκειμένου να δώσει υλική υπόσταση στο πέρασμα του χρόνου, υπερθέτοντας στοιβάδες ιστορίας στην πρωτεύουσα Abidjan. Στο εν εξελίξει έργο Gifted Mold, πηγή της έμπνευσής του είναι το αφήγημα πως ανεξάρτητα από τον βαθμό παραμόρφωσης του φωτογραφικού υλικού, η εικόνα εξακολουθεί να μεταδίδει μια αίσθηση υπονοώντας την προσωπική ιστορία του κάθε υποκειμένου.

 

Παρόμοια αφηγηματική αφετηρία εκκινεί το τρίπτυχο All is less του Αντώνη Βολανάκη  που βασίζεται σε ένα αρχείο γυάλινων φιλμ από τις Βρυξέλλες, αγνώστου φωτογράφου και προέλευσης. Η αντιπαράθεση της γυναικείας μορφής με την σκιά της σχάρας (που θυμίζει φυλακή) σχολιάζει την υπερμυθοποίηση της ωραιοπρέπειας, της κομψότητας, και του στολίσματος. Τα πλευρικά μέρη εμπνέονται από τους στίχους του Paul Celan “All things are less than they are. All are more” και παραπέμπουν στο παράδοξο της ταυτότητας και της αναπαράστασής της.

 

Η ζωγραφική της Ελληνοαμερικανίδας  Νικόλ Οικονομίδου διαχειρίζεται έννοιες μνήμης και μνημειακότητας καθώς και την σχέση μεταξύ ατομικής και εθνικής ταυτότητας μέσα από σύμβολα και εικόνες νοσταλγίας. Ο πίνακας Apollo αποδοκιμάζει την οικειοποίηση της ελληνικής μυθολογίας από δυτικούς μοντέρνους ζωγράφους, και λειτουργεί ως πράξη “αποκατάστασης” (reclamation) της προγονικής της ιστορίας. Η χρήση της γλώσσας και της διαγραφής δίνουν στο έργο ιδιαίτερη δυναμική, άλλοτε ως γράμματα και άλλοτε ως σύμβολα, εξερευνώντας τους ενδιάμεσους χώρους της διπλής υπηκοότητάς της. Στο κάτω μέρος του έργου, η polaroid της προτομής του Απόλλωνα από το Μetropolitan Museum φέρνει στο προσκήνιο την πρόσβαση σε διεθνικές ιστορίες στα μητροπολιτικά μουσεία, και τα διφορούμενα κίνητρα των εκπροσώπων φύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η πολιτισμική μνήμη είναι η κεντρική θεματική στα  υβριδικά κολάζ της Λελλέ Δεμερτζή  που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, και ειδικότερα από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Η συγχώνευση μελών γλυπτικών και ανθρώπινων σωμάτων, μέσα από φωτογραφίες που συνέλεξε σε μητροπολιτικά μουσεία ανά τον κόσμο, παραπέμπει στη διασπορά τόσο των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και των ανθρώπων. Μέσα από μια διαδικασία ανασυγκόλλησης χαμένων μελών, αποσκοπεί να ενσαρκώσει διαχρονικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης, και να απελευθερώσει μέσα από την συνείδηση του α-τέλειου. Η χρήση του καθρέφτη καλεί τον θεατή να γίνει μέρος του έργου και να ταυτιστεί με τα αφηγήματα μυθικών πλασμάτων, θεών και θνητών, να επιτρέψει την μεταμόρφωση του τραύματος σε ουλή, και να αποδεχτεί την φθαρτότητά του.

 

Η απεικόνιση της κοινωνίας τους μέσα από τα πορτραίτα που ζωγραφίζουν είναι ο άξονας των έργων του Νιγηριανού ζωγράφου Chiderah Bosah και των Ebenezer Nana Bruce  και Courage Hunke απο την Γκάνα. Τα γυναικεία πορτραίτα του Chiderah Bosah παραπέμπουν στους καθημερινούς αγώνες και την ανθεκτικότητα της Νιγηριανής νεολαίας. Επανερμηνεύοντας το στερεότυπο της «δυνατής μαύρης γυναίκας», ο Bosah είτε κατευθύνει το βλέμμα της Sonia προς τον θεατή, προκαλώντας και αφοπλίζοντας με την εσωτερική της δύναμη, είτε αποστρέφει το βλέμμα της Daisy, ξεδιπλώνοντας την τρυφερή και ευάλωτη πλευρά της. Παρά την σκοτεινή παλέτα χρωμάτων, ένα εσωτερικό φως αναδύεται μέσα από τις μορφές, που είναι εμπνευσμένες από τον στενό κοινωνικό κύκλο του καλλιτέχνη.

