ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Το πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων 2021-22

 

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, εφήβους, νέους, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενήλικες, άτομα 65 ετών και άνω, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες της Αθήνας και της περιφέρειας. 
  


Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δράσεις για όλη την οικογένεια, διαπολιτισμική εκπαίδευση για εφήβους, διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα (Χορωδία, Ορχήστρα, Χορός), ποικίλες δράσεις για άτομα 65+, προγράμματα για νέους καλλιτέχνες και εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και για Νέους συνθέτουν το νέο πλούσιο πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. 
  

Στη διάρκεια αυτών των δέκα μηνών οι εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από τις αίθουσες δοκιμών της Χορωδίας και του Μπαλέτου μέχρι την Εναλλακτική Σκηνή, θα μετατραπούν για μια ακόμη σεζόν σε έναν ευρύ, ευέλικτο, πειραματικό και βιώσιμο χώρο καλλιτεχνικής καινοτομίας και έρευνας, όπου ένα δίκτυο καταξιωμένων καλλιτεχνών / εκπαιδευτικών επανασυστήνει την όπερα, το μπαλέτο και το μουσικό θέατρο στο ευρύ κοινό. 
  

Μετά την επιτυχία του περσινού προγράμματος «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης συνεχίζεται με το εργαστήριο «To φυλαχτό», το οποίο απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής, υπό την καθοδήγηση της συνθέτριας Δήμητρας Τρυπάνη. 
  

Οι δράσεις για όλη την οικογένεια, που διακόπηκαν ξαφνικά λόγω της πανδημίας, επιστρέφουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φέρνοντας τα εργαστήρια «Όπερα από κούνια» για βρέφη και νήπια, «Μπαμπά, χορεύουμε;», μια πρόσκληση σε χορό με τον μπαμπά σου, «Meet the Nutcracker» για τους θαυμαστές του κλασικού χορού, «StΟpera Μotion: Ριγολέττος» που ζωντανεύει οπερατικές ιστορίες με την τεχνική του stop motion animation, καθώς και δύο νέα ξεχωριστά εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους, «Λυρικοί Μικρομηκάδες» και «Stop motion animation- Ο καρυοθραύστης». Επίσης, η δράση «Τα μαγικά μαξιλάρια / Sleepover» έρχεται να προσφέρει στα παιδιά μια μοναδική εμπειρία: τη διανυκτέρευση στην ΕΛΣ με αφορμή την παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά. 
  
Η Διαπολιτισμική εκπαίδευση για εφήβους περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Co-OPERAtive», το οποίο βραβεύτηκε με το Εκπαιδευτικό Βραβείο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Fedora 2019. Πρόκειται για ένα φυτώριο όπερας για μια μεικτή ομάδα 30 νέων Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ηλικίας 14-18 ετών από όλη την Αττική. 
  
Μετά το μεγάλο διάστημα παύσης των διά ζώσης συναντήσεων, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα και η Διαπολιτισμική Χορωδία της ΕΛΣ συνεχίζουν τα μοναδικά μουσικά ταξίδια τους, ενώ η Ορχήστρα Γκάμελαν στοχεύει στη δημιουργία της πρώτης ινδονησιακής ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα. Φέτος, τα Διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα εμπλουτίζονται με τη δημιουργία του Διαπολιτισμικού Χορού. 
  
Ακόμη, οι δράσεις για άτομα 65+ συνεχίζονται με εντατικές πρόβες σε εβδομαδιαία βάση με τα δύο από τα δημοφιλή εργαστήρια του Τμήματος Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων, «Χορωδία 65+» και «Κιθάρα Express». Στις δράσεις έρχεται να προστεθεί το «Γ΄ στάσιμο», βασιζόμενο πάνω στις τεχνικές συνόλου θεάτρου και μουσικής. 
  
Τέλος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανάγκης σύνδεσης των δράσεων της ΕΛΣ με το κοινό της περιφέρειας, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τον Δήμο Σκιάθου, υλοποιώντας πληθώρα εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο νησί, με τη συμμετοχή της ταινίας μικρού μήκους του εργαστηρίου «Λυρικοί Μικρομηκάδες» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & για Νέους και με πολλές ακόμη συνεργασίες με περιφερειακούς δήμους και φορείς ανά την Ελλάδα. 
  
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων  της ΕΛΣ στο https://www.nationalopera.gr/ 
  
 

 

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Το έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του Νίκου Ξυδάκη έρχεται στην GNO TVΠολιτισμός

  Το νέο μουσικoποιητικό έργο «Μάρθα: Μια ιστορία από το Μεσολόγγι» του Νίκου Ξυδάκη σε λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη κάνει πρεμιέρα στην GNO TV, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200...

Δέος προκαλούν οι εικόνες από ναυάγιο των κλασικών χρόνων στο στενό Κυθήρων – ΝεάποληςΠολιτισμός

  Αρχαιολογική έρευνα σε ναυάγιο κλασικών χρόνων που εντοπίσθηκε κατά τις εργασίες καλωδίωσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Κίσαμο στην Νεάπολη   Ναυάγιο κλασικών χρόνων, ...

Μενδώνη: «Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε»Πολιτισμός

«Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε, με την έννοια να υπάρχουν νερά, τα οποία να ξεχειλίζουν δεξιά και αριστερά ή να πλημμυρίσουν οι εργοταξιακοί οικίσκοι που υπά...

Σαν σήμερα απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη - Η ομιλία του στη Σουηδική Ακαδημία Πολιτισμός

Η 18 η  Οκτωβρίου του 1979 είναι για τα ελληνικά γράμματα μία σπουδαία ημέρα. Είναι η ημέρα που η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Οδυσσέα Ελύ...

Guardian για το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας: «Ο Γκάντι σε τακούνια;»Πολιτισμός

Εκτενές ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους πολίτες το άγαλμα της Μαρίας Κάλλας που αποκαλύφθηκε στις 8 Οκτωβρίου από τον Κώστα Μπακογιάννη φιλοξενεί η βρετανική...

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν επιστρέφει με ένα σπουδαίο πρόγραμμα – Αναλυτικά όλες οι παραστάσειςΠολιτισμός

Το Θέατρο Τέχνης προτείνει φέτος ένα ρεπερτόριο όπου κυριαρχεί το ελληνικό κείμενο είτε με πρωτότυπα έργα, είτε με κείμενα που εμπνέονται από ιστορικά/κοινωνικά γεγονότα ή το έργο/...