 

Ο Ebenezer Nana Bruce εστιάζει στη γυναικεία προσωπογραφία με ένα έργο εντυπωσιακών φωτεινών χρωμάτων και υπερφυσικών διαστάσεων. Η γυναικεία μορφή αναδύεται μετωπικά μέσα από το μονόχρωμο επίπεδο φόντο με παχιές πινελιές και αποκρυσταλλώνεται σαν ένα πλάσμα πέρα από τα εγκόσμια. Ο τίτλος του έργου Yellow Shawl καταδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην γυναίκα και την εμφάνισή της, και επομένως αναδεικνύει την πραγματικότητα της υπόστασή της πέρα από τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, την κοινωνική της θέση ή το προσωπικό της γούστο. 

 

Τα έργα του Courage Hunke είναι πορτραίτα ανθρώπων από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας του. Με την πρακτική του γιορτάζει το πνεύμα των υποκειμένων του σε όλες τους τις πτυχές και τις εκφάνσεις.

 

CITRONNE Gallery – Αθήνα

Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 10675 Αθήνα | 4ος όροφος

Τηλέφωνο: (+30) 210 7235 226

Email: info@citronne.com

 

 

 

Εγγύτητες και Αποστάσεις

In(de)finite Selfhoods


Εισαγωγικό κείμενο έκθεσης | Λελλέ Δεμερτζή

 

Η ομαδική έκθεση Εγγύτητες και Αποστάσεις | In(de)finite Selfhoods ξεκίνησε ως μια έρευνα εκ μέρους της Citronne Gallery για νέες φωνές σύγχρονων, ανερχόμενων, διεθνών καλλιτεχνών. Η αφετηρία του διαλόγου ήταν ζητήματα ταυτότητας, συλλογικότητας, πολιτιστικού υποβάθρου, τοπικές και παγκόσμιες γενεαλογίες σκέψης και δημιουργίας, ρευμάτων και ιστοριών τέχνης.

 

Oι δρόμοι συνομιλίας και συνεργασίας που άνοιξαν με 12 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες οδήγησαν στην πρώτη έκθεση Eγγύτητες και Αποστάσεις (4 Ιουνίου – 18 Ιουλίου), που εγκαινίασε το καλοκαιρινό πρόγραμμα της γκαλερί στον Πόρο. Η έκθεση συγκέρασε ένα εύρος καλλιτεχνικών πρακτικών που εκτείνονται από τη ζωγραφική ως τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις, και δημιούργησε γέφυρες μεταξύ πολιτισμών, γεωγραφικών θέσεων, γενεών, ατομικοτήτων, καλλιτεχνικών αναζητήσεων και προσεγγίσεων. Στον Πόρο υπήρξε η ευκαιρία για πολλούς από τους καλλιτέχνες να γνωριστούν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν, να εμπνευστούν ο ένας από τον άλλο, να χτίσουν ενδιάμεσους χώρους.

 

Η όσμωση μεταξύ των καλλιτεχνών οδηγεί στη νοητή και οργανική συνέχεια της έκθεσης στην Αθήνα που διευρύνει, επεκτείνει, και εμβαθύνει τους καλλιτεχνικούς διαλόγους. Με την εμπειρία και την συνείδηση της πρώτης έκθεσης, τα νέα έργα των καλλιτεχνών θέτουν ερωτήσεις γύρω από τα ειδοποιητικά στοιχεία, τις καταβολές, τα καίρια ζητήματα και τις επιδιώξεις της σύγχρονης διατοπικής συλλογικότητάς μας.

 

Ο Chiderah Bosah (NI) συμμετέχει με δύο γυναικεία πορτρέτα σε απαλές αποχρώσεις του μωβ που παραπέμπουν στους καθημερινούς αγώνες και την ανθεκτικότητα της Νιγηριανής νεολαίας. Το ζήτημα της εκπροσώπησης είναι κινητήρια δύναμη για την πρακτική του καλλιτέχνη που προσπαθεί να δίνει φωνή σε όλους όσους η ύπαρξή τους αποσιωπείται. Επανερμηνεύοντας το στερεότυπο της «δυνατής μαύρης γυναίκας», ο Bosah είτε κατευθύνει το βλέμμα της Sonia προς τον θεατή, προκαλώντας και αφοπλίζοντας με την εσωτερική της δύναμη, είτε αποστρέφει το βλέμμα της Daisy, ξεδιπλώνοντας την τρυφερή και ευάλωτη πλευρά της. Παρά την σκοτεινή παλέτα χρωμάτων, ένα εσωτερικό φως αναδύεται μέσα από τις μορφές, που είναι εμπνευσμένες από τον στενό κοινωνικό κύκλο του καλλιτέχνη.

 

Η σειρά έργων Tobacco Archive του Πάνου Χαραλάμπους (GR) λειτουργεί σαν ένα κολάζ υλικών διανοητικών τοπίων, “στεγνών κήπων”, που μαρτυρούν μια παραγωγική και οικονομική δύναμη που άκμασε στην Ελλάδα, αλλά τον τελευταίο μισό αιώνα έχει αργοσβήσει. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει/επιγράφει ονόματα, αριθμούς, λογαριασμούς, και ημερομηνίες σε φύλλα καπνού για να φέρει στο προσκήνιο την καθημερινή εργασία των ελλήνων καπνοκαλλιεργητών, τον σωματικό και πνευματικό μόχθο πίσω από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την παραγωγή και την εμπορία του προϊόντος, κύριου μέσου επιβίωσης και ευημερίας.

 

Η εκμετάλλευση και η εξαγωγή τοπικών φυσικών πόρων μέσω τον δρόμων του παγκοσμιοποιημένου μετα-αποικιακού εμπορίου είναι κομβική στην ανάγνωση και του έργου του Kwaku Yaro (GH). Ο καλλιτέχνης καταφεύγει στην ανακύκλωση υλικών, όπως χαλιά, πλαστικές τσάντες και υφασμάτινες σακούλες μεταφοράς προϊόντων, κυρίως κακάο και καφέ. Tα υποκείμενά του, που απεικονίζουν μέλη της κοινότητάς του στην περιφέρεια Labadi στην Άκκρα, ντύνονται σύμφωνα με δυτικοκεντρικά πρότυπα, επηρεασμένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ποπ κουλτούρα. Η επανάχρηση υλών (upcycling) είναι για τον Yaro ένας τρόπος να προσφέρει πίσω στην κοινότητά του και να βοηθήσει στη διαχείριση της συσσώρευσης πλαστικών απορριμάτων. Ο Yaro αμφισβητεί τις πρακτικές της γρήγορης μόδας (fast fashion) με συνέπεια τις υπέρογκες ποσότητες απόβλητων που καταλήγουν στις ακτές της Δυτικής Αφρικής, και αναρωτιέται για την θέση της χώρας του στο σύγχρονο οικονομικό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

 

Μέσα παραγωγής και πρωτόκολλα εμπορίου μετατρέπονται επίσης στο υπόβαθρο του έργου του Πάνου Φαμέλη (GR). To “γλυπτικό σχέδιο” Ένας Frankenstein φτιαγμένος από κάρβουνο και θειάφι | Ράψε με και βάλε με μέσα σε ένα συρματόπλεγμα από λέξεις χρησιμοποιεί ευτελείς ξύλινες επιφάνειες μεταφοράς εμπορευμάτων. Η επάλληλη αυτοματοποιημένη μεταγραφή ποιημάτων καθιστά τη γραφή δυσανάγνωστη: η γλώσσα μετουσιώνεται σε εικόνα και ρυθμό. Ο Φαμέλης αντιπαραβάλλει το προσωπικό με το κοινωνικό, και διερωτάται πώς συνυπάρχουν οι δύο εντάσεις στη διαμόρφωση μιας υποκειμενικής ταυτότητας σε στιγμές κρίσης. Η συνένωση των επιφανειών παραπέμπει αισθητικά στις ραφές του Yaro, αλλά ταυτόχρονα αντηχεί την προσπάθεια συγκόλλησης όλων των κομματιών ενός κατακερματισμένου όλου.

 

Η καλλιτεχνική πρακτική της Dessislava Terzieva (BU/USA) που περιλαμβάνει κολάζ, γλυπτά και εγκαταστάσεις, αποκτά κεντροβαρικό ρόλο σε αυτήν την έκθεση. Η Terzieva αντλεί από την ένταση μεταξύ του ελκυστικού και του απωθητικού, του παγιωμένου στον χρόνο και του προσωρινού. Εξυμνεί την φθορά των υλικών, την παλαίωση των δημόσιων υποδομών, καθώς και τις αυτοσχέδιες πρακτικές σε ένα βαλκανικό νοικοκυριό που εφορμούνται από την έλλειψη πόρων. Οδηγώντας τις προσωπικές της αφηγήσεις προς την αφαίρεση, επανανοηματοδοτεί τον υλικο πολιτισμό των Βαλκανίων. Για τις ανάγκες της έκθεσης, η καλλιτέχνις κλήθηκε από την Citronne Gallery να παράξει σε μορφή residency ένα τοποειδικό (site-specific) έργο με πρώτες ύλες από αθηναϊκές αγορές, που αντιπαραβάλλονται με υλικά, συσκευασίες και πολύχρωμα μεταχειρισμένα φουλάρια από την γενέτειρά της, μαρτυρώντας την συνέχεια της κοινής ιστορικής και πολιτισμικής συνείδησης των Βαλκανίων.

 

Παράλληλα, η ζωγραφική της Νικόλ Οικονομίδου (GR/USA) διαχειρίζεται έννοιες μνήμης και μνημειακότητας καθώς και την σχέση μεταξύ ατομικής και εθνικής ταυτότητας μέσα από σύμβολα και εικόνες νοσταλγίας. Ο πίνακας Apollo αποδοκιμάζει την οικειοποίηση της ελληνικής μυθολογίας από δυτικούς μοντέρνους ζωγράφους, και λειτουργεί ως πράξη “αποκατάστασης” (reclamation) της προγονικής της ιστορίας. Η χρήση της γλώσσας και της διαγραφής δίνουν στο έργο ιδιαίτερη δυναμική, άλλοτε ως γράμματα και άλλοτε ως σύμβολα, εξερευνώντας τους ενδιάμεσους χώρους της διπλής υπηκοότητάς της. Στο κάτω μέρος του έργου, η polaroid της προτομής του Απόλλωνα από το Μetropolitan Museum φέρνει στο προσκήνιο την πρόσβαση σε διεθνικές ιστορίες στα μητροπολιτικά μουσεία, και τα διφορούμενα κίνητρα των εκπροσώπων φύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η αφαίρεση αποτελεί όχημα και για τα υβριδικά κολάζ της Λελλέ Δεμερτζή (GR) που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, και ειδικότερα από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. Η συγχώνευση μελών γλυπτικών και ανθρώπινων σωμάτων, μέσα από φωτογραφίες που συνέλεξε σε μητροπολιτικά μουσεία ανά τον κόσμο, παραπέμπει στη διασπορά τόσο των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και των ανθρώπων. Μέσα από μια διαδικασία ανασυγκόλλησης χαμένων μελών, αποσκοπεί να ενσαρκώσει διαχρονικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης, και να απελευθερώσει μέσα από την συνείδηση του α-τέλειου. Η χρήση του καθρέφτη καλεί τον θεατή να γίνει μέρος του έργου και να ταυτιστεί με τα αφηγήματα μυθικών πλασμάτων, θεών και θνητών, να επιτρέψει την μεταμόρφωση του τραύματος σε ουλή, και να αποδεχτεί την φθαρτότητά του.

 

Η φθορά και η διάβρωση είναι κεντρικοί άξονες και στο εν εξελίξει έργο Gifted Mold του Cedric Kouame (CI). Ο πολυσχιδής καλλιτέχνης από την Ακτή Ελεφαντοστού συλλέγει και επεξεργάζεται φωτογραφίες εποχής προκειμένου να δώσει υλική υπόσταση στο πέρασμα του χρόνου, υπερθέτοντας στοιβάδες ιστορίας στην πρωτεύουσα Abidjan. Η πηγή της έμπνευσής του είναι το αφήγημα πως ανεξάρτητα από τον βαθμό παραμόρφωσης του φωτογραφικού υλικού, η εικόνα εξακολουθεί να μεταδίδει μια αίσθηση υπονοώντας την προσωπική ιστορία του κάθε υποκειμένου. Παρόμοια αφηγηματική αφετηρία εκκινεί το τρίπτυχο All is less του Αντώνη Βολανάκη (GR) που βασίζεται σε ένα αρχείο γυάλινων φιλμ από τις Βρυξέλλες, αγνώστου φωτογράφου και προέλευσης. Η αντιπαράθεση της γυναικείας μορφής με την σκιά της σχάρας (που θυμίζει φυλακή) σχολιάζει την υπερμυθοποίηση της ωραιοπρέπειας, της κομψότητας, και του στολίσματος. Τα πλευρικά μέρη εμπνέονται από τους στίχους του Paul Celan “All things are less than they are. All are more” και παραπέμπουν στο παράδοξο της ταυτότητας και της αναπαράστασής της.

 

Ο Ebenezer Nana Bruce (GH) εστιάζει στη γυναικεία προσωπογραφία με ένα έργο εντυπωσιακών φωτεινών χρωμάτων και υπερφυσικών διαστάσεων. Η γυναικεία μορφή αναδύεται μετωπικά μέσα από το μονόχρωμο επίπεδο φόντο με παχιές πινελιές και αποκρυσταλλώνεται σαν ένα πλάσμα πέρα από τα εγκόσμια. Ο τίτλος του έργου Yellow Shawl καταδεικνύει την απόσταση ανάμεσα στην γυναίκα και την εμφάνισή της, και επομένως αναδεικνύει την πραγματικότητα της υπόστασή της πέρα από τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις, την κοινωνική της θέση ή το προσωπικό της γούστο. Ο Ebenezer θέτει ζητήματα εκπροσώπησης και με την πρακτική του γιορτάζει το πνεύμα των υποκειμένων του σε όλες τους τις πτυχές και τις εκφάνσεις.

 

O Αλέκος Κυραρίνης (GR) εμπνέεται σε επίπεδο μορφής από τη βυζαντινή εικονογραφία, τη λαογραφία και τη χριστιανική παράδοση, ενώ τα θέματα του έλκουν την καταγωγή τους από αρχετυπικές αφηγήσεις και γραφές. Η ευρεία πρακτική του καλλιτέχνη από την μαρμαρογλυπτική ως την ζωγραφική επανερμηνεύει και επανατοποθετεί διαχρονικά σύμβολα στο εδώ και το τώρα. H Μάχη των Κόσμων ΙΙ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς που αντλεί έμπνευση από τις ανατολικές παραδόσεις. Η ψευδαίσθηση του επίπεδου αναγλύφου, καθώς και η συγχώνευση μορφών και διακόσμου σε αυτό το μικρών διαστάσεων έργο θυμίζουν την αναθηματική λειτουργία επιγραφών, αφιερωμάτων, και προσφορών. Στα έργα του καλλιτέχνη η εικονογράφηση και η διακόσμηση, το φυσικό και το μεταφυσικό, οι έννοιες του Καλού και του Κακού, του Ανθρώπινου αναμειγνύονται.

Διαβάστε επίσης

Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του The Ellinikon Experience ParkΠολιτισμός

Πρωτότυπες δράσεις με άξονα τους τομείς της βιωσιμότητας, του πολιτισμού, της ευεξίας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσε...

"Η δική μου Ύδρα": Έκθεση ζωγραφικής Φραγκίσκου Δουκάκη στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) Ύδρα

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει και θα φιλοξενήσει τον προσεχή Αύγουστο μεγάλη έκθεση με έργα του εξαίρετου Έλληνα εικαστικού Φραγκίσκου Δουκάκη. Όπως θα έχει...

Πέθανε η Ελένη Σμαραγδή – Πολυβραβευμένη παραγωγός και συνεργάτης του Γιάννη ΣμαραγδήΠολιτισμός

Την Παρασκευή 15/7 τα ξημερώματα έφυγε η σύζυγος, του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, Ελένη, σε ηλικία 73 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της. Η Ελένη Σμ...

9ο Φεστιβάλ Θεάτρου "Ερμηνείες στην Ερμιονίδα": "Εκπαιδεύοντας την Ρίτα" - Σάββατο 16 Ιουλίου,  21.00 - Όλο το πρόγραμμα του ΦεστιβάλΕρμιονίδα

  Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 η δεύτερη παράσταση του 9 ου  Φεστιβάλ θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»   «Εκπαιδεύοντας την Ρίτα», η πασίγνωστη και δημοφιλής ρομαντικ...

Με sold out στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών ξεκινάει την περιοδεία της η πολυαναμενόμενη "Αντιγόνη" Πολιτισμός

Με sold out ξεκινάει την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα στις 15 Ιουλίου από τον φορτισμένο χώρο των Δελφών η πολυαναμενόμενη «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Ce...

Πρωταγωνιστές διεθνούς φήμης στην όπερα "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι από την Εθνική Λυρική ΣκηνήΠολιτισμός

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι στις 28, 29, 30 και 31 Ιουλίου 2022 στο Ηρώδειο, με τη συμμετο...